Quiz about What am I Cooking
Quiz about What am I Cooking

What am I Cooking? Test | Food & Drink


Most good home cooks should be able to recognize these methods and recipes. However, if your idea of cooking is pressing the 'heat' button on your microwave, watch out! Note: As I am a Canadian, this quiz uses North American names for baked goods.

A multiple-choice quiz by agony. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Cooking and Baking

Author
agony
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,939
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
26946
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 216 (10/15), Majerska (12/15), Guest 87 (5/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Beat together room-temperature butter, sugar and eggs until light and fluffy. Gradually add mixed dry ingredients. What am I cooking? Remember that this quiz uses North American names for baked goods. Hint

pizza dough
biscuits
pancakes
cookies

2. Mix flour and salt. Cut in cold shortening with pastry cutter. Add ice-cold water and mix quickly. What am I cooking? Remember, this quiz uses North American names for baked goods. Hint

muffins
pie crust
cookies
biscuits

3. My ingredient list includes fish sauce, coriander, and lemongrass. What am I cooking? Hint

West African cuisine
German cuisine
Southeast Asian cuisine
South American cuisine

4. Make a white roux with butter and flour. Whisk in hot milk with seasonings. What sauce am I cooking? Hint

Hollandaise
Bearnaise
Bolognese
Bechamel

5. Layer wide flat noodles with cheese, meat and tomato sauce, top with more cheese. Bake. What am I cooking? Hint

lasagna
risotto
spaghetti carbonara
polenta

6. If I order something from the menu that is served 'Cordon Bleu', what will my dish be? Hint

raw
set on fire
stuffed with ham and cheese
covered with mushroom sauce

7. Mix flour, sugar and baking powder, make a well in the middle. Beat eggs in a separate bowl, add milk and other ingredients. Pour all at once into the well. What am I cooking? Remember that this quiz uses North American names for baked goods. Hint

pie crust
muffins
cookies
bread

8. Mix flour, baking powder, and salt. Cut in cold shortening. Add milk, mix, and knead 10 times. What am I cooking? Remember, this quiz uses North American names for baked goods. Hint

muffins
cookies
play dough
biscuits

9. Mix flour, salt, baking powder and maybe just a bit of sugar. In a separate bowl beat eggs slightly, add milk roughly equal in amount to the flour. Add to dry ingredients, a few small lumps are o.k. What am I cooking? Hint

pie crust
pancakes
angel food cake
cookies

10. I put poached eggs on slices of ham placed on English muffins. Now I'm pouring Hollandaise sauce on top. What am I cooking? Hint

an omelet
Eggs Benedict
a frittata
Huevos Rancheros

11. I've got my wieners, sauerkraut, and sour cream. Am I making wiener schnitzel?

Yes
No

12. My ingredient list includes fish, onions, potatoes, and sour cream. What am I cooking? Hint

Hawaiian cuisine
Norwegian cuisine
Japanese cuisine
Basque cuisine

13. Mix 1 cup flour, 1/2 cup salt, and 3 tablespoons creme of tartar. Add 1 cup water and 2 tablespoons oil. Cook over medium heat. What am I making? Hint

Bearnaise sauce
cream soup
pizza dough
play dough

14. My ingredient list includes eggplant, tahini, garlic and lemon. What am I cooking? Hint

bulgogi
baba ganoush
blinis
bulgur

15. Leave a cooked stuffed turkey out at room temperature for 5 or 6 hours, then serve. This cooking method is known as - Hint

aging
a la montaigne
raifraishment
insanity




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Beat together room-temperature butter, sugar and eggs until light and fluffy. Gradually add mixed dry ingredients. What am I cooking? Remember that this quiz uses North American names for baked goods.

Answer: cookies

When doubling a cookie recipe, it usually doesn't hurt to add an extra egg.
2. Mix flour and salt. Cut in cold shortening with pastry cutter. Add ice-cold water and mix quickly. What am I cooking? Remember, this quiz uses North American names for baked goods.

Answer: pie crust

Most people add a little this or that to make their crust better, but a basic pie crust is pretty simple.
3. My ingredient list includes fish sauce, coriander, and lemongrass. What am I cooking?

Answer: Southeast Asian cuisine

You would also maybe need chilis, lime juice, and noodles.
4. Make a white roux with butter and flour. Whisk in hot milk with seasonings. What sauce am I cooking?

Answer: Bechamel

Both Hollandaise and Bearnaise sauces are made with vinegar or lemon juice and egg yolks, and Bolognese sauce is tomato based.
5. Layer wide flat noodles with cheese, meat and tomato sauce, top with more cheese. Bake. What am I cooking?

Answer: lasagna

I know you got that one. Garfield's favorite dish!
6. If I order something from the menu that is served 'Cordon Bleu', what will my dish be?

Answer: stuffed with ham and cheese

The term "Cordon Bleu" is French for "Blue Ribbon" and in a general sense can connote high quality. However, when used specifically in the name of a dish, or as a method of serving, it refers to meat stuffed with ham and cheese, breaded, and fried. It's usually veal or chicken, but if you want to tell your kids that their grilled ham and cheese sandwich is 'Bread Cordon Bleu', go for it.
7. Mix flour, sugar and baking powder, make a well in the middle. Beat eggs in a separate bowl, add milk and other ingredients. Pour all at once into the well. What am I cooking? Remember that this quiz uses North American names for baked goods.

Answer: muffins

It's easy to boost the nutritional value of muffins. You can substitute 1/4 of the white flour with whole wheat, add 1/3 cup of skim-milk powder, and put in half again as much mashed banana or shredded carrot or whatever, and most people won't notice any difference.
8. Mix flour, baking powder, and salt. Cut in cold shortening. Add milk, mix, and knead 10 times. What am I cooking? Remember, this quiz uses North American names for baked goods.

Answer: biscuits

Make the same mixture a little moister, drop on hot stew, cover and cook ten minutes. Dumplings!
9. Mix flour, salt, baking powder and maybe just a bit of sugar. In a separate bowl beat eggs slightly, add milk roughly equal in amount to the flour. Add to dry ingredients, a few small lumps are o.k. What am I cooking?

Answer: pancakes

Pancake batter is another place where it's easy to sneak in a little added nutrition. I made 30% whole wheat pancakes for years before anyone noticed.
10. I put poached eggs on slices of ham placed on English muffins. Now I'm pouring Hollandaise sauce on top. What am I cooking?

Answer: Eggs Benedict

You can make an easy Hollandaise in your blender with melted butter, eggs yolks and lemon juice.
11. I've got my wieners, sauerkraut, and sour cream. Am I making wiener schnitzel?

Answer: No

Wiener schnitzel is a thinly pounded veal cutlet, breaded and fried, served with fresh lemon. I don't know what I'm making here, but it might be good.
12. My ingredient list includes fish, onions, potatoes, and sour cream. What am I cooking?

Answer: Norwegian cuisine

3/4 of Norway's population lives within sight of the coast, and only 4% of the land is suitable for growing crops. No wonder they eat a lot of fish.
13. Mix 1 cup flour, 1/2 cup salt, and 3 tablespoons creme of tartar. Add 1 cup water and 2 tablespoons oil. Cook over medium heat. What am I making?

Answer: play dough

Add some food coloring and a couple of drops of peppermint or lemon extract, knead on a lightly floured board, and you're all set.

With 1/2 a cup of salt to one cup of flour, this is not likely to be something anyone would eat.
14. My ingredient list includes eggplant, tahini, garlic and lemon. What am I cooking?

Answer: baba ganoush

Bulgogi is Korean marinaded beef, blinis are a kind of Russian pancake, and bulgur is processed wheat, like you find in cracked wheat bread. For baba ganoush, you roast the eggplant, then cream it with the other ingredients, eat with pita. Yum!
15. Leave a cooked stuffed turkey out at room temperature for 5 or 6 hours, then serve. This cooking method is known as -

Answer: insanity

This is INSANITY! Please never do such a thing. Your cooked turkey should be out for a maximum of 2 hours from oven to fridge.
Source: Author agony

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 216: 10/15
Today : Majerska: 12/15
Today : Guest 87: 5/15
Today : stredman: 11/15
Nov 29 2022 : Guest 96: 7/15
Nov 28 2022 : Guest 173: 12/15
Nov 28 2022 : Jojo1010: 12/15
Nov 27 2022 : lalapad: 14/15
Nov 27 2022 : Guest 213: 14/15

Score Distribution

quiz
12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us