Quiz about Foods of Laos
Quiz about Foods of Laos

Foods of Laos Trivia Quiz


How do you really get to know a country? Through its food! This quiz covers some of Laos' most popular tummy ticklers!

A matching quiz by babsr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Asian Food Mix

Author
babsr
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,376
Updated
Jul 21 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1248
Last 3 plays: Guest 151 (0/10), Guest 67 (0/10), Guest 165 (2/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Tam Mak Houng  
Rice Noodle Soup
2. Larb  
Meat Salad Appetizer
3. Sindad  
Sticky Rice
4. Khao Jee  
Spicy Stew
5. Khao Niaw  
Lao Barbecue
6. Or Lam  
Shredded Green Papaya Salad
7. Sien Savanh  
Lao Sausage
8. Sai Oua   
Baguettes
9. Khao Pun  
Laotian Beer
10. Beerlao  
Jerky






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tam Mak Houng

Answer: Shredded Green Papaya Salad

Also spelled Tam Mak Hoong, this dish is made of shredded unripe papaya mixed with sugar, salt, chilies or chili powder and and lime or lime juice. Lao style is purported to be six or seven chilies. Sounds like the perfect appetizer to go with a glass of Beerlao Lager.
2. Larb

Answer: Meat Salad Appetizer

You may have found this in your local Thai restaurant, as it is very popular cuisine in Laos' neighbor as well. It is considered the national dish of Laos. Also known as laap, lab, or larp, with several variations on those names, this is a mix of either raw or cooked meat, rice, lime, chili, mint and optional vegetables.
3. Sindad

Answer: Lao Barbecue

Also spelled as Sin Dad, this specialty item is cooked on a special grilling plate which is first rubbed well with a slab of fat, then the meat is added. The meat is usually chicken or pork.
4. Khao Jee

Answer: Baguettes

Why does this seem to be more a French treat than Laotian? Because from 1893 to 1954, Laos was part of colonial French Indochina. As such, French cuisine was an active part of the diet, blended in with local food items. Typically these are hawked by street vendors, and will be filled with a variety of meats and/or vegetables.
5. Khao Niaw

Answer: Sticky Rice

When you think of Asian food, you usually think of rice. This dish is traditionally rolled into small pieces, and served for breakfast, lunch and dinner with other foods and sauces. It is so much a part of Laotian cuisine that the Lao people refer to themselves as "Luk Khao Niaw" - "The Children of Sticky Rice"!
6. Or Lam

Answer: Spicy Stew

Traditionally, this was made with buffalo, but is now usually cooked with beef. It is simmered with eggplant, black mushrooms, chilies, onion, and cilantro, with additional ingredients as desired, until it becomes a thick stew.
7. Sien Savanh

Answer: Jerky

Yep, jerky! Traditionally, it had been dried water buffalo meat, but more recently it is usually made from beef flank. The meat is marinated in several herbs and spices, including ginger, sugar, soy, pepper and garlic. After it has dried in the sun for a day, it is deep fried. It can just be eaten as a snack, or served with sticky rice and sauce as a meal in itself. A nice cold Beerlao is also a nice companion.
8. Sai Oua

Answer: Lao Sausage

This "fast food" is a combination of fatty pork mixed with ginger, kaffir lime leaves, garlic, fish sauce, salt, cilantro, onions, and lemongrass. There is a variation which adds cooked sticky rice, and the sausage is left to "sour" at room temperature. Since this process can take a couple of days, this version isn't quite "fast food".
9. Khao Pun

Answer: Rice Noodle Soup

This tasty dish combines fish, chicken or pork, and garlic, ginger, fish sauce, kaffir lime leaves with coconut milk. The resulting sweet and spicy coconut sauce is poured over rice noodles, and is topped with a choice of fresh herbs and vegetables.
10. Beerlao

Answer: Laotian Beer

Beerlao is the generic term for several varieties of beer produced by the Lao Brewery headquartered in Vientiane. Now part of the Carlsberg family, the Lao Brewery is known for good beers brewed from high quality European malts and the best local rice.
Source: Author babsr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 151: 0/10
Jan 25 2023 : Guest 67: 0/10
Jan 11 2023 : Guest 165: 2/10
Jan 06 2023 : sam388: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 99: 3/10
Dec 23 2022 : bmrsnr: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. South Asian Cuisine Average
2. Asian Food Difficult
3. Philippine Cuisine Average
4. Filipino Food Average
5. Thai Herbs and Produce Average
6. Thai Food Difficult
7. Chow Mein - Using Your Noodle Difficult
8. The Food of Malaysia Average
9. Taste of Malaysia Average
10. Only in the Philippines 1: Street Foods Average
11. Desperately Seeking Sushi Easier
12. Dining Out in Thailand Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us