Quiz about A Brief History of US Fast Foods
Quiz about A Brief History of US Fast Foods

A Brief History of U.S. Fast Foods Quiz


How well do you really know the restaurants you've been eating at all these years? Let's see if you can figure out where and when your favorite restaurants started. Good luck.

A multiple-choice quiz by Castlefreaky. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Fast Food

Author
Castlefreaky
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
310,285
Updated
Dec 10 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
5568
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (7/10), Guest 151 (6/10), Guest 162 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Founded in November of 1969, in Columbus, Ohio, this successful fast food chain specializes in square-shaped hamburgers, and the ever popular Frosty. Hint

Burger King
McDonald's
Wendy's
Hardee's

2. The first one of these restaurants was built in Downey, California in 1962. At one point, their commercials featured a lovable talking chihuahua. Hint

Taco Bell
Arby's
Del Taco
Little Caesar's

3. This restaurant was first opened in Bridgeport, Connecticut in 1965. In 1999 an Indiana University student named Jared Fogle became their spokesman after, on a diet of mostly their food, he lost 245 pounds. Hint

Blimpie's Subs
KFC
Mr. Goodcent's
Subway

4. Founded by Forrest and Leroy Raffel of Ohio, in 1964, this restaurant was based on the idea that fast food didn't necessarily need to mean hamburgers. Hint

KFC
Quizno's Subs
Long John Silver's
Arby's

5. Started in 1954, in Miami, Florida, this restaurant uses the slogan "Have it Your Way". It was also one of the first fast food restaurants to do promotion for movies. In 1977, they released a set of collectible glasses with the characters from the movie "Star Wars IV: A New Hope". Hint

McDonald's
Burger King
Rally's
Steak n' Shake

6. The food at this restaurant was actually being made back in 1929. It wasn't until 1952 that it was turned into a franchise by Harland Sanders and Pete Harman, and sold in mass quantities. Hint

KFC
Popeye's
Lee's Chicken
Church's

7. Founded in 1969 in Lexington, Kentucky, this restaurant used to feature blue roofs on their Cape Cod-style buildings. They also feature a menu far different from most fast food restaurants. Hint

Captain D's
Long John Silver's
Popeye's
I.H.O.P.

8. Ray Kroc founded this franchise in 1955, in Des Plaines, Illinois. In 1987, this restaurant started building little playgrounds attached to the building for kids to play on and around. Hint

Hardee's
McDonald's
Sonic
Steak n' Shake

9. The formula for the soft serve ice cream sold at this restaurant was created in 1938 by John Fremont McCullough and his son Alex. The first store was opened in 1940 in Joliet, Illinois, a city about 40 miles from Chicago. Hint

Sonic
Steak n' Shake
Dairy Queen
Baskin Robbins

10. Started in 1953 in Shawnee, Oklahoma, this restaurant was originally a small root beer stand. People would park anywhere, and walk up and place their orders. Hint

Red Lobster
A&W
Sonic
Captain D's


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Founded in November of 1969, in Columbus, Ohio, this successful fast food chain specializes in square-shaped hamburgers, and the ever popular Frosty.

Answer: Wendy's

The source of the hilarious advertising campaign featuring Clara Peller as the old woman searching for more meat in her hamburger, asking, "Where's the beef?", Wendy's quickly became one of America's favorite meal spots.
2. The first one of these restaurants was built in Downey, California in 1962. At one point, their commercials featured a lovable talking chihuahua.

Answer: Taco Bell

Although founder Glen Bell named his first restaurant "Bell's Drive-In" in the '50s... the first actual Taco Bell wasn't built until 1962.
3. This restaurant was first opened in Bridgeport, Connecticut in 1965. In 1999 an Indiana University student named Jared Fogle became their spokesman after, on a diet of mostly their food, he lost 245 pounds.

Answer: Subway

Stemming from a sandwich shop opened by one of the founders, Peter Buck, Subway was originally called "Pete's Submarines". However, during radio advertisements, the name of the shop sounded more like "Pizza Marines", so the name was changed to "Pete's Subway", and eventually just plain "Subway".
4. Founded by Forrest and Leroy Raffel of Ohio, in 1964, this restaurant was based on the idea that fast food didn't necessarily need to mean hamburgers.

Answer: Arby's

The name "Arby's" comes from the initials "R.B."... which stands for Raffel Brothers. When the two started their restaurant, they wanted to name it "Big Tex", but unfortunately that name was already taken by another company.
5. Started in 1954, in Miami, Florida, this restaurant uses the slogan "Have it Your Way". It was also one of the first fast food restaurants to do promotion for movies. In 1977, they released a set of collectible glasses with the characters from the movie "Star Wars IV: A New Hope".

Answer: Burger King

Burger King, originally called "InstaBurger King", was founded by a man named James McLamore. McLamore actually got the idea to start a fast food restaurant when he visited the original McDonald's restaurant and realized what potential this had to be a successful business.
6. The food at this restaurant was actually being made back in 1929. It wasn't until 1952 that it was turned into a franchise by Harland Sanders and Pete Harman, and sold in mass quantities.

Answer: KFC

Harlan (Colonel) Sanders used to make his chicken back in 1929 in North Corbin, Kentucky, but it took too long to cook. He altered his cooking style, and switched to a pressurized cooking method, similar to deep frying. Then he was off to find a buyer; someone to sell his chicken in their restaurants.

He found Pete Harman, and the two of them started the first KFC in South Salt Lake, Utah.
7. Founded in 1969 in Lexington, Kentucky, this restaurant used to feature blue roofs on their Cape Cod-style buildings. They also feature a menu far different from most fast food restaurants.

Answer: Long John Silver's

Long John Silver's, or "LJS", actually does get it's name from the Robert Louis Stevenson book "Treasure Island". The first LJS was built in an old seafood restaurant called The Cape Codder... which contributed to the initial design of the restaurants, as well as the theme still used today.
8. Ray Kroc founded this franchise in 1955, in Des Plaines, Illinois. In 1987, this restaurant started building little playgrounds attached to the building for kids to play on and around.

Answer: McDonald's

McDonald's was originally started in 1940 by the McDonald brothers, Dick and Mac. They partnered up with Ray Kroc, and eventually Kroc bought the brothers out, and started the global sensation that is McDonald's.
9. The formula for the soft serve ice cream sold at this restaurant was created in 1938 by John Fremont McCullough and his son Alex. The first store was opened in 1940 in Joliet, Illinois, a city about 40 miles from Chicago.

Answer: Dairy Queen

With the franchising of Dairy Queen starting as early back as 1941, this was one of the pioneers in the field. They had 10 stores in '41, 100 stores in '47, 1,446 stores in '50, and 2,600 in '55.
10. Started in 1953 in Shawnee, Oklahoma, this restaurant was originally a small root beer stand. People would park anywhere, and walk up and place their orders.

Answer: Sonic

Sonic, "America's Drive Thru", actually got it's name from it's old slogan back in 1958. "Service With the Speed of Sound" was the slogan that started it all.
Source: Author Castlefreaky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 47: 7/10
Dec 01 2022 : Guest 151: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 162: 7/10
Nov 28 2022 : Guest 12: 7/10
Nov 28 2022 : zipnada: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 174: 6/10
Nov 24 2022 : Guest 73: 3/10
Nov 24 2022 : Guest 104: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us