FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Cant Believe Thats a Scrabble Word
Quiz about I Cant Believe Thats a Scrabble Word

I Can't Believe That's a Scrabble Word Quiz


Scrabble accepts some interesting words. This is a quiz for your average player, not the Scrabble experts! All words are English rules.

A multiple-choice quiz by Quiz_Beagle. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Board Games
  8. »
  9. Scrabble

Author
Quiz_Beagle
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,508
Updated
Jul 20 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
900
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. This two letter word, which can be an abbreviated form of a name, is Scottish for darling or sweetheart and is acceptable in Scrabble? Hint


Question 2 of 10
2. Oh, the joys of having a 'z' on your rack! Which three-letter word, meaning the male hybrid of a yak and a domestic cow, is acceptable in Scrabble for 15 points? Hint


Question 3 of 10
3. It's also fun if you have a 'q' on your rack without a 'u'. If there's a spare 'at' on the board, can you use your 'q' to make a valid word?


Question 4 of 10
4. Which four-letter valid Scrabble word, another one you can get rid of that pesky 'z' with, is a type of cup holder? Hint


Question 5 of 10
5. 'J' is another letter that can be a pain to get rid of, so it's a good idea to have words that use it. Which of these is a valid scrabble word meaning to duck? Hint


Question 6 of 10
6. In my family, we always played that no foreign words were acceptable, but the official rules do let you play some foreign words. What two letter word, German for yes, is acceptable? Hint


Question 7 of 10
7. Sax is acceptable, but is saxe, and what does it mean? Hint


Question 8 of 10
8. Which four letter word for 6 points means a measurement of herring? Hint


Question 9 of 10
9. Another unlikely but useful word is vifda, for 12 points. Coming from the Shetland and Orkney islands, what could it mean? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, not an obscure word, but one that is dear to all our hearts. What is the only four letter Scrabble word that will score 22 points?

Answer: (One Word. What are you doing right now?)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Upstart3: 10/10
Jul 02 2024 : ns326: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This two letter word, which can be an abbreviated form of a name, is Scottish for darling or sweetheart and is acceptable in Scrabble?

Answer: Jo

For an example of its use, check out the Robert Burns poem 'John Anderson, My Jo'.
2. Oh, the joys of having a 'z' on your rack! Which three-letter word, meaning the male hybrid of a yak and a domestic cow, is acceptable in Scrabble for 15 points?

Answer: Zho

All the answers consist of a z (10 points) a vowel (1 point) and a 4 point letter for 15 points, but only zho (an acceptable alternate spelling of dzo (13 points)) is accepted. My mother (an immeasurably better player than me) used to hate it if I deployed this.
3. It's also fun if you have a 'q' on your rack without a 'u'. If there's a spare 'at' on the board, can you use your 'q' to make a valid word?

Answer: Yes

If you can put it at the beginning of 'at', you can make qat - a narcotic plant popular on the Arabian peninsula and East Africa.
4. Which four-letter valid Scrabble word, another one you can get rid of that pesky 'z' with, is a type of cup holder?

Answer: Zarf

Yes, a zarf is an ornamental metal cup holder. I made all the rest up.
5. 'J' is another letter that can be a pain to get rid of, so it's a good idea to have words that use it. Which of these is a valid scrabble word meaning to duck?

Answer: Jouk

The keen Scrabble players amongst you will have spotted these are all anagrams, but jouk is the only acceptable one! Ouk is a Scottish word meaning week, so why not put it down in preparation for the 'j'?
6. In my family, we always played that no foreign words were acceptable, but the official rules do let you play some foreign words. What two letter word, German for yes, is acceptable?

Answer: Ja

This is an acceptable word (and lets you score with a 'j'), although I'm sure my mother would never have allowed it! Oui is French and Da is Russian for yes. Yu is apparently also valid.
7. Sax is acceptable, but is saxe, and what does it mean?

Answer: Yes, it's a light blue color with a hint of grey

It is indeed acceptable, and can be used as an adjective or noun - it may relate in some way to the Saxony area of Germany. The wrong answers refer to sacks and sax.
8. Which four letter word for 6 points means a measurement of herring?

Answer: Cran

Scrabble fans can work this out by a process of elimination (if you're not familiar with herring measurements...) Cram and crab would score 8 points and craw 8 points (all without being on an extra score tile). All the words are valid.
9. Another unlikely but useful word is vifda, for 12 points. Coming from the Shetland and Orkney islands, what could it mean?

Answer: Beef or mutton, hung and dried but not salted

The Shetland and Orkneys would be an unlikely place to find tropical fruit trees or antelopes, and the highest mountain in the British Isles is only 4,409 feet (1,344 metres). However, they do have plenty of cattle and sheep.
10. Finally, not an obscure word, but one that is dear to all our hearts. What is the only four letter Scrabble word that will score 22 points?

Answer: Quiz

I hope that you've enjoyed this quiz on Scrabble and that it's given you some good words to use in your next game, even if your opponent does exclaim "I Can't Believe That's a Scrabble Word!"
Source: Author Quiz_Beagle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us