Quiz about The 20th Century  19611970
Quiz about The 20th Century  19611970

The 20th Century - 1961-1970 Trivia Quiz


Yet another in the series, this quiz covers the decade of the 1960's. One question per year. Good Luck!

A multiple-choice quiz by sportcon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1960s History

Author
sportcon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
19,309
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
12028
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (8/10), Guest 101 (9/10), harveysh (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1961, a passenger on a National Airlines flight threatened the crew and passengers with a knife and gun in the first successful skyjacking. To what country was the plane forced to fly? Hint

Algeria
Cuba
USSR
North Korea

2. What city became the first known city to have a population over 10 million in 1962? Hint

Tokyo
New York City
Mexico City
Lima

3. In 1963, what European country saw its leader resign at the age of 87 after 14 years in office? Hint

West Germany
Italy
France
Great Britain

4. In 1964, after 10 years as premier and Soviet Communist Party chief, Nikita Khrushchev was ousted. Who followed Khrushchev as Soviet premier? Hint

Andrei Gromyko
Leonid Brezhnev
Aleksei Kosygin
Nikolai Bulganin

5. The first official U.S. combat troops arrived in South Vietnam in 1965.

True
False

6. Who founded the League of Spiritual Discovery (LSD) in 1966? Hint

Abbie Hoffman
Timothy Leary
Tom Hayden
Jerry Rubin

7. Who performed the first heart transplant in 1967? Hint

Dr. Christiaan Barnard
Dr. Michael DeBakey
Dr. Norman Shumway
Dr. Adrian Kantrowitz

8. This U.S. Navy ship and its crew were seized by North Korea in 1968. Hint

USS Thresher
USS Shark
USS Navaho
USS Pueblo

9. 'Oh, Calcutta!', a revue featuring frontal nudity opened in 1969.

True
False

10. What South American country democratically elected the first Marxist head of government in the Western Hemisphere in 1970? Hint

Brazil
Peru
Colombia
Chile


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1961, a passenger on a National Airlines flight threatened the crew and passengers with a knife and gun in the first successful skyjacking. To what country was the plane forced to fly?

Answer: Cuba

A Cuban using the name 'The Pirate Cofresi' skyjacked a flight from Miami to Key West and demanded to be taken to Havana.
2. What city became the first known city to have a population over 10 million in 1962?

Answer: Tokyo

3. In 1963, what European country saw its leader resign at the age of 87 after 14 years in office?

Answer: West Germany

Chancellor Konrad Adenauer resigned after guiding his nation's recovery from WWII.
4. In 1964, after 10 years as premier and Soviet Communist Party chief, Nikita Khrushchev was ousted. Who followed Khrushchev as Soviet premier?

Answer: Aleksei Kosygin

Brezhnev became Communist Party chief.
5. The first official U.S. combat troops arrived in South Vietnam in 1965.

Answer: True

3,500 Marines were sent to protect the air base at Danang.
6. Who founded the League of Spiritual Discovery (LSD) in 1966?

Answer: Timothy Leary

Leary, a former Harvard professor, founded the League based on the 'sacramental' use of LSD, peyote, and marijuana.
7. Who performed the first heart transplant in 1967?

Answer: Dr. Christiaan Barnard

The surgery was performed in Cape Town, South Africa on Louis Washkansky, who died 18 days later from a lung infection.
8. This U.S. Navy ship and its crew were seized by North Korea in 1968.

Answer: USS Pueblo

The ship was seized for allegedly violating North Korea's 12 mile limit. The ship and crew were held for 11 months before being released.
9. 'Oh, Calcutta!', a revue featuring frontal nudity opened in 1969.

Answer: True

It caused quite a stir!
10. What South American country democratically elected the first Marxist head of government in the Western Hemisphere in 1970?

Answer: Chile

Salvador Allende was sworn in as president of Chile and immediately established diplomatic relations with Cuba. Then he was ousted with CIA backing.
Source: Author sportcon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 107: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 101: 9/10
Jan 20 2023 : harveysh: 7/10
Jan 10 2023 : Guest 68: 5/10
Jan 09 2023 : Guest 192: 8/10
Jan 05 2023 : Guest 47: 3/10
Dec 28 2022 : Guest 98: 9/10
Dec 27 2022 : Guest 98: 5/10
Dec 23 2022 : Guest 174: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us