FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats it all Asprout
Quiz about Whats it all Asprout

What's it all Asprout? Trivia Quiz


A quick gambol through the facts about everyone's 'favourite' vegetable, Brussels sprouts (tongue firmly in cheek).

A multiple-choice quiz by riodice. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Fruit and Vegetables

Author
riodice
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
355,971
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
418
- -
Question 1 of 10
1. In which country, 5,000 years ago, were sprouts used to treat bowel problems? Hint


Question 2 of 10
2. Which former U.K. Prime Minister swore by sprouts? Hint


Question 3 of 10
3. Which farming enterprise grows 1 in 20 of the 175 million sprouts grown in the UK every year alone, making it the largest such enterprise in the UK? Hint


Question 4 of 10
4. In which year was the British sprout harvest disrupted by severe frosts for two months? Hint


Question 5 of 10
5. When are sprouts at their tastiest? Hint


Question 6 of 10
6. On which Continent were sprouts first cultivated? Hint


Question 7 of 10
7. Which supermarket sells 650 tonnes of sprouts in December? Hint


Question 8 of 10
8. How many calories are there in a cupful of sprouts? Hint


Question 9 of 10
9. Apart from the UK, which country produces the largest amount of sprouts per year? Hint


Question 10 of 10
10. Where in the USA were sprouts first grown? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which country, 5,000 years ago, were sprouts used to treat bowel problems?

Answer: China

They were named Brussels sprouts in the 1600s when they became popular in Brussels, Belgium.
2. Which former U.K. Prime Minister swore by sprouts?

Answer: Gordon Brown

Brussels sprouts, along with other members of the brassica family, have a compound called sulforaphane, said to be an highly effective anti-cancer element. Steaming and frying are the best methods for cooking them, because boiling reduces the effectiveness.
3. Which farming enterprise grows 1 in 20 of the 175 million sprouts grown in the UK every year alone, making it the largest such enterprise in the UK?

Answer: John Clappison

His farm is in Yorkshire. He started the farm in 1976. Sprouts are harvested by machines that pluck them from the ground, slice them off and fire them into a storage bin.
4. In which year was the British sprout harvest disrupted by severe frosts for two months?

Answer: 2010

The temperatures around harvest time were between -5c and -11c, causing panic about a potential shortage at Christmas.
5. When are sprouts at their tastiest?

Answer: After a sharp frost

Research in the Netherlands has found a substance called glucosinolates results in a reduction of their bitterness as well as bringing positive attributes to better health. New varieties have led to a renewed level of consumption. In the USA, for example, the amount eaten has gone up by 40% since 1997.
6. On which Continent were sprouts first cultivated?

Answer: Europe

The first known refererence to them is given as being grown in what is now Belgium, then later production spread to Holland and other cooler areas of Northern Europe.
7. Which supermarket sells 650 tonnes of sprouts in December?

Answer: Morrisons

Sprouts are best grown between 7 and 24c. Harvesting can begin at between 90 - 180 days after planting. A plant can yield up to 1.4 kilos. They are at their best, flavourwise, after a sharp frost.
8. How many calories are there in a cupful of sprouts?

Answer: 60

They contain substantial quantities of vitamin A, C, folic acid, fibre and sinigrin, which is thought to offer significant protection against cancer of the colon.
9. Apart from the UK, which country produces the largest amount of sprouts per year?

Answer: The Netherlands

The Netherlands produce around 80,000 metric tonnes per year. Germany's output is in the region of 10,000. The United States is around 32,000. The UK crop is similar to that of the Netherlands, but is mostly restricted to consumption within Britain.
10. Where in the USA were sprouts first grown?

Answer: Louisiana

They were introduced to Louisiana by French immigrants in the 18th Century. The first plantations in California weren't developed until the 1920's. These days, most are grown in California, with smaller amounts in Baja California, Mexico, Washington State and Long Island. In Canada, Ontario grows about 1,000 tonnes per year.
Source: Author riodice

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us