Quiz about Addicted to Spuds
Quiz about Addicted to Spuds

Addicted to Spuds Trivia Quiz


"Weird Al" Yankovic was so right with the title of his song which is now the title of this quiz. The potato is a very versatile vegetable. Here are some potato treats for you to guess and drool over. This quiz will probably be America-centric.

A multiple-choice quiz by CmdrK. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Fruit and Vegetables

Author
CmdrK
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,704
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2640
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 66 (10/10), notsosmart49 (10/10), Guest 174 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. If you cook potato slices, cheese, milk, butter and flour together, what do you get?
Hint

potatoes holstein
le bombe du cholestérol
blintzes
scalloped potatoes

2. What would you be preparing if you were using Russet, Klondike Rose, Katahdin, Long White or Russian Banana potatoes and nothing else? Hint

Lyonnaise potatoes
Aroostook rockets
Cajun roasted potatoes
baked potatoes

3. If I were cooking some pancakes made of potatoes, by what name would a Jewish person recognize them?
Hint

colcannon
latkes
delmonico potatoes
jerusalem potatoes

4. Let's cut up some potatoes into small cubes, put them in a frying pan with some red and green bell peppers, onion, and butter or a little olive oil. It looks pretty good; what will we call this dish? Hint

Potatoes Rockefeller
Potatoes New York
Potatoes Boston
Potatoes O'Brien

5. Vodka can be made from potatoes.

True
False

6. If you were to take some spuds and shred, julienne or rice them and then pan-fry them, what would they be called?
Hint

hash browns
mashed potatoes
Pittsburgh potatoes
coddle

7. Which country is generally given credit for inventing potato and leek soup?
Hint

Canada
Belgium
Ireland
Paraguay

8. A popular potato dumpling comes from Italy; what is its name? Hint

puntarelle
giambotta
tiella
gnocchi

9. Let's make something easy. We'll boil some cubed potatoes, add some mayonnaise, cucumbers, celery, maybe some hard-boiled eggs. Next we'll cool it in the refrigerator and take it on a picnic. Tell me again, what do we call this?
Hint

potato salad
salmonella surprise
Dublin coddle
boxty

10. Which of the following is a popular accompaniment for french fries/chips?
Hint

All of these are common
gravy
white vinegar
melted cheese


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you cook potato slices, cheese, milk, butter and flour together, what do you get?

Answer: scalloped potatoes

The answer is scalloped potatoes. It's a very creamy and rich dish. If you were thinking the answer should be potatoes au gratin, scalloped potatoes originally had no cheese in the recipe; currently the two are very similar.
2. What would you be preparing if you were using Russet, Klondike Rose, Katahdin, Long White or Russian Banana potatoes and nothing else?

Answer: baked potatoes

The potatoes mentioned here are bigger, longer potatoes suitable for baking, so that's our answer. Since no other ingredients are being used, just wrap them in foil and put them in the oven. You can eat them with a little butter or sour cream and chives or stuff them with peppers, chile, cheese and on and on. Some people in Australia like to stuff them with mushrooms and Vegemite. Just another example of how spuds just want to get along with everything.
3. If I were cooking some pancakes made of potatoes, by what name would a Jewish person recognize them?

Answer: latkes

Latke is taken from a Yiddish word for a shallow-fried pancake of grated or ground potatoes. Jews traditionally eat them during Hannukkah. They are eaten all over Europe, especially Eastern Europe. In Poland they are called placki ziemniaczane; in Belarus, where they are the national dish, they are called draniki.
4. Let's cut up some potatoes into small cubes, put them in a frying pan with some red and green bell peppers, onion, and butter or a little olive oil. It looks pretty good; what will we call this dish?

Answer: Potatoes O'Brien

This dish is easy to prepare, as are most potato dishes, which is another reason for their popularity. Usually, small potatoes like Yukon Gold, red potatoes or new potatoes are used for potatoes O'Brien. Both Boston, Massachusetts and New York City claim to have originated this dish in the early 1900s.
5. Vodka can be made from potatoes.

Answer: True

While most vodka is made from grains such as wheat or corn, some is still made with potatoes. Though we generally think of vodka as a Russian drink, it may have originated in Poland.
6. If you were to take some spuds and shred, julienne or rice them and then pan-fry them, what would they be called?

Answer: hash browns

Hash browns are a breakfast staple in parts of the United States. If the potatoes are diced or cubed they may be known as home fries, a side dish for lunch or dinner. If you add corned beef, chopped meat or vegetables, home fries can be called hash.
7. Which country is generally given credit for inventing potato and leek soup?

Answer: Ireland

We can thank the Irish for this flavorful soup. There are dozens of variations but plan on using potatoes, leeks, celery, onion, milk, chicken stock or broth - and whatever else you might have that looks good! The Irish embraced the potato when it arrived from its native South America.
8. A popular potato dumpling comes from Italy; what is its name?

Answer: gnocchi

Potato gnocchi are relatively recent (16th century) additions to the little dumplings made from a variety of ingredients. They are often served as appetizers or the first course of a meal. There are many variations of recipes for them. Though they are considered an Italian dish, Roman soldiers may have first sampled them in the Middle East and brought the idea back to Rome and then to the rest of Europe.
9. Let's make something easy. We'll boil some cubed potatoes, add some mayonnaise, cucumbers, celery, maybe some hard-boiled eggs. Next we'll cool it in the refrigerator and take it on a picnic. Tell me again, what do we call this?

Answer: potato salad

Once again potatoes come to the rescue with an easy-to-prepare recipe so you can spend more time enjoying the picnic. And as always, there are a myriad of ways to prepare it.
10. Which of the following is a popular accompaniment for french fries/chips?

Answer: All of these are common

These and a lot more go well with fries or chips. You can mix gravy and cheese together but you might want to use the white vinegar as a solo topping.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Guest 66: 10/10
Dec 03 2022 : notsosmart49: 10/10
Dec 01 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 29 2022 : Guest 67: 10/10
Nov 27 2022 : Linda_Arizona: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 104: 10/10
Nov 24 2022 : Guest 98: 9/10
Nov 24 2022 : kino76: 9/10
Nov 18 2022 : Guest 107: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Not to be Vain but...:

Time to blow my own horn and list a baker's dozen of my favorites of the quizzes I've written.

  1. Picturing Robert Frost Easier
  2. This Is the End, Beautiful Friend Easier
  3. Perchance to Dream Easier
  4. An Elephant Never Forgets Average
  5. Let's Sing Like Bob Dylan! Average
  6. 1960s Folk Music Revival Average
  7. Addicted to Spuds Easier
  8. The Nerd Herd Average
  9. What's Your Elemental IQ? Average
  10. Heavenly America Easier
  11. Plane Spotter's Guide to World War II Aircraft Average
  12. You Call That a Landmark? Easier

12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us