Quiz about 1968
Quiz about 1968

1968 Trivia Quiz


1968 is a year full of important events in history. See how much do you know about them.

A multiple-choice quiz by ivailo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1960s History

Author
ivailo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,134
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1326
Last 3 plays: Guest 192 (7/10), Guest 98 (7/10), Guest 72 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Prague Spring happened in 1968. Who was the leader of the Communist Party of Czechoslovakia during the Prague Spring? Hint

Vladimír Meciar
Pavel Kohout
Alexander Dubcek
Antonín Novotný

2. The Tet Offensive in Vietnam began on January 31st, 1968. Who attacked whom in this offense? Hint

Republic of Vietnam and their allies attacked the Viet Cong
The Viet Cong attacked Republic of Vietnam and their allies
USA and their allies attacked the Viet Cong and Republic of Vietnam
The Viet Cong attacked Cambodia

3. "We don't want a world where the guarantee of not dying of starvation brings the risk of dying of boredom". This was a slogan used during which memorable events in 1968? Hint

The Prague Spring
The advertising campaign of Peugeot this year
The Winter Olympics held this year
The May 1968 protests in France

4. The Winter Olympic games in 1968 were held in: Hint

Chamonix, France
Cortina d'Ampezzo, Italy
Innsbruck, Austria
Grenoble, France

5. How do you write 1968 using Roman numbers? Hint

MCMXCVIII
MCMXXVIII
MCMLXVIII
MCMXLVIII

6. Which Apollo was launched in 1968? It is famous for being the first manned Apollo mission. Hint

Apollo 13
Apollo 9
Apollo 7
Apollo 11

7. Which of these companies was founded in 1968? Hint

IBM
Sun Microsystems
Intel
Oracle

8. April 4th, Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. This famous man was shot dead on this date. Who was he? Hint

Robert Kennedy
Martin Luther King, Jr.
John F. Kennedy
Indira Gandhi

9. Which team won the European football (soccer) cup in 1968? Hint

Liverpool
Bayern
Inter
Manchester United

10. Which famous musical opened officially on Broadway in April 1968? Hint

Jesus Christ Superstar
My Fair Lady
Hair
Cats


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Prague Spring happened in 1968. Who was the leader of the Communist Party of Czechoslovakia during the Prague Spring?

Answer: Alexander Dubcek

The Prague Spring was very important a period of liberalization, which continued until USSR along with Bulgaria, the then East Germany, Hungary and Poland, all members of the Warsaw Pact, invaded Czechoslovakia. The Prague Spring is associated with the slogan 'socialism with a human face'.
2. The Tet Offensive in Vietnam began on January 31st, 1968. Who attacked whom in this offense?

Answer: The Viet Cong attacked Republic of Vietnam and their allies

The offensive is know as the Tet Offensive because of the day it started - the first day of the year in the traditional Vietnamese lunar calendar. In this offensive the Viet Cong attacked Republic of Vietnam and their allies with the main goal to strike military and civilian control centers in South Vietnam. The offensive was a military defeat for the Communists in the end.
3. "We don't want a world where the guarantee of not dying of starvation brings the risk of dying of boredom". This was a slogan used during which memorable events in 1968?

Answer: The May 1968 protests in France

The May 1968 protests in May are one of the largest students' protest. Technically it began when the authorities closed the University of Paris at Nanterre. This has been preceeded by months of conflicts involving students and authorities.
4. The Winter Olympic games in 1968 were held in:

Answer: Grenoble, France

These are the Xth Olympic Winter Games. They were held between February 6th and February 18th.
5. How do you write 1968 using Roman numbers?

Answer: MCMLXVIII

M stands for 1000, C for 100, L for 50, X for 10, V for 5 and I for 1. To write 900 you use CM (which would be something like 1000-100). MCMXXVIII is 1928, MCMXLVIII is 1948 and MCMXCVIII is 1998.
6. Which Apollo was launched in 1968? It is famous for being the first manned Apollo mission.

Answer: Apollo 7

Launched on October 11th, 1968 this was the first manned Apollo mission. The first live television broadcasting was made by this mission.
7. Which of these companies was founded in 1968?

Answer: Intel

Intel is known as the largest semiconductor chip producer. It was founded on July 18th as Integrated Electronics Corporation by Gordon E. Moore and Robert Noyce.
8. April 4th, Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. This famous man was shot dead on this date. Who was he?

Answer: Martin Luther King, Jr.

The leader of the African-American civil rights movement was shot by James Earl Ray. This caused major protests in several American cities.
9. Which team won the European football (soccer) cup in 1968?

Answer: Manchester United

By doing so Manchester United became the first English team to win the trophy.
10. Which famous musical opened officially on Broadway in April 1968?

Answer: Hair

The musical with lyrics by James Rado and Gerome Ragni and music by Galt MacDermot debuted on Broadway in 1967 and was officially opened in 1968.
Source: Author ivailo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 10 2023 : Guest 192: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 98: 7/10
Dec 01 2022 : Guest 72: 10/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us