Quiz about Thai Herbs and Produce
Quiz about Thai Herbs and Produce

Thai Herbs and Produce Trivia Quiz


I spent a while learning how to cook Thai food in Thailand, and I wanted to share some of the fuits, vegetables, nuts, and herbs that make their home in this delicious cuisine.

A multiple-choice quiz by doughboy742. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Asian Food Mix

Author
doughboy742
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,935
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1339
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following are NOT used in Thai cooking? Hint

pecan
peanut
cashew
walnut

2. Which citrus leaves are often shredded and added to Thai soups, salads, curries, and stir-fries? Hint

west indian lime
sweet lime
tahitian lime
kaffir lime

3. This vegetable is found in several different varieties in Thai cooking, and is a staple of green curries. Hint

cucumber
broccoli
eggplant
tofu

4. This sweet-smelling perennial is integral in Thai cooking, sometimes bashed and put into soups, sometimes finely minced into stirfries and curries. Hint

mushrooms
rosemary
limegrass
lemongrass

5. This oddly-named food is a relative of ginger, and is found in soups all over Thailand. However, sometimes it is not meant to be eaten! Hint

lycee
tamarind
galangal
nam pla

6. This yellowish rhizome gives the characteristic color to Thai curries. Hint

carrot
longan
saffron
turmeric

7. Thai cooks often use the "bird-eye" variety of what produce in their sauces, curries, and stirfries? Hint

mushroom
lime
green bean
chilli

8. This herb is very common in Thai cooking. There is even a variety named after the country itself! Hint

thyme
coriander
pepper
basil

9. Almost there! This fruit is oddly shaped, with a deep brown color. Its juice or pulp is used in a lot of different dishes. Beyond food, it is also used to color some Asian temples' brass fittings! Hint

tamarind
longan
turmeric
durian

10. Which of the following is NOT a fruit found in Thailand? Hint

durian
apple
strawberry
mangosteen


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following are NOT used in Thai cooking?

Answer: pecan

An island in the Gulf of Thailand, Ko Samui, was once the largest exporter of coconuts in the world.
2. Which citrus leaves are often shredded and added to Thai soups, salads, curries, and stir-fries?

Answer: kaffir lime

The Kaffir lime is actually not a lime at all, but a citrus subspecies closely related to the lime. It has a pitted skin and tough, very fragrant leaves.
3. This vegetable is found in several different varieties in Thai cooking, and is a staple of green curries.

Answer: eggplant

From pea-sized to golfball-sized to regular purple, eggplant is common in many Thai dishes.
4. This sweet-smelling perennial is integral in Thai cooking, sometimes bashed and put into soups, sometimes finely minced into stirfries and curries.

Answer: lemongrass

Lemongrass is bashed to bruise it and release its natural citrus-like juices. The oil from lemongrass, citral, is also used as a mosquito repellant (citronella) across the globe.
5. This oddly-named food is a relative of ginger, and is found in soups all over Thailand. However, sometimes it is not meant to be eaten!

Answer: galangal

Galangal is a good digestive aid, related to other rhizomes like ginger. When sliced thickly, it is not meant to be eaten, just as a flavoring in the soup.
6. This yellowish rhizome gives the characteristic color to Thai curries.

Answer: turmeric

Turmeric is dried, finely ground, and added as a powder to curries all over the world (not just Thailand).
7. Thai cooks often use the "bird-eye" variety of what produce in their sauces, curries, and stirfries?

Answer: chilli

These are the hottest of peppers found in Thai cooking... cooks can add as many as they feel like, to really roast the diner!
8. This herb is very common in Thai cooking. There is even a variety named after the country itself!

Answer: basil

Thai basil is sweet smelling, and is often thrown whole into stifries and fried up along with the dish. It is sometimes added late to the dish, to be meant as a highlight flavor or garnish.
9. Almost there! This fruit is oddly shaped, with a deep brown color. Its juice or pulp is used in a lot of different dishes. Beyond food, it is also used to color some Asian temples' brass fittings!

Answer: tamarind

Tamarind is a pod-shaped fruit, grown for its juice, which sweetens Pad Thai and numerous other dishes.
10. Which of the following is NOT a fruit found in Thailand?

Answer: apple

Strawberries are now grown in the highlands near Chiang Mai, part of a government program to persuade farmers from growing opium poppies. The durian is a spiky, foul-smelling fuit, and mangosteens are deep purple/red with white flesh inside.
Source: Author doughboy742

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 84: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 124: 5/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us