FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ive Gone Potty
Quiz about Ive Gone Potty

I've Gone Potty Trivia Quiz


My family think I'm potty because I love pottery from around the world. The life stories of the potters are also interesting. Let's see how potty you are!

A multiple-choice quiz by ANNMARIE47. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Pottery

Author
ANNMARIE47
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,954
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1256
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 185 (8/10), Guest 78 (2/10), BayRoan (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Name the British pottery firm founded in 1759 by a man named Josiah. The company became famous for their beautiful Jasper Ware and Queens Ware pieces. Hint


Question 2 of 10
2. What is Capodimonte? Hint


Question 3 of 10
3. Renowned Australian potter John Campbell purchased his first pottery factory in Tasmania in 1881. The company produced pipes, bricks, domestic and artware pottery. Which of the following features most accurately describes Campbell's decorative wares? Hint


Question 4 of 10
4. In 1815 Englishman John Doulton used his life savings to form a pottery company, which he named Doulton. By 1901 King Edward VII had granted the Doulton factory a special warrant. This meant that the company could use a crown in their logo and could also change their name. What was the name of the new company? Hint


Question 5 of 10
5. At some stage, most people are likely to have owned a drinking mug in the shape of a portly man wearing a three-cornered hat. Also known as a Fillpot, what is the more common name of this mug?
Hint


Question 6 of 10
6. In 1940, Australian Eric Lowe set up a factory in NSW and called it Diana Pottery. He named it after Lady Diana Spencer, who became the Princess of Wales when she married Prince Charles in 1981.


Question 7 of 10
7. Renowned for her bright & bold hand-painted designs, this female potter was the most prolific and important ceramics designer of the Art Deco period. Pieces from her early ranges, such as "Cubist" and "Bizarre", now command many thousands of dollars at auction. What is the name of this unconventional potter?
Hint


Question 8 of 10
8. This instantly recognisable pattern is classic Oriental style chinaware. Decorated with dark blue on a white background and including weeping trees, pagodas and a crooked fence, what is the name of this famous pattern? Hint


Question 9 of 10
9. Bendigo Pottery is Australia's oldest working pottery.


Question 10 of 10
10. The work of acclaimed Australian potter Guy Martin Boyd has been shown worldwide in places such as London, Montreal, Chicago and New York. Boyd wasn't one to shirk public controversy, and was a steadfast crusader & supporter for the reversal of a murder conviction that occurred in Australia in 1980. The murder trial was shown throughout the world and was later made into a Hollywood movie. To whom was Boyd lending his unswerving support? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : Guest 185: 8/10
May 09 2024 : Guest 78: 2/10
Apr 05 2024 : BayRoan: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Name the British pottery firm founded in 1759 by a man named Josiah. The company became famous for their beautiful Jasper Ware and Queens Ware pieces.

Answer: Wedgwood

Wedgwood is still in operation today. The company celebrates its 250 year anniversary in 2009.
2. What is Capodimonte?

Answer: A style of Italian porcelain & ceramics

The Capodimonte name is synonymous with the finest quality Neapolitan porcelain and ceramics. With the help of King Charles of Naples, they began manufacturing at the Royal Factory in the mid 1750's.
3. Renowned Australian potter John Campbell purchased his first pottery factory in Tasmania in 1881. The company produced pipes, bricks, domestic and artware pottery. Which of the following features most accurately describes Campbell's decorative wares?

Answer: Liberal, flecked glazes in flowing colours

John Campbell's factory became the first Australian pottery to use electric power. The company remained in production up until 1976.
Campbell's unique & beautifully glazed pieces are avidly sought by collectors & achieve high prices at auction.
4. In 1815 Englishman John Doulton used his life savings to form a pottery company, which he named Doulton. By 1901 King Edward VII had granted the Doulton factory a special warrant. This meant that the company could use a crown in their logo and could also change their name. What was the name of the new company?

Answer: Royal Doulton

The Royal Doulton name became synonymous with the finest English china across the world. Royal Doulton's largest and most expensive figures take around 160 hours to hand paint.
5. At some stage, most people are likely to have owned a drinking mug in the shape of a portly man wearing a three-cornered hat. Also known as a Fillpot, what is the more common name of this mug?

Answer: Toby jug

Toby jugs were developed and made popular by English Staffordshire potters in the 1760's.
6. In 1940, Australian Eric Lowe set up a factory in NSW and called it Diana Pottery. He named it after Lady Diana Spencer, who became the Princess of Wales when she married Prince Charles in 1981.

Answer: False

Lady Diana Spencer was born in 1961, which was 21 years after Diana Pottery was named.
7. Renowned for her bright & bold hand-painted designs, this female potter was the most prolific and important ceramics designer of the Art Deco period. Pieces from her early ranges, such as "Cubist" and "Bizarre", now command many thousands of dollars at auction. What is the name of this unconventional potter?

Answer: Clarice Cliff

Clarice Cliff was a pioneer. She was the first woman to design shapes and decoration of commercial tableware, and the first woman to be appointed company art director of a major firm. Her pottery has attracted a huge following among collectors.
8. This instantly recognisable pattern is classic Oriental style chinaware. Decorated with dark blue on a white background and including weeping trees, pagodas and a crooked fence, what is the name of this famous pattern?

Answer: Willow

The Willow pattern is a distinctive pattern used on ceramic and porcelain kitchenware and houseware. It has remained popular since it was designed by Thomas Minton in the late 1700's.
9. Bendigo Pottery is Australia's oldest working pottery.

Answer: True

Bendigo Pottery was founded in the 1850's by Scottish potter George Guthrie. He came to Australia to try his luck in the goldfields. Alas he dug up no gold nuggets, but he found a clay deposit that was perfectly suited to producing ceramics. The rest, as they say, is history.
10. The work of acclaimed Australian potter Guy Martin Boyd has been shown worldwide in places such as London, Montreal, Chicago and New York. Boyd wasn't one to shirk public controversy, and was a steadfast crusader & supporter for the reversal of a murder conviction that occurred in Australia in 1980. The murder trial was shown throughout the world and was later made into a Hollywood movie. To whom was Boyd lending his unswerving support?

Answer: Lindy Chamberlain

Boyd's pottery & sculpture work is represented in the National Gallery of Australia and in the State galleries of Victoria, New South Wales and Queensland. In 1983 Boyd was arrested whilst protesting against the damming of the Franklin River in Tasmania.
Source: Author ANNMARIE47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us