Quiz about The Life of Pie
Quiz about The Life of Pie

The Life of Pie Trivia Quiz


How are your pastry skills? Try this quiz about pie know-how and history!

A multiple-choice quiz by SBH. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Cooking and Baking

Author
SBH
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,747
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
606
Last 3 plays: mizzdazy (7/10), Guest 204 (6/10), Guest 175 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following terms was often applied to a pie shell in the Medieval and Renaissance periods? Hint

Coffin
Cask
Cartwheel
Collar

2. Children's author Beatrix Potter wrote a book called "The Tale of the Pie and the Patty Pan". What does she mean by a patty pan? Hint

A small baked item like a scone or brioche
A large flat metal tray
A small metal mould for baking
The pan in which the pie was baked

3. When would you most likely expect to eat the traditional savoury French Canadian pie called "tourtiere"? Hint

At a baby's christening
Easter breakfast
Christmas Eve
Throughout the summer

4. Which of the following would be an appropriate ratio of flour to fat in an ordinary pie crust recipe? Hint

About eight parts flour to one part fat
About five parts fat to one part flour
About half flour and half fat
About three parts flour to one part fat

5. When making enough pie dough for the top and bottom crust of an average pie, which of the following would probably not be the right amount of ingredient to be added to the blended flour and fat? Hint

About half a cup of ice water
About eight eggs
About one quarter cup of sugar
About one tablespoon of vinegar

6. What is the most important ingredient for the filling of a shoo-fly pie? Hint

Raisins or currants
Chocolate
Cauliflower
Molasses

7. What does it mean to "blind bake" a pie crust? Hint

To shape the top in strips like bamboo blinds
To bake it in a wood oven without temperature controls
To pre-bake it before filling is added
To bake it without opening the oven door to check it

8. When cutting apples for a pie, which of the following would not help keep the apples from browning? Hint

Vitamin C tablets dissolved in water
Cider vinegar
Milk
Lemon juice

9. What is the usual topping for shepherd's pie? Hint

Shredded coconut
Puff pastry
Mashed potato
Whipped cream and slivered almonds

10. What is the most important filling ingredient in the French style of savoury pie known as "quiche"? Hint

Seafood, especially shrimp
Root vegetables
A mixture of eggs and cream
Ground veal


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following terms was often applied to a pie shell in the Medieval and Renaissance periods?

Answer: Coffin

The coffin or coffyn was a sturdy closed crust that encased meat, fowl or vegetables while they cooked. When it was done, the filling was eaten and the crust was discarded.
2. Children's author Beatrix Potter wrote a book called "The Tale of the Pie and the Patty Pan". What does she mean by a patty pan?

Answer: A small metal mould for baking

In the story, Duchess the dog tries to switch her veal and ham pie for the mouse and bacon pie baked by Ribby the cat, as she does not much fancy mouse. She inserts a small patty pan into her pie to keep the crust from collapsing as the meat cooks down. Sadly, the pies are switched again and Ribby not only ends up eating mouse pie, but fears she has swallowed the patty pan!
3. When would you most likely expect to eat the traditional savoury French Canadian pie called "tourtiere"?

Answer: Christmas Eve

Tourtiere is a rich meat pie that usually combines pork with veal, beef and sometimes game. It can be eaten at any time of year, but it is traditionally served at a Reveillon, the feast after churchgoers have returned from midnight Mass on Christmas Eve, or, to be more accurate, in the first few hours of Christmas morning.
4. Which of the following would be an appropriate ratio of flour to fat in an ordinary pie crust recipe?

Answer: About three parts flour to one part fat

Various recipes use various proportions, but the flour-to-fat ratio is generally in the neighbourhood of 3:1. A half-half ratio produces a loose paste called roux, which is used as a thickener for soups and sauces.
5. When making enough pie dough for the top and bottom crust of an average pie, which of the following would probably not be the right amount of ingredient to be added to the blended flour and fat?

Answer: About eight eggs

One or two eggs (or just their yolks) would make a good addition to the crust for a single pie. However, eight eggs would reduce the dough to mush. Moderate amounts of ice water, vinegar and/or sugar are often found in pie crust recipes.
6. What is the most important ingredient for the filling of a shoo-fly pie?

Answer: Molasses

Shoo-fly pie is a Pennsylvania Dutch specialty. It is sometimes called Montgomery pie, in honour of a Pennsylvania county with Amish and Mennonite communities. It is most likely related to the British treacle tart.
7. What does it mean to "blind bake" a pie crust?

Answer: To pre-bake it before filling is added

A blind-baked pie crust may be used with a cold filling. Generally the crust is filled with rice, beans or other small weights so the bottom of the crust does not buckle and rise up while it is baking.
8. When cutting apples for a pie, which of the following would not help keep the apples from browning?

Answer: Milk

Since citric acid discourages fruit from oxidizing (turning brown in the air), any citrus fruit juice could be used.
9. What is the usual topping for shepherd's pie?

Answer: Mashed potato

Shepherd's pie (as the name suggests) is a savoury pie filled with ground meat, and was originally used as a way to make the most of leftover roast meat, which was ground, fat and all, and baked into the pie. The potatoes are browned in the oven as the pie cooks. Shepherd's pie is also known as a cottage pie.
10. What is the most important filling ingredient in the French style of savoury pie known as "quiche"?

Answer: A mixture of eggs and cream

The basic quiche is an open crust enclosing an egg-and-cream (or milk) mixture. Generally cheese and some sort of protein (or a mixture of vegetables) are added. The traditional Quiche Lorraine uses a Swiss-style cheese (grated very fine), thinly sliced ham and some grated nutmeg and finely ground white pepper.
Source: Author SBH

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : mizzdazy: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 204: 6/10
Dec 29 2022 : Guest 175: 7/10
Dec 26 2022 : rdeg2000: 6/10
Dec 11 2022 : Guest 99: 8/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us