Quiz about The Cuisine of Singapore
Quiz about The Cuisine of Singapore

The Cuisine of Singapore Trivia Quiz


Singapore is a multicultural port of call in Asia, and has garnered many influences from around the world to create some amazing dishes. Come check them out here!

A multiple-choice quiz by Abby_91. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Asian Food Mix

Author
Abby_91
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,235
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
270
Last 3 plays: Guest 157 (9/10), Guest 81 (9/10), Guest 165 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Now let's start with a simple dish. We love our roasted meat, and chicken rice is one of my all time favourite dishes: steamed or roasted chicken with a steaming pile of rice cooked in chicken broth. But is that true or false?

True
False

2. Now, we move along to breakfast. A great treat in the morning is an Ang Koo Kueh, a pastry that is often filled with peanuts, red beans or green beans inside. Care to guess what's the shape of this treat? Hint

Like a bird
Like a tortoise/turtle shell
Like the Chinese letter for luck
Like a sword

3. Another snack I enjoy is a simple treat, Goreng Pisang! It's crispy, light and you have a beautiful fruit inside. What is deep fried in that batter? Hint

Pineapple
Apple
Banana
Pear

4. Something else we love are noodles. We have plenty of them here and for me, the best way to have it is stir fried with plenty of dark soy sauce, cockles, fishcake, prawns and eggs. Is it called Char Kway Teow?

Yes
No

5. This is an all time breakfast treat, toasted bread with cold butter inside, and a spread of something called Kaya. It's a sweet spread with egg inside, but what tropical fruit gives it its distinctive taste? Hint

Carrot
Plantain
Coconut
Rambutan

6. If there is one dish I enjoy for lunch or dinner, is a nice hot bowl of kway chap (rice noodle sheets in soup) with a nice plate of pig offal. I am a big fan of the braised pig intestines. Am I telling the truth, or being plain bonkers?

True
False

7. This is a healthy dish for once. It's a nice bowl of soup, usually herbal in taste and with tender pork ribs that fall off the bone. We call it Bak Kut Teh; in English, this means...? Hint

Rib cage soup
None of the above
Pig rib broth
Meat bone tea

8. The You-Tiao: guilty pleasure to the max. It's like a doughnut, only longer in appearance and with a lighter texture. It's great with soups, but it thrives in breakfast, and our all time greatest pairing is when You-tiao gets dipped in this drink. What is it? Hint

Bandung
Coffee
Soy Bean Milk
Tea

9. If there is one bit of seafood we Singaporeans love, it's crab. We do it in many different ways, from black pepper to chili crabs, we are obsessed with crab. A famous restaurant that specializes in seafood calls itself, 'No Signboard Seafood'. True or False?

True
False

10. Staying with the seafood theme, this is pretty much a national dish. It's a curry, with okra, coconut milk, tamarind and fish. It may not sound like much, but we only use one part of the fish. What do we use? Hint

Tail
Chum or guts
Stomach region
Head


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Now let's start with a simple dish. We love our roasted meat, and chicken rice is one of my all time favourite dishes: steamed or roasted chicken with a steaming pile of rice cooked in chicken broth. But is that true or false?

Answer: True

It's as simple as that, the rice is further enriched with chicken fat to give it a glossy finish and as the appropriate booster to the chicken. It is usually accompanied with fresh cucumbers slices to clean the palate.
2. Now, we move along to breakfast. A great treat in the morning is an Ang Koo Kueh, a pastry that is often filled with peanuts, red beans or green beans inside. Care to guess what's the shape of this treat?

Answer: Like a tortoise/turtle shell

Ang Koo Kueh, or as I prefer to call it, the red turtle cake, is made in this shape as the Chinese believe that eating a turtle extends your life. It's a more humane way to express it than just eating turtle soup perhaps, but this kueh is really tasty.
3. Another snack I enjoy is a simple treat, Goreng Pisang! It's crispy, light and you have a beautiful fruit inside. What is deep fried in that batter?

Answer: Banana

Goreng in Malay means 'Fried', and pisang of course is 'Banana'. It's a cheap street hawker snack to get that's great any time of day. In some eateries, they would serve it with ice cream or sprinkle powdered sugar over it. Talk about excess!
4. Something else we love are noodles. We have plenty of them here and for me, the best way to have it is stir fried with plenty of dark soy sauce, cockles, fishcake, prawns and eggs. Is it called Char Kway Teow?

Answer: Yes

Yes indeed. It's one of the fattiest dishes you can get, stir fried rice noodle strips with the trimmings mentioned, and sometimes topped with bean sprouts and crispy pork fat for added crunch. This dish was created with the working middle class in mind, such as factory workers and laborers in the past. With modern thinking, many youths prefer to shun it, but for me, I embrace it with all my heart... in moderation.
5. This is an all time breakfast treat, toasted bread with cold butter inside, and a spread of something called Kaya. It's a sweet spread with egg inside, but what tropical fruit gives it its distinctive taste?

Answer: Coconut

Kaya is a coconut milk and egg jam. The kaya toast breakfast is usually accompanied with some soft boiled eggs and a cup of hot tea/coffee. The best way to have it is to dip the toasted sandwich into the egg. Now that is an egg soldier.
6. If there is one dish I enjoy for lunch or dinner, is a nice hot bowl of kway chap (rice noodle sheets in soup) with a nice plate of pig offal. I am a big fan of the braised pig intestines. Am I telling the truth, or being plain bonkers?

Answer: True

Right I'm true, I love pig organs soup or the braised variant. A normal plate of braised pig offal normally includes intestines, kidneys, stomach, skin, hard boiled egg, salted vegetables and bean curd. It's a nice and warming dish for the day time, unless you're squeamish, which I'm not.
7. This is a healthy dish for once. It's a nice bowl of soup, usually herbal in taste and with tender pork ribs that fall off the bone. We call it Bak Kut Teh; in English, this means...?

Answer: Meat bone tea

'Meat bone tea' may not sound too nice, but in name it is what it is. The soup is enriched with many spices like star anise, cinnamon, ginseng and plenty of garlic and comes out with a clear soup that is good and good for you. It's great with rice, but even better with the next question...
8. The You-Tiao: guilty pleasure to the max. It's like a doughnut, only longer in appearance and with a lighter texture. It's great with soups, but it thrives in breakfast, and our all time greatest pairing is when You-tiao gets dipped in this drink. What is it?

Answer: Soy Bean Milk

Soy bean milk and You-tiao are a marriage made in the Little Red Dot. In any stall that sells You-tiao, there is bound to be Soy milk to go along for a dip. The drink itself has a massive following, due to the fact that like many Asian countries, dairy is usually secondary due to high amounts of lactose intolerance.
9. If there is one bit of seafood we Singaporeans love, it's crab. We do it in many different ways, from black pepper to chili crabs, we are obsessed with crab. A famous restaurant that specializes in seafood calls itself, 'No Signboard Seafood'. True or False?

Answer: True

The name is a little uninspiring, but it's one of the most successful names in seafood. No Signboard Seafood started out as a hawker, but now has grown to swanky restaurants in shopping centers. But even with high prices and growth, they still make some killer crab.
10. Staying with the seafood theme, this is pretty much a national dish. It's a curry, with okra, coconut milk, tamarind and fish. It may not sound like much, but we only use one part of the fish. What do we use?

Answer: Head

Fish head curry is a Singaporean original. A cross of Indian, Chinese and Malay rolled into one, most hawkers utilize the head of a red snapper and plenty of vegetables to augment the dish. I can simply eat this with plenty of rice, maybe two bowls of rice because that combination of tamarind and spices with rich coconut milk help liven up the gravy, and always be the first to tackle the fish cheeks.
Source: Author Abby_91

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : Guest 157: 9/10
Jan 16 2023 : Guest 81: 9/10
Jan 11 2023 : Guest 165: 9/10
Dec 12 2022 : Guest 86: 7/10
Dec 10 2022 : Guest 27: 5/10
Dec 07 2022 : Guest 185: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us