Quiz about Know your Sauce
Quiz about Know your Sauce

Know your Sauce? Trivia Quiz


A quiz about sauces and the techniques used in preparing them.

A multiple-choice quiz by fredfrank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Cooking and Baking

Author
fredfrank
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
286,338
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3208
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (4/10), Guest 172 (2/10), Guest 64 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In classic French cooking there are five "mother sauces". Which is NOT one of them? Hint

Verblanc
Velouté
Béchamel
Espagnole

2. Italian and Mexican cooking both use this sauce, "salsa verde". What does the name mean? Hint

Fresh sauce
Fresh salad
Green sauce
Leafy sauce

3. Tzatziki is a great yogurt based sauce. Which vegetable is the main ingredient used in its preparation? Hint

Celery
Tomato
Potato
Cucumber

4. What is the name for a cook who makes sauces? Hint

Sommelier
Saucier
Sauce guy
Sous chef

5. This sauce is fermented then brewed. It's made with soybeans and it also contains roasted grains, water and salt. Hint

Kimchi
Pesto
Soy sauce
Sriracha

6. Chimichurri is a Argentinean sauce made from which of the following ingredients? Hint

Parsley, garlic and oil
White wine, capers and black pepper
Egg , lemon and oil
Butter, stock and shallots

7. Tabasco sauce is made from tabasco peppers. Where is the sauce of the Tabasco brand made? Hint

Fresno, California
New York City, New York
Avery Island, Louisiana
Montgomery, Alabama

8. This wonderful bottled sauce has a few different stories, but the most prevalent is that two men made this sauce and it was so horrible that they stuck it in their basement giving up on it. A few years later they tried it again and loved it. Which sauce is this? Hint

Green Goddess
Fish sauce
Worcestershire sauce
Chutney

9. I have sautéed some meat in my pan. There are some brown bits left on the bottom of the pan. While the pan is still on the stove, I add some white wine and scrape the bottom of the pan.
What do you call the technique I just used?
Hint

Cleaning
Deglazing
Mucking
Flambé

10. After sautéing some meat in my pan, there are brown bits left on the bottom of my pan. What are the brown bits called? Hint

Burntings
Scum
Fond
Scrapables


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In classic French cooking there are five "mother sauces". Which is NOT one of them?

Answer: Verblanc

Many sauces are derived from these "mother sauces". For instance, if you would add cheese to a Béchamel sauce it would be called a Mornay sauce.
2. Italian and Mexican cooking both use this sauce, "salsa verde". What does the name mean?

Answer: Green sauce

The salsa verde that is used in Italian cooking is green from parsley, whereas the Mexican version is green from tomatillos.
3. Tzatziki is a great yogurt based sauce. Which vegetable is the main ingredient used in its preparation?

Answer: Cucumber

This sauce is typically known for being Greek, but other cultures have similar versions as well.
4. What is the name for a cook who makes sauces?

Answer: Saucier

A saucier is in charge of sauces and sautéed items. A sommelier is a wine steward. If you were to dine out he would help you decide which wine would go best with the meal you ordered. A sous chef is the assistant of the head chef.
5. This sauce is fermented then brewed. It's made with soybeans and it also contains roasted grains, water and salt.

Answer: Soy sauce

Real soy sauce has only the above listed ingredients. At take-away and delivery food establishments they will sometimes give you what is supposed to be soy sauce, but instead only looks like it, made with caramel coloring. When you buy it, read the label, make sure you get the real stuff.
6. Chimichurri is a Argentinean sauce made from which of the following ingredients?

Answer: Parsley, garlic and oil

Chimichurri is a great marinade for grilled meat. It's often used on steaks, but it works well too with chicken. You can add lemon or vinegar for a zestier touch. Try it!
7. Tabasco sauce is made from tabasco peppers. Where is the sauce of the Tabasco brand made?

Answer: Avery Island, Louisiana

Avery Island is home to the Tabasco factory as well as a bird sanctuary. Edward Avery McIlhenny, the creator of the Tabasco branded sauce, created the sanctuary after hunters killed of thousands of snowy white egrets, using the plumage for ladies hats.
One of the worlds largest salt mines is located on Avery Island as well. American Indians extracted salt from the area before the Avery family laid claim to it.
8. This wonderful bottled sauce has a few different stories, but the most prevalent is that two men made this sauce and it was so horrible that they stuck it in their basement giving up on it. A few years later they tried it again and loved it. Which sauce is this?

Answer: Worcestershire sauce

Lea and Perrin get the credit for the sauce. What is disputed, however, is how they got the recipe.
9. I have sautéed some meat in my pan. There are some brown bits left on the bottom of the pan. While the pan is still on the stove, I add some white wine and scrape the bottom of the pan. What do you call the technique I just used?

Answer: Deglazing

Never throw out that stuff on the bottom. When meat browns it creates many new flavors, known as the Maillard reaction. It has tons of flavor that you could make a lovely sauce with.
10. After sautéing some meat in my pan, there are brown bits left on the bottom of my pan. What are the brown bits called?

Answer: Fond

I am quite fond of it! Actually, scum is a cooking term as well. If you have ever made chicken stock, it's the stuff that floats to the top of the pot when it comes to a boil. Of course, you remove it.
Source: Author fredfrank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 172: 4/10
Today : Guest 172: 2/10
Today : Guest 64: 4/10
Today : Guest 172: 8/10
Today : Guest 169: 3/10
Jan 28 2023 : Guest 172: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 108: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 71: 2/10
Jan 16 2023 : Guest 49: 6/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us