FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about US Commemoratives
Quiz about US Commemoratives

U.S. Commemoratives Trivia Quiz


A quiz for fellow philatelists on U.S. Commemoratives.

A multiple-choice quiz by number_1dad. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Stamps

Author
number_1dad
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
290,427
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
660
Awards
Top 35% Quiz
Question 1 of 10
1. In what year did The United States issue The Columbian Exposition Commemoratives? Hint


Question 2 of 10
2. On the 1898 Trans-Mississippi Exposition Commemoratives, what is depicted on the $1 value issue? Hint


Question 3 of 10
3. How many different issues make a complete set of the 1901 Pan-Americans? Hint


Question 4 of 10
4. The 1904 Louisiana Purchase Commemoratives was a set of five stamps, who is depicted on the blue, five cent value stamp? Hint


Question 5 of 10
5. In 1907, a commemorative set was issued depicting Pocahontas on the five cent value stamp. What is the name of this commemorative series? Hint


Question 6 of 10
6. In 1909 The Alaska-Yukon Pacific Exposition was issued in a two stamp set. One of them was issued with perforations. What perforation number does this stamp measure on a perforation gauge? Hint


Question 7 of 10
7. In 1913 The Panama-Pacific Exposition was issued, and issued again in 1914-15. What was the reason they were issued twice? Hint


Question 8 of 10
8. What year was the Pilgrim Tercentenary Commemorative issue issued? Hint


Question 9 of 10
9. I am blue, my face value is five cents, my picture is of The Monument at Mayport, Florida and my Scott catalog number is 616. What commemorative series do I belong to? Hint


Question 10 of 10
10. In 1925 a three stamp set was issued to commemorate the Minutemen. What is the name of this stamp set? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year did The United States issue The Columbian Exposition Commemoratives?

Answer: 1893

The Columbian Exposition were issued in 1893 to celebrate the 400th anniversary of the discovery of the new world by Christopher Columbus. This was the first set of commemoratives issued by the United States, it was a sixteen stamp set all commemorating various events of Christopher Columbus's career.
2. On the 1898 Trans-Mississippi Exposition Commemoratives, what is depicted on the $1 value issue?

Answer: Western Cattle in Storm

The $1 Trans- Mississippi (Cattle in Storm) stamp was designed by Raymond Ostrander Smith. Each of the eight stamps in this set were to depict the life west of the Mississippi River. The $1 Cattle in Storm stamp picture was of a painting by artist J. A. Machete , the painting was titled "The Vanguard". Post Office Department Designer (at the time) Raymond Ostrander Smith is credited for the design of this stamp set and the "Cattle in Storm" stamp has won contests for being "America's Most Beautiful Stamp".
3. How many different issues make a complete set of the 1901 Pan-Americans?

Answer: 6

Stamp Collectors protested the cost of previous Commemorative stamp sets. The Tran- Mississippi set face value was $3.80 and the Columbus Exposition set cost $16.34, so the Pan- American set was issued to promote lower values, and only cost 30 cents for the set of six stamps.

They depicted new designs for the new century such as a Steamship, locomotive, automobile, Niagara Falls Bridge, Canal Locks at Sault de Ste. Marie and a steamship.
4. The 1904 Louisiana Purchase Commemoratives was a set of five stamps, who is depicted on the blue, five cent value stamp?

Answer: McKinley

President McKinley was not born until forty years after the Louisiana Purchase, but he is depicted on the five cent value Louisiana Purchase stamp due to his help getting David R Francis into Congress. David R Francis established an event in St. Louis to commemorate the 100th anniversary of the Louisiana Purchase.

The five cent McKinley stamp is more of a memorial stamp than a commemorative one.
5. In 1907, a commemorative set was issued depicting Pocahontas on the five cent value stamp. What is the name of this commemorative series?

Answer: Jamestown Issue

The Jamestown Commemoratives honored Captain John Smith and Pocahontas for the founding of Jamestown in 1607.
6. In 1909 The Alaska-Yukon Pacific Exposition was issued in a two stamp set. One of them was issued with perforations. What perforation number does this stamp measure on a perforation gauge?

Answer: Perforation of 12

Of the two stamp set, one was issued perforated and the other imperforate to publicize to collectors the 10th anniversary of the "1897 Klondike Gold Rush" The stamps depict William H. Seward who engineered the purchase of Alaska from Russia for $8 million.
7. In 1913 The Panama-Pacific Exposition was issued, and issued again in 1914-15. What was the reason they were issued twice?

Answer: The perforations were too weak

The 1913 series were perforated 12, and the 1914-15 series were perforated 10 to strengthen the paper, and the ten cent value stamp was printed in a deeper orange shade.
8. What year was the Pilgrim Tercentenary Commemorative issue issued?

Answer: 1920

This three stamp set commemorates and depicts the 65 day voyage on the Mayflower, Landing of the Pilgrims and the 41 men who signed The Mayflower Compact in November 1620.
9. I am blue, my face value is five cents, my picture is of The Monument at Mayport, Florida and my Scott catalog number is 616. What commemorative series do I belong to?

Answer: Huguenot-Walloon Issue

This is a three stamp set commemorating The Huguenots and the Walloons, in 1624 to settle New Netherland at Fort Orange which is now Albany, NY. The three stamps depicted a ship"Nieu Nederland", the Walloons landing at Fort Orange and the Jan Ribault Monument.
10. In 1925 a three stamp set was issued to commemorate the Minutemen. What is the name of this stamp set?

Answer: Lexington-Concord

On an April morning in 1775, 50 ragged men known as "The Minute men" faced 1,000 British soldiers across the Lexington bridge. The Lexington-Concord Commemorative issue commemorates the first 88 men (The Minute Men) who died in their defense for freedom.
Source: Author number_1dad

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us