FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about MmmmmMango
Quiz about MmmmmMango

Mmmmm...Mango! Trivia Quiz


While the mango is well known as a tasty fruit, it has also managed to make its way into various types of food and drink. Here are some interesting tidbits related to this delicious fruit.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Fruit and Vegetables

Author
zorba_scank
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
347,377
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
483
Last 3 plays: calmdecember (7/10), Guest 14 (6/10), Guest 103 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Given that the mango is native to the Indian subcontinent, it comes as no surprise that its name is derived from an Indian language. Which South Indian language can the etymological roots of the word 'mango' be traced to? Hint


Question 2 of 10
2. Which pattern, inspired by the shape of the mango, is named after a Scottish town though its origins can be traced to India or Persia? Hint


Question 3 of 10
3. The mango is a popular fruit in South Asia. Which of the following countries has NOT designated it as their national fruit? Hint


Question 4 of 10
4. Green mangoes and bagoong is a popular dish in Filipino cuisine. What exactly is bagoong? Hint


Question 5 of 10
5. Another refreshing drink made using mangoes is 'Aam Panna' - aam being the Hindi word for mango. Is this beverage prepared from raw mangoes?


Question 6 of 10
6. Aamras, a sweet dish mainly consisting of mango pulp, forms part of the cuisine of which Indian coastal state? Hint


Question 7 of 10
7. Mangoes are also used to prepare Murabba, a type of sweet jam pickle. In which Eurasian country did this fruit pickle originate? Hint


Question 8 of 10
8. Mangoes are used in the preparation of various jams, pickles, desserts and cool drinks. Are they also commonly used in the quintessential Indian dish, curry?


Question 9 of 10
9. From Asia, the cultivation of mangoes also spread to areas of Central and South America which had similar climates suitable for its growth. Which popular Mexican sauce includes variants prepared using mangoes? Hint


Question 10 of 10
10. The mango belongs to the Anacardiaceae family which also includes various other tropical plants. Which of the following is NOT included under this plant family? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : calmdecember: 7/10
Jun 29 2024 : Guest 14: 6/10
Jun 28 2024 : Guest 103: 8/10
Jun 23 2024 : Guest 152: 10/10
Jun 21 2024 : Guest 223: 6/10
Jun 19 2024 : Guest 61: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Given that the mango is native to the Indian subcontinent, it comes as no surprise that its name is derived from an Indian language. Which South Indian language can the etymological roots of the word 'mango' be traced to?

Answer: Tamil

The Tamil word for the fruit is 'mankay' which became 'mangga' in the Malay language. The Portuguese traders who frequented the western coast of India referred to the fruit as 'manga'.
2. Which pattern, inspired by the shape of the mango, is named after a Scottish town though its origins can be traced to India or Persia?

Answer: Paisley

The Paisley print resembles a teardrop or kidney. The pattern was introduced to the Western world by traders of the East India Company in the 17th century. Such was the demand for this print, that native production was unable to meet it. The town of Paisley in Scotland became the centre for large scale manufacturing of this textile leading to it being named after this place.
3. The mango is a popular fruit in South Asia. Which of the following countries has NOT designated it as their national fruit?

Answer: Bangladesh

Bangladesh's national fruit is the jackfruit, however the mango tree is its national tree. Pakistan has two national fruits - the mango which is the summer fruit and guava which is the winter fruit.
4. Green mangoes and bagoong is a popular dish in Filipino cuisine. What exactly is bagoong?

Answer: Shrimp paste

Bagoong is a condiment consisting of dried, fermented shrimp paste and salt. The mangoes eaten with the paste are usually unripe giving the dish a salty-sour taste. Bagoong can also be made using other types of fish.
5. Another refreshing drink made using mangoes is 'Aam Panna' - aam being the Hindi word for mango. Is this beverage prepared from raw mangoes?

Answer: Yes

Aam Panna is very popular during the hot summers in India. While the drink is mainly consumed in northern India, variations are also found in other parts of the country. It is considered to be an effective way to combat the intense summer heat.
6. Aamras, a sweet dish mainly consisting of mango pulp, forms part of the cuisine of which Indian coastal state?

Answer: Gujarat

Aamras literally translates to mango juice. While it may be eaten as a dessert, it is also commonly eaten as part of the main meal along with Indian breads like puris and chapatis.

Aamras is also found in Maharashtrian, Marwari and Rajasthani cuisine. The other incorrect options are all landlocked states in North India.
7. Mangoes are also used to prepare Murabba, a type of sweet jam pickle. In which Eurasian country did this fruit pickle originate?

Answer: Georgia

Murabba is a generic term used to describe any form of sweet jam preserve. In Georgia, the jam is typically made using local fruits like cherries and strawberries. This form of mango pickle is sweet unlike the spicy pickles prepared in other parts of India.
8. Mangoes are used in the preparation of various jams, pickles, desserts and cool drinks. Are they also commonly used in the quintessential Indian dish, curry?

Answer: Yes

Various types of curry preparations using mangoes are found in the local cuisines of different parts of India. Some recipes also include seafood or chicken along with mangoes. It can also be cooked along with lentils.
9. From Asia, the cultivation of mangoes also spread to areas of Central and South America which had similar climates suitable for its growth. Which popular Mexican sauce includes variants prepared using mangoes?

Answer: Salsa

Salsa, which translates to 'sauce' in Spanish, is a type of dip common to most forms of South American and Mexican cuisine. Generally consisting of tomato based spicy mixtures, recent variants may also include exotic ingredients like pineapples and sweet mangoes.
10. The mango belongs to the Anacardiaceae family which also includes various other tropical plants. Which of the following is NOT included under this plant family?

Answer: Mangosteen

While both the mango and mangosteen are tropical fruits, they do not share any relationship botanically. Mangosteens belong to the Clusiaceae family and are native to Malaysia and Indonesia. The two also differ in their appearance with the mangosteen having a purplish skin and white fruit inside.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us