Quiz about Chow Mein  Using Your Noodle
Quiz about Chow Mein  Using Your Noodle

Chow Mein - Using Your Noodle Trivia Quiz


'Take Out' the mystery from Chow Mein, sharpen your chopsticks, and wok through this puzzle of interesting facts about this fine Asian concoction.

A multiple-choice quiz by kitten. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Asian Food Mix

Author
kitten
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,340
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
796
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what country did Chow Mein actually originate? Hint

China
Scotland
Japan
Thailand

2. If you order Chow Mein 'Hong Kong Style' instead of 'American Style', what would be omitted ? Hint

Bean Sprouts
Noodles
Bok Choy
Soy Sauce

3. This simple five ingredient recipe for Chow Mein; long noodles, shredded cabbage, chopped celery and bean sprouts stir-fried in a light soy sauce - comes from what Chinese restaurant chain that is headquartered in Rosemead, California. Hint

Panda Express
Mark Pi's Express
P. F. Changs
Pick Up Stix

4. One of the most unusual ways Chow Mein can be found served in America is? Hint

Frozen Dessert
Loaf of Bread
Savory Pie
Hot Sandwich

5. Long noodles in Chow Mein traditionally symbolize what? Hint

Long Life
Great Luck
Prosperity
Good Health

6. Authentic Chow Mein calls for what kind of noodles? Hint

Soft-Fried Noodles
Pea-Starch Noodles
Crisp-Fried Noodles
Egg Noodles

7. What variety of Chow Mein consists of fine egg noodles and soup, and is served in a large tureen ? Hint

Yakko Mein or Yetcamein
Canton Mein
Lo Mein
Wo Mein or Wor Mein

8. What variety of Chow Mein is actually a one-dish meal? Hint

Yakko Mein or Yetcamein
Lo Mein
Wo Mein or Wor Mein
Canton Mein

9. This 'Mein' means "tossed or mixed noodles" which are added directly to an already stir-fried vegetable combination. Which of the following would it be? Hint

Yakko Mein or Yetcamein
Lo Mein
Wo Mein or Wor Mein
Canton Mein

10. In this tale by S. Enzie, 'Kitten's Nine Lives', what else does Kitten mention she loves BESIDES Chow Mein ? Hint

A young lad named Ian
A monkey named "Shades"
A groundhog named "Giant Rat"
A Kelpie


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what country did Chow Mein actually originate?

Answer: China

Noodles, the main ingredient which makes Chow Mein what it is, are primary staples of Northern China, and secondary staples of the Southern part of China. It is believed by scholars that Chow Mein originated in the northern provinces.
2. If you order Chow Mein 'Hong Kong Style' instead of 'American Style', what would be omitted ?

Answer: Bean Sprouts

When it comes Chow Mein regionally, "Canadian Chow Mein" is very similar to "American Style Chow Mein", but with many more bean sprouts. "Hong Kong Style Chow Mein" omits the bean sprouts altogether. And unlike the others, it is served on a bed of crunchy fried noodles instead of the usual soft noodles.
3. This simple five ingredient recipe for Chow Mein; long noodles, shredded cabbage, chopped celery and bean sprouts stir-fried in a light soy sauce - comes from what Chinese restaurant chain that is headquartered in Rosemead, California.

Answer: Panda Express

Panda Express has over 600 locations throughout Puerto Rico, Japan and the United States. It has its headquarters in Rosemead, California.
4. One of the most unusual ways Chow Mein can be found served in America is?

Answer: Hot Sandwich

A Chow mein sandwich consists of a brown gravy based chow mein mixture placed on a hamburger bun and served hot. Because the bun dissolves, a knife and fork are a necessity to eat it.

The Chow Mein Sandwich is thought to have originated in southeastern
Massachusetts, possibly Fall River, sometime in the 1930's or 1940's, and can also be found on Chinese menus on Rhode Island.
5. Long noodles in Chow Mein traditionally symbolize what?

Answer: Long Life

Asian noodles vary in width and can be anywhere from the length of a toothpick to a plastic coffee stirrer. Long noodles are usually served uncut in China and represent "long life". Fresh, they are often taken and displayed at gravesites, and they are also are popularly served at birthday celebrations for their symbolism.
6. Authentic Chow Mein calls for what kind of noodles?

Answer: Soft-Fried Noodles

Crisp or deep fried egg noodles are southern in origin and are served frequently in Chinese American restaurants, in what is known to Westerners as Chow Mein. The authentic version of Chow Mein, however, calls for soft-fried noodles, which are parboiled and reheated in a small amount of oil and tossed, then combined with various meats and vegetables.
7. What variety of Chow Mein consists of fine egg noodles and soup, and is served in a large tureen ?

Answer: Wo Mein or Wor Mein

Wo Mein, a soup, is served as a first course at banquets from a large tureen and garnished with shreds of smoked ham. The restaurant version may include slivers of chicken, pork, ham, shrimp, bamboo shoots, sliced mushrooms, snow peas and cabbage.
8. What variety of Chow Mein is actually a one-dish meal?

Answer: Yakko Mein or Yetcamein

Yakko mein refers to "an order of noodles" and is actually a one- dish meal served in individual soup bowls, and generally topped with sliced meats and vegetables, and then a rich, tasty broth is poured over all.
9. This 'Mein' means "tossed or mixed noodles" which are added directly to an already stir-fried vegetable combination. Which of the following would it be?

Answer: Lo Mein

Lo Mein uses parboiled noodles, previous drained dry and chilled, added the the meat and vegetables which have already been stir fried. These noodles, then heated through with the cooked combinations are more moist, having more of a sauce than Chow Mein.
10. In this tale by S. Enzie, 'Kitten's Nine Lives', what else does Kitten mention she loves BESIDES Chow Mein ?

Answer: A young lad named Ian

'Kitten's Nine Lives' has a main character named Kitten, who falls in love with many things in her travels such, as rainbows, the moon, the stars and chow mein. She also falls in love with a young lad she only has ever met in her dreams, whose name is Ian.
Source: Author kitten

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Moo before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. South Asian Cuisine Average
2. Asian Food Difficult
3. Philippine Cuisine Average
4. Filipino Food Average
5. Thai Herbs and Produce Average
6. Foods of Laos Average
7. Thai Food Difficult
8. The Food of Malaysia Average
9. Taste of Malaysia Average
10. Only in the Philippines 1: Street Foods Average
11. Desperately Seeking Sushi Easier
12. Dining Out in Thailand Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us