Quiz about Ham and Cheese
Quiz about Ham and Cheese

Ham and Cheese Trivia Quiz


This is a quiz tests your knowledge on fun facts about ham and cheese. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Sparroc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
Sparroc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,794
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1694
Last 3 plays: Susanpwa2 (5/10), Guest 71 (4/10), Joken47 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In Paris, if you want a delicious grilled ham and cheese sandwich, what should you order?
Hint

Charcuterie
Pate Foie Gras
Croque Monsieur
Coq Au Vin

2. Over 200 producers make the famed Prosciutto di Parma. How long must this type of ham be cured to meet local regulations? Hint

12 months
24-30 months
8 weeks
6 years

3. Normandy France is famous for its cheese production; which animals provide the milk most cheeses in Normandy are made from?
Hint

Water Buffalo
Goats
Cows
Sheep

4. Which of the following cheeses is not produced in France?
Hint

Camembert
Chevre
Munster
Manchego

5. One of the best known (and most expensive) hams produced in the US is the Smithfield Ham. Which of the following must be true if a ham is marketed as a Genuine Smithfield Ham? Hint

It must be cured with Bourbon and sugar
It must be honey glazed
The producer must pay a licensing fee to the Smithfield, Montana Ham Company
It must be produced in or around Smithfield, Virginia

6. Everyone knows Swiss Cheese has holes, right? Which of these cheeses without holes is produced in Switzerland?
Hint

Mozzarella
White Cheddar
Gruyere
Gouda

7. If you are a prosciutto lover like me, you know this amazing ham comes from this country:
Hint

U.S.A.
United Kingdom
Portugal
Italy

8. It is often thought that Spam is made mostly from ham, but what really is the main ingredient?
Hint

Boiled ham
Chopped pork shoulder with ham added
Andouille sausage and bologna
Pork and beef byproducts

9. A friend of mine introduced me as a 'fellow turophile'. What exactly is a "turophile"? Hint

A cheese lover
Someone who is afraid of knives
A lover of truffles
Someone who fancies ham sandwiches

10. A favorite restaurant of mine serves a great cheeseburger - it's a burger with a thick slab of Stilton. Where is the flavorful blue Stilton cheese produced?
Hint

France
United Kingdom
Belgium
United States


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Paris, if you want a delicious grilled ham and cheese sandwich, what should you order?

Answer: Croque Monsieur

You can get a Croque Monsieur everywhere from the best restaurants to roadside vendor stands; if you add an egg, it becomes a Croque Madame.
2. Over 200 producers make the famed Prosciutto di Parma. How long must this type of ham be cured to meet local regulations?

Answer: 12 months

A consortium controls standards of production for Parma ham. Only local Parma pigs can be used, and each step of the production starting with the breeding is overseen and controlled by tight standards. So, you can count on every Parma ham to be consistently delicious!
3. Normandy France is famous for its cheese production; which animals provide the milk most cheeses in Normandy are made from?

Answer: Cows

Perhaps the most famous cheese produced in Normandy is the deliciously runny Camembert.
4. Which of the following cheeses is not produced in France?

Answer: Manchego

Manchego is produced in the La Mancha region of Spain, and gets its name from the breed of sheep from which it is produced. Typically Manchego cheese is aged between 6 months and two years.
5. One of the best known (and most expensive) hams produced in the US is the Smithfield Ham. Which of the following must be true if a ham is marketed as a Genuine Smithfield Ham?

Answer: It must be produced in or around Smithfield, Virginia

Smithfield, Virginia has been producing hams for over two centuries, and the term Genuine Smithfield Ham is protected by Virginia statute.
6. Everyone knows Swiss Cheese has holes, right? Which of these cheeses without holes is produced in Switzerland?

Answer: Gruyere

Gruyere cheese is made from cows' milk and is often aged in caves. If you visit the Gruyere region of Switzerland, you can watch this cheese being made. First, the milk is heated to a high temperature. Then, the curds are placed in molds, and pressed with weights to help drying.

The cheese is salted in brine for 8 days, then ripened in open air for two months. At least three months of aging follows.
7. If you are a prosciutto lover like me, you know this amazing ham comes from this country:

Answer: Italy

There are two types of prosciutto - crudo (cured), and cotto (cooked).
8. It is often thought that Spam is made mostly from ham, but what really is the main ingredient?

Answer: Chopped pork shoulder with ham added

Spam is produced by the Hormel Food Corporation; each summer, Austin, MN, the town where Hormel's headquarters is located, hosts the Spam Jam, which includes parades that celebrate this ubiquitous food.
9. A friend of mine introduced me as a 'fellow turophile'. What exactly is a "turophile"?

Answer: A cheese lover

I haven't found a term for someone who loves ham sandwiches - perhaps a croque-esseur?

My friend was just showing off his vocabulary - normally I get introduced as a cheesehead.
10. A favorite restaurant of mine serves a great cheeseburger - it's a burger with a thick slab of Stilton. Where is the flavorful blue Stilton cheese produced?

Answer: United Kingdom

Stilton is a protected by EU certification; in order to obtain this certification, a number of requirements must be met. For example, it must be produced in one of three counties (Derbyshire, Nottinghamshire or Leicestershire), it must have blue veins radiating from the center, and it must be produced in a cylindrical shape.
Source: Author Sparroc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Susanpwa2: 5/10
Nov 26 2022 : Guest 71: 4/10
Nov 26 2022 : Joken47: 3/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 5/10
Nov 24 2022 : Guest 73: 4/10
Nov 24 2022 : Guest 95: 10/10
Nov 23 2022 : Guest 104: 5/10
Nov 23 2022 : Guest 107: 6/10
Nov 17 2022 : Guest 62: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Cooking Terms Average
2. Culinary Misnomers Average
3. Pub Grub Average
4. Kitchen History Average
5. Culinary Tribonds Average
6. 86 the Chicken! Average
7. Have a Drink on Me Average
8. Cooking Terms for the Everyday Cook (USA) Average
9. Do You Expect Me To Eat That? Easier
10. Let's Get Sauced! Average
11. Cool Beans! Average
12. We Have a Pill for That! Average

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us