Quiz about South Asian Cuisine
Quiz about South Asian Cuisine

South Asian Cuisine Trivia Quiz


I love the food of south Asia, do you? Here is a little quiz to test your knowledge about the foods of that region, see how much you know...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Asian Food Mix

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
169,633
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2574
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 180 (5/10), Guest 174 (9/10), Guest 81 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This spice blend which is used in a wide variety of south Asian dishes usually contains cardamom, cumin and other spices. What is it called? Hint

Garam masala
Asafetida
Achkan
Dhansak

2. One of my favorite recipes of south Asian cooking is called 'dhal' or 'dal'. What is the key ingredient in this dish? Hint

Lentils
Corn
Eggplant
Carrots

3. Which of these vegetables would be required if you wanted to create 'saag paneer'? Hint

Potatoes
Spinach
Turnips
Okra

4. Which of these would refer to a circular spiced bread made from lentils that can be fried in oil (or nuked in the microwave)? Hint

Aloo
Zamindari
Sardar
Popadom

5. The Greeks call this dish 'tzatziki', while the very similar Hindi version is called 'raita'. What is the main ingredient of both? Hint

Lemons
Yogurt
Tomatoes
Wheat

6. Kheer is one of my favorite south Asian dishes. What sort of dish is this delicious treat?
Hint

Side dish
Salad
Dessert
Main dish

7. Which of the following is not a type of south Asian bread? Hint

Babul
Nan
Chapatti
Paratha

8. The name for this style of cooking south Asian food comes from the type of oven in which it is cooked. Name the style!
Hint

Buryani
Vindaloo
Pongal
Tandoori

9. You simply cannot go to a south Asian market without seeing various-sized containers of clarified butter called...? Hint

Kumiss
Firkin
Barata
Ghee

10. Which of these terms refers to a set meal in an Indian restaurant? Hint

Thali
Mash
Souse
Dosa


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This spice blend which is used in a wide variety of south Asian dishes usually contains cardamom, cumin and other spices. What is it called?

Answer: Garam masala

The term 'garam masala' is from Urdu and means 'hot spice'. There are many forms of this spice blend, containing varying amounts of the spices mentioned in the question along with cloves, peppercorns, cinnamon, mace, fennel seeds, etc.
2. One of my favorite recipes of south Asian cooking is called 'dhal' or 'dal'. What is the key ingredient in this dish?

Answer: Lentils

Dhal is a pureed lentil dish containing onions, tomatoes and spices. It's great with bread, rice or as a side dish to other dishes.
3. Which of these vegetables would be required if you wanted to create 'saag paneer'?

Answer: Spinach

Saag is actually the Hindi term for 'spinach', so clearly you could not do without it in this dish! Paneer is the Hindi term for cheese, so as you can guess it's kind of a creamy spinach dish...excellent with rice and/or bread.
4. Which of these would refer to a circular spiced bread made from lentils that can be fried in oil (or nuked in the microwave)?

Answer: Popadom

Popadom is alternatively spelled 'poppadum' or poppadom'. Originally it comes from the Tamil language of southern India/ Sri Lanka. Popadoms can also include peppercorns or spicy peppers, and are delicious dipped in yogurt or other sauces.
5. The Greeks call this dish 'tzatziki', while the very similar Hindi version is called 'raita'. What is the main ingredient of both?

Answer: Yogurt

Raita is essentially a yogurt side dish that is virtually a must with any good south Asian meal. It is very similar to tzatziki in that it contains the same main ingredient (yogurt, or 'dahi' in Hindi) and chopped vegetables (such as cucumbers) and spices.
6. Kheer is one of my favorite south Asian dishes. What sort of dish is this delicious treat?

Answer: Dessert

Kheer is prepared with boiled milk, rice, raisins and almonds. Oh yes, don't forget the cardamom seeds! I can never eat just one bowl of kheer.
7. Which of the following is not a type of south Asian bread?

Answer: Babul

Chapatti, nan (or naan) and paratha are all names for Indian breads. Popadoms, puris and rotis may also qualify under this description. Babul is a type of tree found in the Indian subcontinent.
8. The name for this style of cooking south Asian food comes from the type of oven in which it is cooked. Name the style!

Answer: Tandoori

A tandoor is a sort of clay oven typically employed in Pakistan and north India. Dishes such as 'tandoori chicken' are taken from the name of this oven.
9. You simply cannot go to a south Asian market without seeing various-sized containers of clarified butter called...?

Answer: Ghee

The term 'ghee' was originally derived from the sanskrit word for 'sprinkled'. Essentially, ghee is butter with the milk solids separated and removed. It is used in cooking, much like vegetable oil.
10. Which of these terms refers to a set meal in an Indian restaurant?

Answer: Thali

The term 'thali' also refers to a metal plate upon which south Asian food is served. The term comes from the Sanskrit. Like Korean cuisine, a thali meal contains a number of side dishes! Thank you for trying this quiz, I hope you enjoyed it...enjoy your meal!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 180: 5/10
Jan 22 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 16 2023 : Guest 81: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 11 2023 : Guest 165: 9/10
Dec 19 2022 : Guest 198: 7/10
Dec 17 2022 : Guest 1: 8/10
Dec 10 2022 : Guest 27: 10/10
Dec 09 2022 : Baguioboy: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us