FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Canadian 125th Anniversary Quarters
Quiz about Canadian 125th Anniversary Quarters

Canadian 125th Anniversary Quarters Quiz


In 1992 the Royal Canadian Mint released the 125th Anniversary of Confederation set of 25 cent coins, featuring scenes from each of the provinces and territories on them. A very nice collection!

A multiple-choice quiz by hermit007. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. Canadian Coins & Banknotes

Author
hermit007
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
280,962
Updated
Jun 16 23
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
513
Question 1 of 15
1. The New Brunswick 1992 25 cent, or quarter, has a design of something that you don't see too much of anymore. In Hartland, New Brunswick, you can see the longest one in the world. What is it? Hint


Question 2 of 15
2. The Northwest Territories 1992 25 cent coin has something constructed of stones on it. Can you tell me what it is? Hint


Question 3 of 15
3. The Newfoundland 1992 quarter shows a person rowing a boat. What kind of boat is it? Hint


Question 4 of 15
4. The Hudson Bay Company had 'forts' all over this friendly province in the search for beaver pelts and furs. On which 1992 Canadian provincial quarter is a fort like this depicted? Hint


Question 5 of 15
5. The official bird of the Yukon Territory is the raven and it is featured on the 1992 quarter.


Question 6 of 15
6. You would see some Hoodoos on this 1992 25 cent piece. What province or territorial coin would you see them on? Go Flames! Go Oilers! Hint


Question 7 of 15
7. We used to have to take the ferry to get to and from this province. Maybe we went over to visit with Anne of Green Gables? What 1992 Canadian quarter am I thinking of? Hint


Question 8 of 15
8. This 1992 25 cent coin shows a lone windswept tree on a rocky area. I also live in this province and the provincial bird is the loon. Coincidence? Hint


Question 9 of 15
9. The Nova Scotia 1992 quarter features this illuminating scene. Can you see what's on it? Hint


Question 10 of 15
10. The Quebec 1992 quarter shows this amazing huge rock in the Gulf of St Lawrence. What is its name? Hint


Question 11 of 15
11. What 1992 Provincial quarter shows grain elevators, train cars, and wheat? Hint


Question 12 of 15
12. You can see a few whales on this Canadian 1992 125th anniversary 25 cent quarter. What westernmost provincial coin are we looking at? Hint


Question 13 of 15
13. Why was the territory of Nunavut not included in the Canadian 1992 125th anniversary series of quarters? Hint


Question 14 of 15
14. If you bought one of the 1992 125th anniversary set from the Royal Canadian Mint, you would have received your quarters displayed on a map of Canada, and you even would have gotten an extra coin! What was the extra coin? Hint


Question 15 of 15
15. Of course Queen Elizabeth II is on the obverse side of the 1992 Canadian quarters. Underneath her portrait are stamped two separate years on the 125th anniversary collection. What years are they? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 27 2024 : gibbysgab: 5/15
Jan 15 2024 : MrNobody97: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The New Brunswick 1992 25 cent, or quarter, has a design of something that you don't see too much of anymore. In Hartland, New Brunswick, you can see the longest one in the world. What is it?

Answer: a covered bridge

I remember covered bridges were all over New Brunswick when I was much younger. It used to be a very common bridge type over streams and rivers down home. Sadly most are gone now. The Hartland covered bridge at over 1200 feet long is the longest in the world. The one on the coin is much shorter, with trees in the background.
2. The Northwest Territories 1992 25 cent coin has something constructed of stones on it. Can you tell me what it is?

Answer: an Inuksuk

A Inuksuk is a stone statue made by the Inuit. They can vary in size from a stone or two to a large statue. They can have several meanings (spiritual, good hunting, navigation, etc.) but most people are familiar with the one that looks like a person standing.
3. The Newfoundland 1992 quarter shows a person rowing a boat. What kind of boat is it?

Answer: a dory

The boat on the Newfoundland coin is a dory, small sturdy flat bottom boat that the fishermen would use to go out in to catch fish. The coin shows a fisherman heading out (or coming back home) in one.
4. The Hudson Bay Company had 'forts' all over this friendly province in the search for beaver pelts and furs. On which 1992 Canadian provincial quarter is a fort like this depicted?

Answer: Manitoba

The Hudson Bay Company (established in 1670!) would build a fort or trading post and trade for pelts and furs. The Manitoba coin shows one such fort. The Manitoba license plate motto is "Friendly Manitoba".
5. The official bird of the Yukon Territory is the raven and it is featured on the 1992 quarter.

Answer: False

Although the official bird is the raven, the Yukon Territory coin shows a glacier and mountains.
6. You would see some Hoodoos on this 1992 25 cent piece. What province or territorial coin would you see them on? Go Flames! Go Oilers!

Answer: Alberta

Hoodoos are soft rock formations that have weathered away over the years leaving tall structures that look like totem poles or huge mushrooms, or flowerpots. You have probably seen something like it if you ever watched an old western movie. They can be found in the badlands of Alberta. The Flames and Oilers are Alberta NHL teams.
7. We used to have to take the ferry to get to and from this province. Maybe we went over to visit with Anne of Green Gables? What 1992 Canadian quarter am I thinking of?

Answer: Prince Edward Island

Anne 'lives' on the Island in the fictional book 'Anne of Green Gables'. The coin shows the ocean and coastline of Prince Edward Island, and if it was in colour you could see the reddish soil. I used to love the ferry to PEI. If you got stuck on it because it couldn't dock due to weather, etc, you could have some free beers (not a good idea by the way)! Then they went and built this bridge from New Brunswick to the Island...
8. This 1992 25 cent coin shows a lone windswept tree on a rocky area. I also live in this province and the provincial bird is the loon. Coincidence?

Answer: Ontario

Ontario has thousands of lakes, small and huge, and quite a few have a rocky shore, or small island with one stubborn tree growing on it. Nothing else on some of them but the tree. I'm always amazed how it took root and survived! The tree on the coin is very appropriate for Ontario!
9. The Nova Scotia 1992 quarter features this illuminating scene. Can you see what's on it?

Answer: a lighthouse

Sadly the old lighthouses are going the way of the covered bridges. There are very few left, most have been replaced by new automated ones (and they, in my opinion, don't work as well). This Nova Scotia coin shows a lighthouse on a rocky shore.
10. The Quebec 1992 quarter shows this amazing huge rock in the Gulf of St Lawrence. What is its name?

Answer: Perce Rock

It's an amazing sight! At low tide or high, Perce Rock is at the tip of the Gaspe Peninsula, in the gulf of St Lawrence, a great choice for the Quebec 25 cent piece.
11. What 1992 Provincial quarter shows grain elevators, train cars, and wheat?

Answer: Saskatchewan

Saskatchewan. The province is known as the 'breadbasket' of Canada. The 1992 coin shows shafts of wheat, train cars, and grain elevators. Interestingly enough the Saskatchewan 2005 Centennial quarter features shafts of wheat, train tracks, and a grain elevator, the major difference is a Western Meadowlark in the foreground. If you have both, place them side by side for comparison.
12. You can see a few whales on this Canadian 1992 125th anniversary 25 cent quarter. What westernmost provincial coin are we looking at?

Answer: British Columbia

British Columbia is the westernmost province of Canada. The coin shows the rocky coastline with trees and some friendly whales in the water.
13. Why was the territory of Nunavut not included in the Canadian 1992 125th anniversary series of quarters?

Answer: It didn't exist in 1992.

The territory of Nunavut wasn't around yet in 1992. It came into existence in April 1999, making it Canada's third territory. It was divided from the eastern part of the Northwest Territories and its capital is Iqaluit.
14. If you bought one of the 1992 125th anniversary set from the Royal Canadian Mint, you would have received your quarters displayed on a map of Canada, and you even would have gotten an extra coin! What was the extra coin?

Answer: a Loonie

You would have received a Loonie, Canada's one dollar coin. It shows people holding a Canadian flag in front of the parliament buildings in Ottawa. If you don't have one in your collection: they still show up from time to time in your pocket change.
15. Of course Queen Elizabeth II is on the obverse side of the 1992 Canadian quarters. Underneath her portrait are stamped two separate years on the 125th anniversary collection. What years are they?

Answer: 1867 - 1992

The 125th Anniversary of the Canadian Confederation would be 1867-1992.


I hope you liked this quiz. Please don't forget to rate it (and others) when you have finished!
Source: Author hermit007

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us