Quiz about UK Genealogy
Quiz about UK Genealogy

UK Genealogy Trivia Quiz


Here is a first genealogy quiz for you all to try. Good luck!

A multiple-choice quiz by debbi2k. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Hobbies Other
  8. »
  9. Genealogy

Author
debbi2k
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
262,275
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2244
Last 3 plays: Guest 84 (9/10), Guest 83 (7/10), robby5 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When looking at a parish register what name is often abbreviated to 'Jas'? Hint

John
James
Jake
Joseph

2. What does 'visiting a RO' refer to in genealogy terms in the UK? Hint

Visiting a Record Offer
Visiting a Record Office
Visiting a Round Orse
Visiting a Right Office

3. Who is your sister's brother's wife (all persons in this question are different)? Hint

Sister in law
Cousin
Aunt
Niece

4. With whom should you start your basic tree? Hint

Your mum
Yourself
Your dad
Your grandparents

5. What are some possible reasons that records you're looking for are not in the local record office or Family History Centre?
Hint

They have been lost
Any of these
They are still in the church
They were destroyed

6. What website holds many records which are submitted by members? Hint

BritishOrigins
FreeBMD
GRO
FamilySearch

7. What is the name of the popular family history programme shown in the UK on BBC1? Hint

When Were You Born?
Where Did You Come From?
Who Do You Think You Are?
What Do You Do?

8. What is it called when you are stuck with the research on a branch of your tree? Hint

brick wall
cul de sac
no go
no entry

9. Which of these is a family tree programme? Hint

FamilyTree Maker
all of these
Legacy
RootsMagic

10. On a tree you have a couple that have three children who were born between 1882 and 1890. Which census would be best to search? Hint

1871
1881
1891
1901


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When looking at a parish register what name is often abbreviated to 'Jas'?

Answer: James

Because space was limited on old parish registers names were often shortened. A typical example might read Jas Brown, son of Jas and Jane, bapt 21 Oct 1816.
2. What does 'visiting a RO' refer to in genealogy terms in the UK?

Answer: Visiting a Record Office

These places hold parish registers and many other documents that are helpful to the genealogist.
3. Who is your sister's brother's wife (all persons in this question are different)?

Answer: Sister in law

You sister's brother is your brother, so his wife is your sister in law.
4. With whom should you start your basic tree?

Answer: Yourself

It is generally accepted that the best person to start a family tree is with yourself and then work backwards.
5. What are some possible reasons that records you're looking for are not in the local record office or Family History Centre?

Answer: Any of these

Many church registers have been lost, damaged, destroyed or are too fragile. But many remain in the churches if they have not yet been filed.
6. What website holds many records which are submitted by members?

Answer: FamilySearch

BritishOrigins is a pay per view site with numerous resources such as census and burial indexes.

FamilySearch is a mine of information but much has been submitted by members and has not always been taken directly from registers, so beware.

GRO is the General Record Office that holds a copy of every entry in a parish or register office register. You can order birth, death and marriage certificates online or by post from here.

FreeBMD is a search site for births, deaths and marriages and supplies the reference to order certificates from the GRO.
7. What is the name of the popular family history programme shown in the UK on BBC1?

Answer: Who Do You Think You Are?

"Who Do You Think You Are?" has become a popular programme on BBC1 and has encouraged genealogy to escape from dusty cupboards and become a main stream hobby. I made the others up!
8. What is it called when you are stuck with the research on a branch of your tree?

Answer: brick wall

This is a term that many genealogy groups use when they can't find any more information on a branch of their family tree. You find it used often on genealogy forums.
9. Which of these is a family tree programme?

Answer: all of these

There are many family tree programmes out there. Use the trial versions to find which suits you the best. Many people try several before settling on the one that fulfills their requirements best.
10. On a tree you have a couple that have three children who were born between 1882 and 1890. Which census would be best to search?

Answer: 1891

As the children were born after the 1881 and before the 1891 census, the best one to start with would be 1891.
Then double check with the later census. Census were released every ten years, starting in 1841 and still continuing today, although you have to wait 100 years for each to be released.
The latest one has been released in 2011. This is the 1911 census which was eagerly anticipated by genealogists around the world but especially in the UK.
Source: Author debbi2k

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 07 2022 : Guest 84: 9/10
Dec 07 2022 : Guest 83: 7/10
Nov 30 2022 : robby5: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 86: 0/10
Nov 28 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 19 2022 : FINN13: 9/10
Nov 11 2022 : Guest 89: 9/10
Nov 08 2022 : Guest 90: 10/10
Nov 01 2022 : Guest 86: 7/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us