Quiz about The Transitional Early 1960s
Quiz about The Transitional Early 1960s

The Transitional Early 1960s Trivia Quiz


So much happened in the early 1960s. This quiz tries to pull some of that together. The questions are mostly general knowledge about the people, politics, music, and events that influenced the latter half of the 60s and changed America forever. Have fun!

A multiple-choice quiz by Jendy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1960s History

Author
Jendy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,383
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8270
Last 3 plays: Guest 98 (8/10), MargW (8/10), Guest 107 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Whose assassination marked what some historians call a turning point in American History from idealism to cynicism in the way Americans viewed their government and country?

Answer: ( One Word .. surname only)
2. Which president was responsible for sending American troops to Vietnam, called 'advisors,' to assist Ngo Dihn Diem's soldiers in strategic areas, thereby starting U.S. involvement in the Vietnam War? Hint

Lyndon B. Johnson
Dwight D. Eisenhower
Richard M. Nixon
John F. Kennedy

3. Lyndon Johnson declared a war on what in a famous speech in the mid-sixties? Hint

poor people
unemployment
rich people
poverty

4. Lyndon Johnson's domestic spending program that established numerous programs for the poor was nicknamed what? Hint

The New Frontier
The Great Gatsby
The New Deal
The Great Society

5. Whose arrival in the United States in February of 1964 sparked what was called "The British Invasion"? Hint

The Who
Winston Churchill
The Rolling Stones
The Beatles

6. Who appointed the Warren Commission? Hint

Earl Warren
Robert Kennedy
Congress
Lyndon Johnson

7. According to the Warren Commission, who was the lone assassin of president John F. Kennedy?

Answer: (Three Words - first name, middle name, last name)
8. What popular female folk singer marched with Martin Luther King Jr.? Hint

Joni Mitchell
Joan Baez
Grace Slick
Carole King

9. Which film, also starring Natalie Wood, was Warren Beatty's first film role? Hint

Splendor in the Grass
Reds
Bonnie and Clyde
Dick Tracy

10. Who was the United States Attorney General from 1961 to 1964? Hint

J. Edgar Hoover
Robert Kennedy
Dean Rusk
Robert McNamara


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whose assassination marked what some historians call a turning point in American History from idealism to cynicism in the way Americans viewed their government and country?

Answer: John F. Kennedy

President John Fitzgerald Kennedy was assassinated on November 22, 1963 in Dallas, Texas. Of course, you probably knew that already.
2. Which president was responsible for sending American troops to Vietnam, called 'advisors,' to assist Ngo Dihn Diem's soldiers in strategic areas, thereby starting U.S. involvement in the Vietnam War?

Answer: Dwight D. Eisenhower

Eisenhower sent the first advisors over in the late 50s, but he was President until 1961.
3. Lyndon Johnson declared a war on what in a famous speech in the mid-sixties?

Answer: poverty

4. Lyndon Johnson's domestic spending program that established numerous programs for the poor was nicknamed what?

Answer: The Great Society

5. Whose arrival in the United States in February of 1964 sparked what was called "The British Invasion"?

Answer: The Beatles

6. Who appointed the Warren Commission?

Answer: Lyndon Johnson

The Warren Commission was headed by Chief Justice Earl Warren and included Senators Richard Russell of Georgia and John Cooper of Kentucky; Representatives Hale Boggs of Louisiana and Gerald Ford of Michigan; and Allen Dulles and John J. McLoy of the CIA.
7. According to the Warren Commission, who was the lone assassin of president John F. Kennedy?

Answer: Lee Harvey Oswald

There are many people who say that the Warren Commission was part of a conspiracy to hide the truth about the JFK assassination.
8. What popular female folk singer marched with Martin Luther King Jr.?

Answer: Joan Baez

9. Which film, also starring Natalie Wood, was Warren Beatty's first film role?

Answer: Splendor in the Grass

10. Who was the United States Attorney General from 1961 to 1964?

Answer: Robert Kennedy

Source: Author Jendy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 98: 8/10
Jan 22 2023 : MargW: 8/10
Jan 12 2023 : Guest 107: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 192: 10/10
Jan 02 2023 : Lisielib: 6/10
Dec 14 2022 : Guest 99: 10/10
Dec 12 2022 : Guest 76: 9/10
Dec 07 2022 : pointparkchic: 3/10
Dec 06 2022 : Guest 166: 9/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us