Quiz about Turkey Talk
Quiz about Turkey Talk

Turkey Talk Trivia Quiz


I hope you enjoy this turkey quiz- have fun.

A multiple-choice quiz by puppgirl. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Meats

Author
puppgirl
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
21,753
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2343
Last 3 plays: Guest 97 (4/10), Guest 173 (6/10), Guest 108 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which dish was not on the first Thanksgiving menu at Plymouth in 1621? Hint

Cornbread
Hasty pudding
Pumpkin pie
Stuffed cod

2. The Plymouth cooks--Mistresses Mary Brewster, Elizabeth Hopkins, Susannah Winslow, and Good wife Eleanor Billington--had to roast turkeys, partridges, and trimmings for how many guests? Hint

124 Pilgrims
no one
50 Pilgrims and 12 Indians
50 Pilgrims and 91 Indians

3. Why is Thanksgiving on a Thursday? Hint

The Pilgrims actually arrived on a Thursday
Thursday was sermon day in Boston, so everyone was already praying
The turkeys were slaughtered on Wednesday and would be the freshest on Thursday
Turkey means Thursday

4. Historically, the Turkey graced the head of the Thanksgiving table or groaning board, but for the traditional New England holiday feast, which dish was always placed center stage? Hint

Wishbone dressing
Chicken Pot Pie
Cranberry mold in shape of the Mayflower
Centerpiece

5. Which states produce the most turkeys? Hint

Indiana, Missouri, Virginia
Washington, Oregon, North Dakota
Texas, Nevada, California
North Carolina, Minnesota, Arkansas

6. When American history was being made, turkey was there! This bird was? Hint

The first meal eaten on the moon
Presented live as a pet to the Pope
The main entree at inaugural dinners for presidents Jefferson through Kennedy
None of the above

7. Which of the following 'first kids' kept a turkey as a pet? Hint

Clinton
George W. Bush (Mrs. Bush's late spaniel, Millie hated it.)
The rascal Tad Lincoln
Balletomane Ron Reagan (on the ranch in California)

8. In 1930 Americans ate 1.5 pounds of turkey per capita annually. In 1960 it was up to 6.1 pounds. What was 1996? Hint

1 pound
6 pounds
20 pounds per person
12 pounds

9. How heavy does a turkey need to be to approach the world record? Hint

10-15 pounds
40-55 pounds
75-90 pounds
120-150 pounds

10. How many plums does it take to make plum pudding? Hint

zero
1 bushel
3
20 pounds


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which dish was not on the first Thanksgiving menu at Plymouth in 1621?

Answer: Pumpkin pie

Boiled Pumpkin was on the menu, but there was no molasses available for preparing Pumpkin Pie.
2. The Plymouth cooks--Mistresses Mary Brewster, Elizabeth Hopkins, Susannah Winslow, and Good wife Eleanor Billington--had to roast turkeys, partridges, and trimmings for how many guests?

Answer: 50 Pilgrims and 91 Indians

Only Chief Massasoit and a few other Indians were invited, but 91 showed up, sending the women back to the ovens to accommodate the surprise guests.
3. Why is Thanksgiving on a Thursday?

Answer: Thursday was sermon day in Boston, so everyone was already praying

Ministers already offered sermons at religious meetings on Thursdays.
4. Historically, the Turkey graced the head of the Thanksgiving table or groaning board, but for the traditional New England holiday feast, which dish was always placed center stage?

Answer: Chicken Pot Pie

The huge chicken pie centerpiece is described in scintillating detail in many accounts of THANKSGIVING feasts.
5. Which states produce the most turkeys?

Answer: North Carolina, Minnesota, Arkansas

Considering we consume 583 million pounds on THANKSGIVING DAY, we need all we can produce.
6. When American history was being made, turkey was there! This bird was?

Answer: The first meal eaten on the moon

Neil Armstrong and Edwin 'Buzz' Aldrin ripped open their foil packets and gobbled up a momentuous lunar feast.
7. Which of the following 'first kids' kept a turkey as a pet?

Answer: The rascal Tad Lincoln

Tad squawled when his pet was eyeballed as a candidate for thanksgiving, but Abe soothed Tad's tears by issuing a presidential pardon.
8. In 1930 Americans ate 1.5 pounds of turkey per capita annually. In 1960 it was up to 6.1 pounds. What was 1996?

Answer: 20 pounds per person

The bird seems to increase in popularity every year.
9. How heavy does a turkey need to be to approach the world record?

Answer: 75-90 pounds

Jerome Foods raised a 75 pounder in 1967, only to be topped by an 89-pounder raised by Philip Cook in 1989.
10. How many plums does it take to make plum pudding?

Answer: zero

The name is deceiving, because plum pudding is actually a rice pudding cake containing raisins and currents, but not one plum.
Source: Author puppgirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 97: 4/10
Nov 24 2022 : Guest 173: 6/10
Nov 24 2022 : Guest 108: 6/10
Nov 24 2022 : Guest 98: 4/10
Nov 23 2022 : Guest 166: 1/10
Nov 21 2022 : Guest 73: 4/10
Nov 14 2022 : Guest 104: 3/10
Nov 01 2022 : Guest 207: 0/10
Oct 30 2022 : Guest 67: 1/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us