FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Favourite Things  Food Glorious Food
Quiz about My Favourite Things  Food Glorious Food

My Favourite Things - Food Glorious Food! Quiz


I'll admit it - I love food. Cooking it, eating it, sharing it with friends. Here are just 10 of my favourites. Now I'm hungry!

A multiple-choice quiz by VegemiteKid. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Mixed Food and Drink

Author
VegemiteKid
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
343,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1857
Last 3 plays: Guest 170 (5/10), Guest 203 (9/10), Guest 172 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. A good source of zinc and B12, what seafood is produced in Barilla Bay, Tasmania? Hint


Question 2 of 10
2. According to the advertising jingle, what Australian spread 'puts a rose in every cheek'?
Hint


Question 3 of 10
3. What Italian dessert custard is made from egg yolks, sugar and wine, usually Marsala? Hint


Question 4 of 10
4. Which fruit has a flower which the Spanish explorers who discovered it in the 16th century saw as symbolic of the passion of Christ?
Hint


Question 5 of 10
5. Complete the proverb: March comes in like a lion, and goes out like a _____________.

Answer: (It's usually white and woolly.)
Question 6 of 10
6. Both Pliny the Elder and Galen espouse the health benefits of my next favourite. Can you guess the vegetable from these clues: Green, white or purple, crown, native to the Mediterranean, long tips? Hint


Question 7 of 10
7. This favourite veggie of mine is a must as an accompaniment to meat at a barbecue....and folk tales say that leaving a cut one around the house can absorb viruses, such as influenza!
Hint


Question 8 of 10
8. The recipe for what fairground treat probably originated in Germany, with a batter being poured into hot oil though a funnel and, once cooked, being dusted with cinnamon and sugar?
Hint


Question 9 of 10
9. The 1604 recipe - "To Make Jellie of Respis" - is the earliest known recipe for making jam from which fruit?
Hint


Question 10 of 10
10. 'Flan' is a traditional Spanish egg custard that dates back to Roman times - what is the name of its French equivalent?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 170: 5/10
Jul 07 2024 : Guest 203: 9/10
Jul 07 2024 : Guest 172: 9/10
Jul 03 2024 : amarie94903: 8/10
Jun 29 2024 : Guest 104: 0/10
Jun 29 2024 : Guest 104: 0/10
Jun 25 2024 : Diamond920: 5/10
Jun 19 2024 : Guest 51: 6/10
Jun 14 2024 : Guest 72: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A good source of zinc and B12, what seafood is produced in Barilla Bay, Tasmania?

Answer: Oysters

Barilla Bay Oyster Farm is just a few minutes from the Hobart Airport. You can tour the farm at weekends and see the oysters growing. They are lovely meaty oysters, full of flavour. (No, I don't work for the company!)

Myself, I prefer seeing oysters on the plate, ready to be gobbled up, prepared any of my favourite ways - Kilpatrick, ginger and spring onion with rice wine, or 'au naturel' ...yum!
2. According to the advertising jingle, what Australian spread 'puts a rose in every cheek'?

Answer: Vegemite

This is the jingle:
We're happy little Vegemites as bright as bright can be,
We all enjoy our Vegemite for breakfast, lunch and tea,
Our Mummy says we're growing stronger every single week,
Because we love our Vegemite,
We all adore our Vegemite,
It puts a rose in every cheek!

It may also be found on YouTube, if you'd like to see it sung.
3. What Italian dessert custard is made from egg yolks, sugar and wine, usually Marsala?

Answer: Zabaglione

The French name for this decadent dessert is Sabayone. I worked in an Italian restaurant in Melbourne when I was quite young and the dessert chef was kind enough to indulge my passion for it.
4. Which fruit has a flower which the Spanish explorers who discovered it in the 16th century saw as symbolic of the passion of Christ?

Answer: Passionfruit

There are several sorts of passionfruit. I grew up with a purple variety, Nelly Kelly. It's easy to make passionfruit icing for a sponge cake by adding the pulp of the fruit to icing sugar (powdered sugar) and mixing it well. Another easy thing to do with passionfruit is to scoop the pulp onto the top of a pavlova, which has been previously covered with whipped cream.
5. Complete the proverb: March comes in like a lion, and goes out like a _____________.

Answer: Lamb

Lamb! There is quite a large Greek population in Melbourne, so I was privileged to grow up eating lamb Greek style, as well as the more traditional roasts, barbecue chops and stews. It's also great as the base for vegetable soup in winter.
6. Both Pliny the Elder and Galen espouse the health benefits of my next favourite. Can you guess the vegetable from these clues: Green, white or purple, crown, native to the Mediterranean, long tips?

Answer: Asparagus

I like nice fresh asparagus lightly sauteed with a little butter and white vinegar, with a pinch of ground black pepper. The crowns are planted in trenches and, after a couple of years, yield well.

Pliny the Elder, in his extensive work "Historia Naturalis", notes that a decoction of asparagus juice was to be 'given for a sting of serpents' (I am not sure how effective that was!) and for stomach ailments.
7. This favourite veggie of mine is a must as an accompaniment to meat at a barbecue....and folk tales say that leaving a cut one around the house can absorb viruses, such as influenza!

Answer: Onions

In Australia, we often have a 'Sausage Sizzle' as a means of fundraising. You get a sausage and tomato sauce wrapped in a piece of bread, with or without fried onions. The smell makes buying one almost irresistible!
8. The recipe for what fairground treat probably originated in Germany, with a batter being poured into hot oil though a funnel and, once cooked, being dusted with cinnamon and sugar?

Answer: Funnel Cake

I first tried funnel cakes when I went to the State Fair in Texas, and it was love at first bite. It's likely that funnel cakes, doughnuts and poffertjes all came from similar beginnings, with regions adding their own twist.
9. The 1604 recipe - "To Make Jellie of Respis" - is the earliest known recipe for making jam from which fruit?

Answer: Raspberries

I love raspberries served just about any way - in daiquiris, on waffles or just as they are. A favourite Aunt of mine used to make delicious Raspberry Vinegar Cordial. A little of the cordial with ice and water makes a refreshing summer drink.
10. 'Flan' is a traditional Spanish egg custard that dates back to Roman times - what is the name of its French equivalent?

Answer: Crème Caramel

Served with a little whipped or double cream and a few fresh berries...perfect!
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Foodies' Delight:

Friends, feast on a few of my food offerings!

  1. VegemiteKid Eats Her Veggies Very Easy
  2. Food to Set Your Tastebuds on Fire Average
  3. A Grain of Truth Average
  4. Au Gratin Very Easy
  5. Land of Milk and Honey Easier
  6. To Eat or Not To Eat Average
  7. My Favourite Things - Food Glorious Food! Average
  8. Say "CHEESE" Average
  9. Hot Out of the Oven Very Easy
  10. Viva Las Vegetables Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us