Quiz about Who or What Came First
Quiz about Who or What Came First

Who or What Came First? Trivia Quiz


Each question will have four possible answers: a person, a historical event, an item, and a book. Your challenge is to determine what happened first: the person was born, the event occurred, the item was invented, or the book was published.

A multiple-choice quiz by masterkahuna. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
masterkahuna
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,965
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
3 / 10
Plays
3057
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who or what came first? Hint

Person: Amelia Earhart is born
Event: President McKinley is assassinated
Invention: the paper clip
Book: Jack London, "The Call of the Wild"

2. Who or what came first? Hint

Event: Brooklyn Bridge Opens
Person: Groucho Marx is born
Invention: the zipper
Book: Oscar Wilde, "The Importance of Being Earnest"

3. Who or what came first? Hint

Book: William Shakespeare, "Macbeth"
Person: Sir Isaac Newton is born
Invention: the pendulum clock
Event: the Thirty Years' War begins

4. Who or what came first? Hint

Invention: sonar
Book: Rudyard Kipling, "The Jungle Book"
Person: Sir Edmund Hillary is born
Event: the Russian October Revolution

5. Who or what came first? Hint

Invention: eyeglasses
Book: Geoffrey Chaucer, "The Canterbury Tales"
Person: Marco Polo is born
Event: The Magna Carta is signed

6. Who or what came first? Hint

Person: Abraham Lincoln is born
Invention: the cotton gin
Event: the Louisiana Purchase
Book: Jane Austen, "Pride and Prejudice"

7. Who or what came first? Hint

Book: Charles Dickens, "A Tale of Two Cities"
Person: Thomas Edison is born
Invention: the sewing machine
Event: The California Gold Rush begins

8. Who or what came first? Hint

Book: Mary Shelley, "Frankenstein"
Invention: the stethoscope
Person: Charles Darwin is born
Event: the Battle of Waterloo

9. Who or what came first? Hint

Invention: the telescope
Person: René Descartes is born
Event: Guy Fawkes is convicted and executed for the Gunpowder Plot
Book: Miguel Cervantes, "Don Quixote"

10. Who or what came first? Hint

Invention: nylon
Event: The Spanish Civil War begins
Person: Dr. Martin Luther King, Jr. is born
Book: James Joyce, "Ulysses"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who or what came first?

Answer: Person: Amelia Earhart is born

Amelia Earhart was born in 1897. The paper clip was invented in 1901. President McKinley was assassinated in 1901. "The Call of the Wild" was published in 1903.
2. Who or what came first?

Answer: Event: Brooklyn Bridge Opens

The Brooklyn Bridge opened in 1883. "The Importance of Being Earnest" was published in 1895. Groucho Marx was born in 1890. The zipper was invented in 1891.
3. Who or what came first?

Answer: Book: William Shakespeare, "Macbeth"

"Macbeth" was published in 1606. The Thirty Years War began in 1618. Sir Isaac Newton was born in 1642. The pendulum clock was invented in 1657.
4. Who or what came first?

Answer: Book: Rudyard Kipling, "The Jungle Book"

"The Jungle Book" was published in 1894. Sonar was invented in 1917. The Russian October Revolution took place in 1917. Sir Edmund Hillary was born in 1919.
5. Who or what came first?

Answer: Event: The Magna Carta is signed

King John signed the Magna Carta in 1215. Eyeglasses were invented in the 1280s. Marco Polo was born in 1253. "The Canterbury Tales" was published in 1387.
6. Who or what came first?

Answer: Invention: the cotton gin

The cotton gin was invented by Eli Whitney in 1793. The Louisiana Purchase took place in 1803. Abraham Lincoln was born in 1809. "Pride and Prejudice" was published in 1813.
7. Who or what came first?

Answer: Invention: the sewing machine

The sewing machine was invented by Elias Howe in 1846. Thomas Edison was born in 1847. The California Gold Rush began in 1849. "A Tale of Two Cities" was published in 1859.
8. Who or what came first?

Answer: Person: Charles Darwin is born

Charles Darwin was born on February 22, 1809. The stethoscope was invented in 1816. "Frankenstein" was published in 1818. The Battle of Waterloo took place in 1815.
9. Who or what came first?

Answer: Person: René Descartes is born

René Descartes began his existence and his cogitating in 1596. "Don Quixote" was published in 1605. Guy Fawkes was executed in 1606. The telescope was invented in 1608.
10. Who or what came first?

Answer: Book: James Joyce, "Ulysses"

"Ulysses" was published in 1922. Martin Luther King was born in 1929. Nylon was invented in 1930. The Spanish Civil War began in 1936.
Source: Author masterkahuna

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : Strike121: 2/10
Dec 12 2022 : Guest 146: 3/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us