FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Every Category II
Quiz about Every Category II

Every Category II Trivia Quiz


Here is a mixture of questions. One for each category on the site. Let's see how you do!

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed
  8. »
  9. Mixed 20 Questions

Author
dcpddc478
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
342,427
Updated
Jan 09 24
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
5351
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: tyler0001 (13/20), Inquizition (18/20), Guest 58 (12/20).
- -
Question 1 of 20
1. Animals:
What is the proper term for the top of the shell of a turtle or tortoise?
Hint


Question 2 of 20
2. Brain Teasers: Hidden Word
A roof torn, a dog thrown in the air, and a tree uprooted can all be found after this weather phenomenon.

Answer: (One Word/7 Letters)
Question 3 of 20
3. Celebrities:
In 1973, which celebrity, known for his love of jelly beans, was the first to be honored in a Dean Martin Celebrity Roast?
Hint


Question 4 of 20
4. Entertainment:
Ventriloquist Jeff Dunham has had many wonderful characters in his show, including which talking vegetable?
Hint


Question 5 of 20
5. For Children:
What is the name of Barbie's younger sister?
Hint


Question 6 of 20
6. General:
Chubby Hubby, Bonnaroo Buzz, and Cool Britannia are all examples of which of the following?
Hint


Question 7 of 20
7. Geography:
On which continent would you find the country of Guyana?
Hint


Question 8 of 20
8. History:
In April of 1939, who became the first president to be televised?
Hint


Question 9 of 20
9. Hobbies:
As one of my favorite hobbies is speleology, in which of the following locations would you be likely to find me?
Hint


Question 10 of 20
10. Humanities:
Which of the following was the Greek god of wine, festivals and madness?
Hint


Question 11 of 20
11. Literature:
E.R. Braithwaite was the author of which wonderful autobiographical novel that dealt with his life as an ex-RAF pilot who reluctantly took a job teaching school in a rough part of London at the end of World War II?
Hint


Question 12 of 20
12. Movies:
The 1970 movie "Tora! Tora! Tora!" focused on which of the following World War II events?
Hint


Question 13 of 20
13. Music:
Considered to be part of the "British Invasion" in the world of 1960s rock and roll, which musical group's signature song was "The House of the Rising Sun"?
Hint


Question 14 of 20
14. People:
The "Calypso" was the long time exploration ship used by which world famous oceanographer?
Hint


Question 15 of 20
15. Religion:
While many Catholic saints died in very unusual circumstances, do you how St. Maximilian Maria Kolbe died in 1941?
Hint


Question 16 of 20
16. Science:
Which of the following is the largest moon in our solar system?
Hint


Question 17 of 20
17. Sports:
Although played in many countries, which country is home to the lawn game of bocce ball?
Hint


Question 18 of 20
18. Television:
All of these men were popular game show hosts on American games shows, but only one of them is American. Do you know which one?
Hint


Question 19 of 20
19. Video:
What is the last name of Mario and Luigi the popular video game characters known as the Mario Brothers?
Hint


Question 20 of 20
20. World:
Every year in July, the city of Pamplona, Spain is home to the San Fermin Festival which includes which of the following activities?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : tyler0001: 13/20
Feb 29 2024 : Inquizition: 18/20
Feb 29 2024 : Guest 58: 12/20
Feb 28 2024 : hosertodd: 16/20
Feb 22 2024 : Carlnn9: 9/20
Feb 21 2024 : Guest 168: 15/20
Feb 21 2024 : Guest 73: 18/20
Feb 19 2024 : Guest 23: 19/20
Feb 15 2024 : Guest 50: 15/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals: What is the proper term for the top of the shell of a turtle or tortoise?

Answer: Carapace

A carapace is the shell of a turtle of tortoise. They come in many different shapes, sizes and colors. A carapace is considered to be part of the exoskeleton. Do not let the word exoskeleton fool you, as a carapace is not made of bone. Carapaces are made of keratin, the same substance found in fingernails, hair, hooves and horns.
2. Brain Teasers: Hidden Word A roof torn, a dog thrown in the air, and a tree uprooted can all be found after this weather phenomenon.

Answer: Tornado

The devastation caused by tornadoes can flatten a whole town. The United States is especially prone to this type of storm.
3. Celebrities: In 1973, which celebrity, known for his love of jelly beans, was the first to be honored in a Dean Martin Celebrity Roast?

Answer: Ronald Reagan

In 1973, The Dean Martin Show added a feature called a roast in order to boost ratings. A famous celebrity would have the seat of honor while his fellow celebrities affectionately insulted him/her about their careers. The first person so honored was Ronald Reagan.

When the television show was canceled in 1974, The Dean Martin Celebrity Roasts began as periodical NBC specials. They were usually filmed in Las Vegas and shown only at night. The exact names of the roasts and locations of filming did vary.

The final roast to be hosted by Dean Martin was in honor of actor Michael Landon in 1984. These roasts were similar to the roasts that had been held at the New York Friars club which was founded in 1904.
4. Entertainment: Ventriloquist Jeff Dunham has had many wonderful characters in his show, including which talking vegetable?

Answer: Jose Jalapeno

American ventriloquist Jeff Dunham has had many wonderful characters in his shows, including Jose Jalapeno on a Stick. In keeping with his style of being politically incorrect, Dunham has this character speak with a thick Latin accent and engages in conversations that involve Latino stereotypes. Jose was the first puppet that Dunham made by himself. If you have never seen him perform, thinking that ventriloquism is a thing of the past, you are really missing out.
5. For Children: What is the name of Barbie's younger sister?

Answer: Skipper

Created in 1964, Skipper was supposed to be Barbie's little sister. According to the Mattel toy company, Barbie's full name is Barbara 'Barbie' Millicent Roberts and Skipper's name is Skipper Roberts.
6. General: Chubby Hubby, Bonnaroo Buzz, and Cool Britannia are all examples of which of the following?

Answer: Ben & Jerry's Ice Cream Flavors

These are just a few of the wonderful flavors of Ben and Jerry's Ice Cream. "Cool Britannia" was a wonderful strawberries and shortbread flavor. "Bonnaroo Buzz" is a simply divine malted coffee ice cream with toffee chunks and a whiskey caramel swirl. And last but not least is "Chubby Hubby" which is a frozen concoction of Vanilla malt ice cream rippled with peanut butter and fudge.

It also is sprinkled throughout with fudge covered, peanut butter filled pretzels. Are you drooling yet?
7. Geography: On which continent would you find the country of Guyana?

Answer: South America

The Co-operative Republic of Guyana is found on the northern coast of South America. Formerly called British Guiana, it declared independence from Britain in 1966. With over 13 recognized languages, this country is home to a very diverse population.
8. History: In April of 1939, who became the first president to be televised?

Answer: Franklin D. Roosevelt

In April of 1939, Franklin Roosevelt became the first president to be televised. This occurred at the opening ceremonies for the New York World's Fair.
9. Hobbies: As one of my favorite hobbies is speleology, in which of the following locations would you be likely to find me?

Answer: Exploring a cave

Speleology is the study and exploration of caves for scientific reasons or simply for fun. It is a hobby that should never be practiced alone nor without training.
10. Humanities: Which of the following was the Greek god of wine, festivals and madness?

Answer: Dionysus

While all of the options are Greek gods, Dionysus is the correct answer. He is often depicted with a crown of ivy, grape vines, and a drinking cup. Some of his sacred animals include panthers, serpents, and dolphins.
11. Literature: E.R. Braithwaite was the author of which wonderful autobiographical novel that dealt with his life as an ex-RAF pilot who reluctantly took a job teaching school in a rough part of London at the end of World War II?

Answer: To Sir With Love

E.R. Braithwaite was a highly educated black man, who at the end of the war was brought face to face with the racial prejudice that had been somewhat forgotten during the atrocities of World War II. After being unable to secure work at the end of the war because of his color he took a teaching job at a high school in a poor part of London.

He fondly recalls his experiences there in the novel "To Sir With Love" which was published in 1959. In 1967, the novel was made into a movie starring award-winning actor Sidney Poitier.
12. Movies: The 1970 movie "Tora! Tora! Tora!" focused on which of the following World War II events?

Answer: The Bombing of Pearl Harbor

"Tora! Tora! Tora!" starring Joseph Cotten, Martin Balsam, and E.G. Marshall focused on the historical facts of the bombing of Pearl Harbor as they were known at the time the film was made. The movie used actors who were not at the height of their careers in an effort to focus the audience's attention on the story rather than the actors.

The movie was the combined effort of both American and Japanese filmmakers. It won the Academy Award for Best Special Effects and was nominated for four others. As time has gone on, the historical inaccuracies of the film have become known as more information about the event has become declassified.

At the time it was considered a step forward in the making of historically based war movies.
13. Music: Considered to be part of the "British Invasion" in the world of 1960s rock and roll, which musical group's signature song was "The House of the Rising Sun"?

Answer: The Animals

The Animals disbanded in 1969 but not until they had ten Top 20 hits during the 1960s. Some of their more well-known hits included "It's My Life", "Don't Let Me Be Misunderstood" and "We Gotta Get Out of This Place". Their influential style of play led to their induction into the Rock and Roll Hall of Fame in 1994.

Although "The House of the Rising Sun" has been recorded by many other singers, theirs has remained the classic rendition for over 50 years and is heard regularly on "oldies" rock radio stations.
14. People: The "Calypso" was the long time exploration ship used by which world famous oceanographer?

Answer: Jacques Cousteau

Jacques-Yves Cousteau was a pioneer in the field of oceanography. He was an explorer, filmmaker, scientist, photographer and author who open up this field of study to the world in the television program "The Undersea World of Jacques Cousteau" from 1968-1975.

He helped in the creation of the aqualung opening up the world of scuba diving. His research ship, the RV Calypso was a former British Royal Navy Minesweeper that had been refurbished as a research vessel complete with an on-board laboratory.
15. Religion: While many Catholic saints died in very unusual circumstances, do you how St. Maximilian Maria Kolbe died in 1941?

Answer: Executed at Auschwitz

Saint Maximilian Maria Kolbe was executed in Auschwitz. After the escape of a prisoner 10 men were picked randomly to be starved to death as a deterrent to escape attempts. Kolbe volunteered to die in the place of a stranger named Franciszek Gajowniczek when he found out that the young man was married and the father of young children. Gajowniczek, a Polish army sergeant who had been sent to Auschwitz for aiding the Jewish resistance, survived the war after 5 1/2 years of confinement and was reunited with his wife.

He was present in 1971 when Pope Paul VI beatified Kolbe and again in 1982 when Kolbe was canonized by Pope John Paul II.
16. Science: Which of the following is the largest moon in our solar system?

Answer: Ganymede

Discovered in 1610 by Galileo, Ganymede, which orbits around the planet Jupiter, is the largest moon in our solar system. Ganymede is larger than the planet Mercury and the dwarf-planet Pluto. In Greek mythology, Ganymede was Zeus' cup-bearer.
17. Sports: Although played in many countries, which country is home to the lawn game of bocce ball?

Answer: Italy

Bocce or boccie ball is an outdoor game similar to lawn bowling. Balls which are made or wood, metal, or sometimes plastic are used. The game is played on a long narrow court which is usually soil or fine gravel.
18. Television: All of these men were popular game show hosts on American games shows, but only one of them is American. Do you know which one?

Answer: Bob Barker

Bob Barker is the only American born game show host in this group. He hosted "Truth or Consequences" from 1956-1975. He then hosted "The Price Is Right" from 1972-2007. He retired at the age of 84. All the other television hosts are from Canada.
19. Video: What is the last name of Mario and Luigi the popular video game characters known as the Mario Brothers?

Answer: Mario

They're called the Mario Brothers. Their names are Mario Mario and Luigi Mario!
20. World: Every year in July, the city of Pamplona, Spain is home to the San Fermin Festival which includes which of the following activities?

Answer: The running of the bulls

Pamplona, Spain celebrates this festival with a "Running of the Bulls", also known as an "encierro". While encierros occur in many other towns and countries, Pamplona's is by far the most famous. It involves releasing a dozen bulls from a corral where they are being held for the Spanish sport of bullfighting.

They run down the narrow streets of the town into the bullfighting ring. During the run through the city young men run in front of the bulls to prove their manhood.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Mix of Topics:

A mix of quizzes from all over the world.

  1. Dr. Quackery's Medicine Shop Average
  2. Ten Things to Do on a Rainy Day Average
  3. Waiting For The Other Shoe To Drop Average
  4. The Unusual History of Cosmetics Average
  5. Old Occupations Average
  6. Diagnosis: Death! Average
  7. The Entity Average
  8. The Odds Are Average
  9. Oh No! I'll Never Remember That! Average
  10. Every Category II Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us