FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Waiting For The Other Shoe To Drop
Quiz about Waiting For The Other Shoe To Drop

Waiting For The Other Shoe To Drop Quiz


We all wear them, but what do you really know about shoes? They have a long colorful history and come in endless varieties. All the questions are related to shoes. You'll do better than you think you will!

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,853
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1514
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 58 (5/10), DeepHistory (6/10), Guest 23 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what ancient culture were shoes the focal point of a wedding? Hint


Question 2 of 10
2. The song "Blue Suede Shoes" was a big hit for Elvis, but which singer both wrote and released the original version in 1956? Hint


Question 3 of 10
3. In what U.S. 1960s comedy show did the star of the show have a phone in his shoe? Hint


Question 4 of 10
4. Which company marketed the first basketball shoe? Hint


Question 5 of 10
5. What equine term is used to describe shoes or slippers that have no back or other kind of fitting around the heel? Hint


Question 6 of 10
6. What is the proper term for shoe fetishism? Hint


Question 7 of 10
7. The highly embroidered Chinese Lotus shoes were usually no more than 3 inches long, and were worn by whom? Hint


Question 8 of 10
8. Which comic strip gave rise to the name "Mary Janes" to describe a rounded toe shoe with a thin strap and buckle closure? Hint


Question 9 of 10
9. What would you be doing if you were wearing ghillies on your feet? Hint


Question 10 of 10
10. Edward Green Shoes is a very exclusive shoemaker with shops in which two European cities? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 58: 5/10
Feb 24 2024 : DeepHistory: 6/10
Feb 19 2024 : Guest 23: 9/10
Feb 04 2024 : Queasy27: 4/10
Feb 04 2024 : Guest 73: 7/10
Feb 04 2024 : Guest 24: 6/10
Feb 04 2024 : Guest 71: 8/10
Feb 04 2024 : FREEDOM49: 5/10
Jan 20 2024 : kingmama: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what ancient culture were shoes the focal point of a wedding?

Answer: Anglo-Saxon

In ancient Anglo-Saxon weddings a pair of shoes was as important as the wedding ring is now. Rings were not exchanged between bride and groom. Instead, the bride passed her shoes to the groom who would then take the shoes and tap the bride on the head with them. This symbolized that wherever the groom went the bride would follow.
2. The song "Blue Suede Shoes" was a big hit for Elvis, but which singer both wrote and released the original version in 1956?

Answer: Carl Perkins

Carl Perkins wrote this song in 1955 and released it in 1956. Blue suede shoes were the slang term for military regulation air shoes. They were made of high quality leather that was buffed to a high shine. No one wanted you to step on their fancy "blue suede shoes".
3. In what U.S. 1960s comedy show did the star of the show have a phone in his shoe?

Answer: Get Smart

Don Adams starred as Agent 86 Maxwell Smart in the 1960s comedy "Get Smart". The character was a bumbling James Bond type character complete with gadgets. One of these included his shoe phone which he used often during the shows 5 year run.
4. Which company marketed the first basketball shoe?

Answer: A.G. Spaulding

Around 1900 the A.G. Spaulding Company, located in Chicago, made the first basketball shoe. They also made the first commercially available basketball!
5. What equine term is used to describe shoes or slippers that have no back or other kind of fitting around the heel?

Answer: mules

Mules have been around since the 16th century and probably earlier. They can have any heel height, and are usually closed-toed. They can be casual or very dressy. In the early 20th century they were frequently associated with prostitution and were considered risqué. In the 1950s, they became popular after many Hollywood stars were photographed wearing them.
6. What is the proper term for shoe fetishism?

Answer: retifism

The name retifism comes from Nicolas-Edme Retif an 18th century French novelist who often wrote about many unusual topics often with sexual overtones and was known to fancy women's footwear.
7. The highly embroidered Chinese Lotus shoes were usually no more than 3 inches long, and were worn by whom?

Answer: women

These tiny shoes were made for adult women. The practice of Chinese foot binding was the inhumane practice of breaking young girls feet and folding them in half and binding them tightly. The female was usually incapacitated by this practice. It was done with the idea that the smaller the foot the more beautiful.

The tiny shoes were heavily embroidered and both the shoes and feet that wore them were considered highly erotic. The ideal foot was no more than 2 1/2 inches long.
8. Which comic strip gave rise to the name "Mary Janes" to describe a rounded toe shoe with a thin strap and buckle closure?

Answer: Buster Brown

Mary Janes are a popular style shoe that are worn all over the world. They are named after Mary Jane the girlfriend of Buster Brown who was depicted as wearing them. For years they only came in black patent leather but in recent years are marketed in all colors.
9. What would you be doing if you were wearing ghillies on your feet?

Answer: dancing a jig

If you are wearing ghillies you are dancing to an Irish jig or a Highland fling. Ghillies use very soft leather and have a soft sole similar to moccasins. They are open on the top of the shoe and use lots of lacing to fit the shoe tightly to the foot. They are very similar to ballet slippers. They are almost always seen in black. They have been used for dancing for hundreds of years.
10. Edward Green Shoes is a very exclusive shoemaker with shops in which two European cities?

Answer: Paris & London

Edward Green claims to make the "finest shoes in England". Their manufacturing plant is in Northampton U.K. Their two stores are found in Paris & London, and it is not uncommon to wait 2 months for delivery after shoes are ordered. Proper sizing for a pair of these shoes can take up to an hour!
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Mix of Topics:

A mix of quizzes from all over the world.

  1. Dr. Quackery's Medicine Shop Average
  2. Ten Things to Do on a Rainy Day Average
  3. Waiting For The Other Shoe To Drop Average
  4. The Unusual History of Cosmetics Average
  5. Old Occupations Average
  6. Diagnosis: Death! Average
  7. The Entity Average
  8. The Odds Are Average
  9. Oh No! I'll Never Remember That! Average
  10. Every Category II Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us