FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Au Gratin
Quiz about Au Gratin

Au Gratin Trivia Quiz


...and other toppings! See how many toppings you can match to their description!

A matching quiz by VegemiteKid. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Mixed Food and Drink

Author
VegemiteKid
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
396,225
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
987
Last 3 plays: Guest 170 (4/10), Guest 172 (10/10), Guest 98 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Also called nonpareils; sweet little balls or sticks, great on fairy bread or sundaes.  
  Feta
2. Usually a mixture of crumbed bread and grated cheese, put under the salamander until golden.  
  Bearnaise
3. In the USA, this is ' la mode'; elsewhere, it's just a cold and yummy addition to dessert.  
  Mashed potatoes
4. Topping for steak, eggs or fish; variant of Hollandaise, flavoured with tarragon.  
  Ice cream
5. Accompanies sour cream and salsa as a topping for nachos.  
  Creme Chantilly
6. Whipped vanilla topper for sweets of all sorts - especially on top of pavlova!  
  Streusel
7. Traditional topping for Shepherd's or Cottage Pie. Yum.  
  Hundreds and thousands
8. Greek cheese topping for bruschetta, salads and pizza.   
  Guacamole
9. Very sweet aerated mixture that tops lemon pies, Bombes Alaska, and even passionfruit tart.   
  Au gratin
10. Crumbly topping that comes from the German meaning 'to sprinkle', or 'to strew'.  
  Meringue





Select each answer

1. Also called nonpareils; sweet little balls or sticks, great on fairy bread or sundaes.
2. Usually a mixture of crumbed bread and grated cheese, put under the salamander until golden.
3. In the USA, this is ' la mode'; elsewhere, it's just a cold and yummy addition to dessert.
4. Topping for steak, eggs or fish; variant of Hollandaise, flavoured with tarragon.
5. Accompanies sour cream and salsa as a topping for nachos.
6. Whipped vanilla topper for sweets of all sorts - especially on top of pavlova!
7. Traditional topping for Shepherd's or Cottage Pie. Yum.
8. Greek cheese topping for bruschetta, salads and pizza.
9. Very sweet aerated mixture that tops lemon pies, Bombes Alaska, and even passionfruit tart.
10. Crumbly topping that comes from the German meaning 'to sprinkle', or 'to strew'.

Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 170: 4/10
Jul 07 2024 : Guest 172: 10/10
Jul 01 2024 : Guest 98: 10/10
Jul 01 2024 : Guest 82: 10/10
Jul 01 2024 : Guest 50: 10/10
Jun 28 2024 : justjill39: 9/10
Jun 22 2024 : Guest 68: 5/10
Jun 22 2024 : Guest 99: 10/10
Jun 22 2024 : Guest 107: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Also called nonpareils; sweet little balls or sticks, great on fairy bread or sundaes.

Answer: Hundreds and thousands

In Australia, a children's birthday party wouldn't be complete without fairy bread. Take buttered bread slices (white, usually) and sprinkle hundreds and thousands on top. Big kids like it too.
2. Usually a mixture of crumbed bread and grated cheese, put under the salamander until golden.

Answer: Au gratin

The term 'au gratin' comes from old French 'gratter', meaning to grate, which refers to scaping from the pan - the crunchy brown bits. In modern cookery, these are achieved by combining breadcrumbs with butter and cheese and browning the whole thing. It's not a new idea, by any means, as Honore de Balzac mentioned it in his 1837 novel 'An Old Maid'.
3. In the USA, this is ' la mode'; elsewhere, it's just a cold and yummy addition to dessert.

Answer: Ice cream

The term ' la mode' actually means fashionable or in the current style. The term, as it applies to ice cream, came about when a restaurant menu in the USA (probably in Minnesota, but there's some doubt) implied their pie was served fashionably, with a scoop of ice cream.

Although it's not known when the very first scoop of ice cream took form, it was certainly enjoyed (in a form quite similar to some available today) by Alexander the Great, Marco Polo and Charles 1.
4. Topping for steak, eggs or fish; variant of Hollandaise, flavoured with tarragon.

Answer: Bearnaise

Bearnaise sauce is an emulsion that originated in France and is considered one of the five 'mother' sauces in French cuisine.

The flavours of tarragon and vinegar combine to make a richer sauce than its cousin, Hollandaise. It is a traditional accompaniment to for steak.
5. Accompanies sour cream and salsa as a topping for nachos.

Answer: Guacamole

The term 'guacamole' literally means 'avocado concoction'. It is a topping that finishes off nachos, fajitas, and is great with corn chips. National Guacamole Day is celebrated on September 16, also Mexican Independence Day.
6. Whipped vanilla topper for sweets of all sorts - especially on top of pavlova!

Answer: Creme Chantilly

Pavlova with whipped cream is just the start. Add kiwi fruit and strawberries for a Christmassy-looking dessert; add crushed Peppermint Crisp bar for sweet chocolate and minty flavour; or pile on your preferred fruit and top it off with passionfruit pulp. Yum! Creme Chantilly can be sweet or not, with vanilla added or not - it really depends on your preference.

There's no traditional hard and fast rule.
7. Traditional topping for Shepherd's or Cottage Pie. Yum.

Answer: Mashed potatoes

Originating in the North of England and Scotland, where sheep abounded, Shepherd's pie is a dish with a base of diced or minced lamb and sometimes carrots, topped with mashed potato. If beef is used as the meat, it is called a 'Cottage' pie.
8. Greek cheese topping for bruschetta, salads and pizza.

Answer: Feta

Feta a white salty Greek cheese, made from the milk of ewes or goats. It is used as a topping for many things, as well as being crumbled and mixed into salads. It is very high in calcium, as well as cobalamin, also called vitamin B12.
9. Very sweet aerated mixture that tops lemon pies, Bombes Alaska, and even passionfruit tart.

Answer: Meringue

Meringue is formed by beating egg whites stiffly; a pinch of salt when beating helps achieve this. When topping pies and bombe Alaska, a 'normal' meringue mix of egg whites, sugar, a little vinegar and vanilla essence is used. Italian meringue is made by boiling sugar and water together in a saucepan till it reaches the soft ball stage.

It is then poured into the beaten egg whites and beaten until a shine is achieved.
10. Crumbly topping that comes from the German meaning 'to sprinkle', or 'to strew'.

Answer: Streusel

The origins of the delicious addition of a crumbly topping appear to be from either Germany or Alsace, in France.

It is generally a mix of butter, flour, sugar and spices, occasionally with rolled oats mixed in for added nutrition. While it's traditionally used as a sprinkle, it is also very nice when layered between two lots of cake batter.
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Foodies' Delight:

Friends, feast on a few of my food offerings!

  1. VegemiteKid Eats Her Veggies Very Easy
  2. Food to Set Your Tastebuds on Fire Average
  3. A Grain of Truth Average
  4. Au Gratin Very Easy
  5. Land of Milk and Honey Easier
  6. To Eat or Not To Eat Average
  7. My Favourite Things - Food Glorious Food! Average
  8. Say "CHEESE" Average
  9. Hot Out of the Oven Very Easy
  10. Viva Las Vegetables Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us