FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Frankoma Pottery
Quiz about Frankoma Pottery

Frankoma Pottery Trivia Quiz


OK, we are all allowed a few quizzes on something obscure! From me, the person who has never heard an NSYNC song or played Pokemon, and doesn't own a TV- a quiz on my favorite pottery!

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Pottery

Author
crisw
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
6,316
Updated
Feb 26 23
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
650
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. The name 'Frankoma' comes from John Frank, the founder of Frankoma Pottery, and the name of a state. What state? Hint


Question 2 of 15
2. One of the chief sculptors for Frankoma was Joseph Taylor. He owned an unusual pet which inspired both the Frankoma logo and one of Frankoma's most famous sculpture styles. What was that pet? Hint


Question 3 of 15
3. What type of sculptures were inspired by Taylor's pet? Hint


Question 4 of 15
4. What is the Frankoma logo called? Hint


Question 5 of 15
5. Frankoma has used two major sources of local clay during its history The first was a fine clay that fired to a light beige hue. What was this clay called? Hint


Question 6 of 15
6. Beginning in the mid-50's, the first clay deposit ran out. Frankoma started using a red clay. What was this clay called? Hint


Question 7 of 15
7. Frankoma also owned several pottery subsidiaries. One of these, depending on the story, was named after either the color of its clay or John Frank's wife. What was it? Hint


Question 8 of 15
8. Besides animals, Joseph Taylor sculpted some human-themed works. One of these was rather outrageous for its time. It depicted... Hint


Question 9 of 15
9. What was this Taylor sculpture called? Hint


Question 10 of 15
10. Who was depicted in this sculpture? Hint


Question 11 of 15
11. Frankoma glazes are named, for the most part, after natural objects. Which of the following is not a Frankoma glaze color? Hint


Question 12 of 15
12. What is the most famous Frankoma glaze color? Hint


Question 13 of 15
13. Many of the Frankoma glaze colors are two-toned; that is, in some areas the glaze color shows, in other areas the natural clay color does. What are such glazes called? Hint


Question 14 of 15
14. Frankoma is unusual in that it makes both artistic works and utilitarian items such as dinnerware. Which of the following is not a line of Frankoma dinnerware? Hint


Question 15 of 15
15. In what city is the present-day Frankoma factory located? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : DCW2: 15/15
Apr 05 2024 : BayRoan: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The name 'Frankoma' comes from John Frank, the founder of Frankoma Pottery, and the name of a state. What state?

Answer: Oklahoma

At first, it was called "Frank Potteries." Frankoma certainly is catchier!
2. One of the chief sculptors for Frankoma was Joseph Taylor. He owned an unusual pet which inspired both the Frankoma logo and one of Frankoma's most famous sculpture styles. What was that pet?

Answer: An ocelot

He studied the forms of the ocelot when creating cat sculptures.
3. What type of sculptures were inspired by Taylor's pet?

Answer: Pumas

Frankoma still produces the Seated and Reclining Pumas (puma is another word for cougar or mountain lion). It has also produced a Walking Puma, Puma on the Rocks, Puma and Deer, Miniature Puma, and Puma Saltshakers.
4. What is the Frankoma logo called?

Answer: Pot and Puma

It shows some Indian-style vases and pots with a puma walking in front of them. The Frankoma Family Collector's Association newsletter is also called the Pot and Puma.
5. Frankoma has used two major sources of local clay during its history The first was a fine clay that fired to a light beige hue. What was this clay called?

Answer: Ada clay

Named after the town of Ada, OK.
6. Beginning in the mid-50's, the first clay deposit ran out. Frankoma started using a red clay. What was this clay called?

Answer: Sapulpa clay

Named after Sapulpa, OK.
7. Frankoma also owned several pottery subsidiaries. One of these, depending on the story, was named after either the color of its clay or John Frank's wife. What was it?

Answer: Gracetone Pottery

Frank's wife was named Grace, and he referred to the pottery as 'that grey stone pottery'.
8. Besides animals, Joseph Taylor sculpted some human-themed works. One of these was rather outrageous for its time. It depicted...

Answer: a naked woman

This piece is worth hundreds of dollars.
9. What was this Taylor sculpture called?

Answer: The Fan Dancer

She is holding two very large fans.
10. Who was depicted in this sculpture?

Answer: Gypsy Rose Lee

She's a famous stripper. The sculpture shows her dancing naked with her fans.
11. Frankoma glazes are named, for the most part, after natural objects. Which of the following is not a Frankoma glaze color?

Answer: Dogwood green

Gunmetal is a flat black.
12. What is the most famous Frankoma glaze color?

Answer: Prairie green

Prairie green was discontinued by Frankoma in 2001, marking the end of an era.
13. Many of the Frankoma glaze colors are two-toned; that is, in some areas the glaze color shows, in other areas the natural clay color does. What are such glazes called?

Answer: Rutile

Prairie green is a rutile glaze.
14. Frankoma is unusual in that it makes both artistic works and utilitarian items such as dinnerware. Which of the following is not a line of Frankoma dinnerware?

Answer: Farmstead

Most Frankoma dinnerware is actually used for its original purpose!
15. In what city is the present-day Frankoma factory located?

Answer: Sapulpa, OK

Frankoma still makes many pottery items and is a popular tourist destination.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us