Quiz about Id Rather Be Fishing
Quiz about Id Rather Be Fishing

I'd Rather Be Fishing Trivia Quiz


It's a beautiful day, so get out your rolodex of excuses, leave the boss a voicemail, and let's go catch some fish!

A multiple-choice quiz by jfoxtriv. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Outdoor Activities
  8. »
  9. Fishing

Author
jfoxtriv
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,106
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2021
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 98 (9/10), Guest 204 (7/10), Guest 174 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. No sleeping in, It's 6am and the sun has just broke over the horizon. We get to our first destination, a beautiful 2,700 acre lake named Casitas. We launch our boat from the Santa Ana ramp and head out. You hook up your line with a lure, a long AC plug, and cast it into the water. After about 10 feet of retrieving, BAM, you got one! As you get it near the boat, a huge lunker leaps out of the water, and you guess it to be about 14 pounds. This sporty fish is the most sought after freshwater fish in North America, its cavernous maw lending to its name. What did you just Catch? Hint

Rainbow Trout
Striper Bass
Smallmouth Bass
Largemouth Bass

2. We head next to the Santee Cooper lakes in South Carolina. Break out your big tackle because this next fish can break a rod, whether its a Channel, Blue, or Flathead variety. What kind of fish are we going to be catching? Hint

Catfish
Carp
Bass
Pike

3. Ok, we stopped by the bait shop and got a new pole. Its off to Oklahoma, just outside Pauls Valley to Longmire Lake. There's plenty of standing timber here so be careful of your casts, or we could run out of tackle fast! This lake is renowned for the type of fish we are going after today. They come in the white and black varieties and are affectionately known as Papermouths to those who seek them. What kind of fish are we going after now? Hint

Bass
Perch
Crappie
Bluegill

4. With the tackle box almost empty, we stop at the bait shop and restock. Now its off to Minaki, Ontario, for some good quality fishing on the English River. This next fish we are going after is considered to be one of the best eating freshwater fish in the world. It is a member of the perch family and it gets its name from the fact their eyes point outward. What kind of fish are we trying to catch now? Hint

Walleye
Pickerel
Muskellunge
Flounder

5. Whew, after some good fishing and even better lunch, it's off to the Florida Keys. The sun, the sand, the crystal blue waters, some of the best sportfishing in the world can be found right here. This next fish we're going after is one of most sought after in the area, a tremendous fighter with a silver side and known for make spectacular leaps out of the water. This fish usually weighs an average of 80-100 pounds. What is the name of this six lettered sportfish? Hint

Tarpon
Marlin
Salmon
Barbel

6. Now that was some good fun. Don't get tired on me now, we still have five more spots to hit. Next on the agenda, we're hitting the ocean. We catch a Deep Sea charter out of Margate, NJ. This next fish is a flatfish, the bigger ones are often called doormats. Their name also means to move in a clumsily manner, though it doesn't necessarily translate to this fish. What are we trying to catch now? Hint

Jolthead Porgy
Snapper
Flounder
Drunkfish

7. We head out a little deeper to sea and the fish finder picks up a school of fish. Excited, we drop our lines in the water, however, we are pretty disappointed to what we find. This fish has a flattened body and its skeleton is entirely cartilage. They have small spines on the tail and on the underside of the body. What kind of fish is this? Hint

The egg spawn from the Alien movies
Yellowfin Tuna
Skate
Bluefish

8. We head out a little deeper. The seas are getting rougher now, and I'm beginning to wish I remembered to bring Dramamine with me. Suddenly, you hook into something big. Real big. When it breaks the surface of the water, I turn to you and say, "We're going to need a bigger boat". What kind of man eater did you just have to go and hook? Hint

Thresher Shark
Great White Shark
Tiger Shark
Whale Shark

9. After that harrowing experience, We sail back what's left of our boat to shore. For the last two spots, let's stick to inland fishing, where its safe. Next we're headed to the Pine Barrens of New Jersey and Batsto lake. Let's hope the Jersey Devil doesn't interfere with our next catch. New Jersey is considered one of the best places to catch this next fish, a member of the pike family. The word chain is often used in front of this fish's name, referring to the chain-like links down the side of body. What kind of fish is this? Hint

Eel
Carp
Pickerel
Perch

10. Well, we're almost done. Its been a long day, we've been to many places, and we've caught some great fish. We're both very tired and lazy at this point, so for the last leg of our fishing trip, we sneak into my neighbor's yard, who has a pond. Our next catch is a distant cousin of the goldfish and called Nishikigoi by the Japanese. What kind of fish is this? Hint

Abe Vigoda
Nemo
Koi Carp
A fish called Wanda


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. No sleeping in, It's 6am and the sun has just broke over the horizon. We get to our first destination, a beautiful 2,700 acre lake named Casitas. We launch our boat from the Santa Ana ramp and head out. You hook up your line with a lure, a long AC plug, and cast it into the water. After about 10 feet of retrieving, BAM, you got one! As you get it near the boat, a huge lunker leaps out of the water, and you guess it to be about 14 pounds. This sporty fish is the most sought after freshwater fish in North America, its cavernous maw lending to its name. What did you just Catch?

Answer: Largemouth Bass

A record bass was caught near Jacksonville, Georgia on June 2, 1932, by George Perry. It weighed 22 pounds 4 ounces and was caught from an oxbow lake off the Ocmulgee River called Montgomery Lake.
2. We head next to the Santee Cooper lakes in South Carolina. Break out your big tackle because this next fish can break a rod, whether its a Channel, Blue, or Flathead variety. What kind of fish are we going to be catching?

Answer: Catfish

The largest North American catfish is the blue catfish, which can grow to over 100 pounds. Trophy size blue cats are obese specimens with enormous bellies.
3. Ok, we stopped by the bait shop and got a new pole. Its off to Oklahoma, just outside Pauls Valley to Longmire Lake. There's plenty of standing timber here so be careful of your casts, or we could run out of tackle fast! This lake is renowned for the type of fish we are going after today. They come in the white and black varieties and are affectionately known as Papermouths to those who seek them. What kind of fish are we going after now?

Answer: Crappie

It can sometimes be tricky to identify a black crappie from a white one. The mottled spots on the back and fins are not always the telltale sign. The best way to identify the species is to count the number of spines in the dorsal fin. White crappie have five or six spines and black crappie have seven or eight spines.
4. With the tackle box almost empty, we stop at the bait shop and restock. Now its off to Minaki, Ontario, for some good quality fishing on the English River. This next fish we are going after is considered to be one of the best eating freshwater fish in the world. It is a member of the perch family and it gets its name from the fact their eyes point outward. What kind of fish are we trying to catch now?

Answer: Walleye

The walleye is the state fish of Minnesota.
5. Whew, after some good fishing and even better lunch, it's off to the Florida Keys. The sun, the sand, the crystal blue waters, some of the best sportfishing in the world can be found right here. This next fish we're going after is one of most sought after in the area, a tremendous fighter with a silver side and known for make spectacular leaps out of the water. This fish usually weighs an average of 80-100 pounds. What is the name of this six lettered sportfish?

Answer: Tarpon

The life span of a tarpon can be in excess of 50 years. One of the oldest tarpon in captivity lived to be 63 years old.
6. Now that was some good fun. Don't get tired on me now, we still have five more spots to hit. Next on the agenda, we're hitting the ocean. We catch a Deep Sea charter out of Margate, NJ. This next fish is a flatfish, the bigger ones are often called doormats. Their name also means to move in a clumsily manner, though it doesn't necessarily translate to this fish. What are we trying to catch now?

Answer: Flounder

You can find out the age of the flounder by counting growth rings on their scale or ear bones.
7. We head out a little deeper to sea and the fish finder picks up a school of fish. Excited, we drop our lines in the water, however, we are pretty disappointed to what we find. This fish has a flattened body and its skeleton is entirely cartilage. They have small spines on the tail and on the underside of the body. What kind of fish is this?

Answer: Skate

This unfortunately has happened. On a fishing charter and having bad luck with the Sea bass and Flounder, the boat was put right over a school of skates, and for the last half hour that's all anyone caught. This is a hideous fish that looks like the Alien egg spawn.
8. We head out a little deeper. The seas are getting rougher now, and I'm beginning to wish I remembered to bring Dramamine with me. Suddenly, you hook into something big. Real big. When it breaks the surface of the water, I turn to you and say, "We're going to need a bigger boat". What kind of man eater did you just have to go and hook?

Answer: Great White Shark

"We're going to need a bigger boat" is a reference to the 1975 movie Jaws. In that movie, the town of Amity Island somewhere in New England. A great movie to watch, but not recommended if you're planning a beach trip.
9. After that harrowing experience, We sail back what's left of our boat to shore. For the last two spots, let's stick to inland fishing, where its safe. Next we're headed to the Pine Barrens of New Jersey and Batsto lake. Let's hope the Jersey Devil doesn't interfere with our next catch. New Jersey is considered one of the best places to catch this next fish, a member of the pike family. The word chain is often used in front of this fish's name, referring to the chain-like links down the side of body. What kind of fish is this?

Answer: Pickerel

Pickerel are a smaller form of the pike, and usually average between 2-5 pounds in weight, however they've been known to get as big as nine pounds.
10. Well, we're almost done. Its been a long day, we've been to many places, and we've caught some great fish. We're both very tired and lazy at this point, so for the last leg of our fishing trip, we sneak into my neighbor's yard, who has a pond. Our next catch is a distant cousin of the goldfish and called Nishikigoi by the Japanese. What kind of fish is this?

Answer: Koi Carp

Just kidding, I would never fish for someone's pet. Unless of course their pet was a 12 pound Largemouth bass.
Source: Author jfoxtriv

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 20 2022 : Guest 98: 9/10
Nov 15 2022 : Guest 204: 7/10
Nov 12 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 09 2022 : Flyingbustub: 10/10
Oct 30 2022 : Guest 166: 9/10
Oct 10 2022 : Guest 71: 8/10
Oct 07 2022 : Guest 104: 9/10
Oct 03 2022 : Guest 76: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Lord of the Flies Average
2. Waste Knot, Want Knot Average
3. Fishing Galore! Average
4. So, You Want to Fish? Tough
5. Opened Up a Can of Worms Easier
6. Bigger Fish Average
7. Fishing Average
8. Dry Fly Fishing Basics Average
9. One Fish, Two Fish Average
10. Spearfishing Average
11. Casting the Fly Rod Average
12. Trout Flies Average

12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us