Quiz about Viva Las Vegetables
Quiz about Viva Las Vegetables

Viva Las Vegetables Trivia Quiz


All they need to really show their star qualities is to be given a chance to shine - so here it is! Viva Las Vegetables!

A multiple-choice quiz by VegemiteKid. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Fruit and Vegetables
  8. »
  9. Vegetable Mixture

Author
VegemiteKid
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,715
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1349
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 75 (7/10), Guest 68 (9/10), Guest 24 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The name for which peppery salad vegetable literally comes from the Latin word for 'root'? Hint

Potato
Carrot
Jicama
Radish

2. Found in Las Vegas as in the kitchen, what is the correct French term for a dice of onions, carrots and celery traditionally used to add flavour to stock? Hint

Julienne
Mirepoix
Tapenade
Bain Marie

3. Russian Roulette....which soup associated with Poland and Russia is made from beetroot? Hint

Ukha
Schi
Borscht
Rassolnik

4. Which leafy vegetable, beloved of Popeye, would give you carotenoids, minerals, folate, fibre, iron, and vitamins A, B2, B6, B1,C, E and K - and the strength to spin the roulette wheel? Hint

Corn
Parsnips
Eggplant
Spinach

5. Add a letter to the apparatus used to play blackjack to find the name of another leafy vegetable, similar to spinach. It is sometimes prefaced by the word 'Swiss'. Hint

Chard
Clard
Scard
Caurd

6. Which vegetable is known to have its 'roots' in Queen Anne's Lace? Hint

Pumpkin
Tomato
Carrot
Cucumber

7. Desiree, Russet, Pontiac; what do these potatoes have in common with tokens used in a game of poker? Hint

Chips
Colour
Eyes
Queens

8. I have a lot of favourite veggies, but I think my favourite vegetable to eat roasted is pumpkin. Lady Flo Bjelke-Petersen, wife of a former Premier of Queensland, was famous for using pumpkin in what baked good? Hint

Scones (biscuits in USA)
Pies
Soup
Fruit cake

9. Which vegetable, often used in the Southern USA in soups and stews, is in the same family as the Rose of Sharon, the national flower of Korea? Hint

Cucumber
Tomatoes
Okra
Kale

10. In folklore, which vegetable was used to relieve earache by (usually) cooking it and holding the warm vegetable against the ear? Hint

Green Bean
Mushrooms
Asparagus
Onion


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The name for which peppery salad vegetable literally comes from the Latin word for 'root'?

Answer: Radish

The humble radish is mentioned in numerous literary works, including works by Sir Francis Bacon, Mark Twain and Alexandere Dumas.
2. Found in Las Vegas as in the kitchen, what is the correct French term for a dice of onions, carrots and celery traditionally used to add flavour to stock?

Answer: Mirepoix

Usually the proportions are around fifty percent onions and twenty-five percent each of carrots and celery. Mirepoix can be lightly sauteed before adding to the stock, or added raw.
3. Russian Roulette....which soup associated with Poland and Russia is made from beetroot?

Answer: Borscht

Schi is a cabbage soup; Rassolnik is made from pickles, usually cucumbers; and Ukha is a fish-based soup with lots of spices added.
4. Which leafy vegetable, beloved of Popeye, would give you carotenoids, minerals, folate, fibre, iron, and vitamins A, B2, B6, B1,C, E and K - and the strength to spin the roulette wheel?

Answer: Spinach

I know, bad joke..."spin"ach! Though not as rich in iron as Popeye thought, it's a nutritious veg that shouldn't be neglected.
5. Add a letter to the apparatus used to play blackjack to find the name of another leafy vegetable, similar to spinach. It is sometimes prefaced by the word 'Swiss'.

Answer: Chard

Chard is also called Silver Beet, leaf beet,and seakettle beet and can have white, yellow or red stalks. All the leafy part is a dark green regardless of the stalk colour.
6. Which vegetable is known to have its 'roots' in Queen Anne's Lace?

Answer: Carrot

Queen Anne's Lace is known in some places as 'Wild Carrot' and when crushed, the roots have a strong smell of carrots. Careful, though, not to mistake hemlock for Queen Anne's Lace, which has a similar appearance, but a quite different smell.
7. Desiree, Russet, Pontiac; what do these potatoes have in common with tokens used in a game of poker?

Answer: Chips

Chips - aka french fries! All listed are varieties of potatoes suitable for chip making.
8. I have a lot of favourite veggies, but I think my favourite vegetable to eat roasted is pumpkin. Lady Flo Bjelke-Petersen, wife of a former Premier of Queensland, was famous for using pumpkin in what baked good?

Answer: Scones (biscuits in USA)

You can find her recipe here: http://www.abc.net.au/queensland/stories/s1143809.htm
9. Which vegetable, often used in the Southern USA in soups and stews, is in the same family as the Rose of Sharon, the national flower of Korea?

Answer: Okra

They are both in the Mallow family, a very large plant group, which includes the Hibiscus, of which the Rose of Sharon is one.
10. In folklore, which vegetable was used to relieve earache by (usually) cooking it and holding the warm vegetable against the ear?

Answer: Onion

There were various other things said to help, too, including putting a garlic clove in the ear, or applying oil of cinnamon to the ear cavity! However, while a hot onion on the outside of the ear may provide relief, I'm not sure I'd be trying some of the other 'remedies'!
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 75: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 68: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 24: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 11 2023 : Guest 175: 9/10
Jan 04 2023 : oyster1: 7/10
Dec 04 2022 : Guest 211: 3/10
Dec 02 2022 : Guest 94: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Foodies' Delight:

Friends, feast on a few of my food offerings!

  1. VegemiteKid Eats Her Veggies Very Easy
  2. Food to Set Your Tastebuds on Fire Average
  3. A Grain of Truth Average
  4. Au Gratin Very Easy
  5. Land of Milk and Honey Easier
  6. To Eat or Not To Eat Average
  7. My Favourite Things - Food Glorious Food! Average
  8. Say "CHEESE" Average
  9. Hot Out of the Oven Very Easy
  10. Viva Las Vegetables Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us