FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Womens History Month
Quiz about Womens History Month

Women's History Month Trivia Quiz


In honor of National Women's History Month - a quiz about American women's history.

A multiple-choice quiz by stardust587. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
stardust587
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,609
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5601
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: curdman (8/10), CardoQ (10/10), misstified (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was known as the 'Angel of the Battlefield' because of her work as a nurse during the Civil War? Hint


Question 2 of 10
2. What year did American women gain the right to vote? Hint


Question 3 of 10
3. Where and when was the first Women's Rights Convention held in the United States? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first woman to graduate from medical school in the United States? Hint


Question 5 of 10
5. Some 19th-century doctors thought that education was hazardous to women's health.


Question 6 of 10
6. This 19th-century feminist designed a new style of clothing for women. The style never became popular, but her name entered the American language as a term for a specific type of garment. Hint


Question 7 of 10
7. In the 1920s, young women scandalized their elders by shortening their skirts, bobbing their hair, wearing make-up, and dancing the Charleston with men whom they hardly knew. What were these young women called? Hint


Question 8 of 10
8. Which 1920s movie star was known as the 'It' girl? Hint


Question 9 of 10
9. Who made her fortune by developing a successful line of cosmetics for African American women in the early 1900s? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first woman to be the vice-presidential nominee of a major political party? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : curdman: 8/10
Apr 07 2024 : CardoQ: 10/10
Apr 07 2024 : misstified: 10/10
Apr 03 2024 : Guest 24: 10/10
Mar 31 2024 : Guest 206: 8/10
Mar 28 2024 : Guest 73: 5/10
Mar 26 2024 : Guest 74: 6/10
Mar 26 2024 : Guest 50: 6/10
Mar 25 2024 : Guest 174: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was known as the 'Angel of the Battlefield' because of her work as a nurse during the Civil War?

Answer: Clara Barton

In 1881 Clara Barton founded the American Red Cross. The International Red Cross was founded by Henri Dunant.
2. What year did American women gain the right to vote?

Answer: 1920

The 19th Amendment was added to the Constitution in 1920, guaranteeing women's suffrage.
3. Where and when was the first Women's Rights Convention held in the United States?

Answer: Seneca Falls, NY, 1848

In 1848 Elizabeth Cady Stanton, Lucretia Mott, and three other women organized the first women's rights convention. Few people took them seriously.
4. Who was the first woman to graduate from medical school in the United States?

Answer: Elizabeth Blackwell

Although some women practiced medicine with little or no formal training, Blackwell was the first woman to be admitted to medical school.
5. Some 19th-century doctors thought that education was hazardous to women's health.

Answer: True

Yes, it's true. In a well-known book entitled 'Sex and Education' Edward Clarke argued that if too much energy went to women's brains other parts of the body would suffer!
6. This 19th-century feminist designed a new style of clothing for women. The style never became popular, but her name entered the American language as a term for a specific type of garment.

Answer: Amelia Bloomer

Amelia Bloomer believed that 19th century fashions were restrictive and harmful to women's health, so she designed her 'bloomer costume'--a loose-fitting dress worn over baggy pants. It never became popular, but 'bloomers' entered the American language as a term for undergarments.
7. In the 1920s, young women scandalized their elders by shortening their skirts, bobbing their hair, wearing make-up, and dancing the Charleston with men whom they hardly knew. What were these young women called?

Answer: flappers

I'm not sure about the exact origins of the term. One story says it came from a type of shoes these women wore that flapped when they walked.
8. Which 1920s movie star was known as the 'It' girl?

Answer: Clara Bow

Clara Bow starred in a silent film called 'It.' In this case 'It' referred to sex appeal.
9. Who made her fortune by developing a successful line of cosmetics for African American women in the early 1900s?

Answer: Madam C. J. Walker

Sarah Breedlove McWilliams Walker started out making cosmetics herself and selling them door to door. By the 1920s, she had expanded her business into a company that was known nationwide.
10. Who was the first woman to be the vice-presidential nominee of a major political party?

Answer: Geraldine Ferraro

Unsuccessful Democratic presidential candidate Walter Mondale chose Geraldine Ferraro as his running mate in 1984.
Source: Author stardust587

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us