Quiz about Popcorn Lovers Quiz
Quiz about Popcorn Lovers Quiz

Popcorn Lovers Quiz


Think you know everything there is to know about this healthy snack? Take this quiz and find out.

A multiple-choice quiz by nmerr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Fruit and Vegetables

Author
nmerr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,933
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
874
Last 3 plays: Guest 47 (3/10), Guest 172 (2/10), Guest 172 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Popcorn has been around for thousands of years. Historians believe that a certain Native American tribe introduced popcorn to the colonists in Massachusetts for the first Thanksgiving in Plymouth. Which tribe was it? Hint

Chumash
Penobscot
Oneida
Wampanoag

2. What is the scientific name for popcorn? Hint

Zea Mayacopus
Maya Cornucopa
Zea Mays Everta
Mea Culpa

3. In every batch of popcorn there are those kernels that refuse to pop. What are those unpopped kernels called? Hint

stragglers
jaw breakers
leftovers
old maids

4. Who invented the first commercial popcorn machine? Hint

Joseph McMillan
Charles Cretors
Edward Cluff
George Haines

5. Did you know that popcorn comes in two different shapes when popped? One of the shapes is a snowflake. What's the other? Hint

a star
a peanut
a mushroom
a flower

6. In 1948, 5,000-year-old popcorn kernels were found in caves located in which U.S. state? (It's located in the Southwest). Hint

Ohio
Wyoming
New Mexico
Washington

7. At what temperature will popcorn pop? Hint

about 120 F (45C)
about 220 F (100C)
about 325 F (165C)
about 350 F (180C)

8. Which entrepreneur created a brand of popcorn that continues to be the best-selling brand of popcorn in the U.S.? Hint

Orville Wright
Orville Redenbacher
Orville Popper
Orville Corn

9. There are a number of U.S. states that claim to be the "Popcorn Capital of the World." Which of the following is NOT one of them? Hint

Indiana
Iowa
Nebraska
Oregon

10. Although there is some doubt as to whether or not "Sam the Popcorn Man" was the first to sell popcorn to movie theaters, he is credited with having popularized it. What is his real name? Hint

Samuel C. Stern
Samuel D. Roth
Samuel M. Rubin
Samuel B. Levinson


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Popcorn has been around for thousands of years. Historians believe that a certain Native American tribe introduced popcorn to the colonists in Massachusetts for the first Thanksgiving in Plymouth. Which tribe was it?

Answer: Wampanoag

Native Americans used popcorn in a variety of ways. For snacking they flavored it with dried herbs and spices and also used it in beer and soup. Popcorn was also used in creating headdresses and corsages.
2. What is the scientific name for popcorn?

Answer: Zea Mays Everta

Popcorn is the only corn that can pop. It differs from others grains in that the shell of the kernel is not water-permeable so the moisture can't escape. Pressure builds, the kernels explode, then turn inside out. Soon you have a tasty treat to enjoy.
3. In every batch of popcorn there are those kernels that refuse to pop. What are those unpopped kernels called?

Answer: old maids

Women who remained unmarried were once referred to as "old maids." It's not much of a stretch to imagine why someone would refer to those unpopped kernels in the same way. They have also been referred to as "old bachelors" for the same reasons. A good batch of popcorn should produce less than 2% old maids.
4. Who invented the first commercial popcorn machine?

Answer: Charles Cretors

Cretor invented the commercial popcorn machine in 1885 in Chicago. The company that bears his name is still in business, although it has since expanded to include other specialty equipment.
5. Did you know that popcorn comes in two different shapes when popped? One of the shapes is a snowflake. What's the other?

Answer: a mushroom

Movie theaters prefer the snowflake shape because it's bigger. The mushroom shape is used mostly in caramel corn since it won't crumble as easily. Nowadays many movie theaters make more money off popcorn and drinks than they do off the tickets. It's no secret that the popcorn and drinks are overpriced.

The bigger theater complexes usually have several concession stands strategically placed to meet the needs of their hungry and thirsty audiences.
6. In 1948, 5,000-year-old popcorn kernels were found in caves located in which U.S. state? (It's located in the Southwest).

Answer: New Mexico

Popcorn has been around for a long time. This is not surprising since it's high in fiber, low in calories, and fat-free if you don't saturate it with butter. Christopher Columbus supposedly introduced popcorn to the Europeans in the late 15th century.
7. At what temperature will popcorn pop?

Answer: about 350 F (180C)

Ideally the moisture content of popcorn should be about 13.5%. This percentage seems to produce the fewest old maids.
8. Which entrepreneur created a brand of popcorn that continues to be the best-selling brand of popcorn in the U.S.?

Answer: Orville Redenbacher

Redenbacher was an agronomist from Indiana who experimented with many varieties of corn to develop the perfect popping corn. He marketed his product on TV and appeared in commercials as spokesman of his own brand, although he had sold his company in 1976. His face still appears on the boxes of his popcorn. He died in 1995 and his company is now owned by Con-Agra.
9. There are a number of U.S. states that claim to be the "Popcorn Capital of the World." Which of the following is NOT one of them?

Answer: Oregon

The Midwestern states seem to be the hub of the popcorn industry and for good reason: this is where the corn-belt is located. Even certain cities within the states, for example Van Buren, Indiana and North Loup, Nebraska, consider themselves to be the "Popcorn Capital of the World."
10. Although there is some doubt as to whether or not "Sam the Popcorn Man" was the first to sell popcorn to movie theaters, he is credited with having popularized it. What is his real name?

Answer: Samuel M. Rubin

Prior to being sold inside movie theaters, vendors would sell popcorn outside the theaters. Theater owners soon realized that selling popcorn and other snacks inside the theaters would increase revenues. Rubin also began the practice of selling large boxes of candy that has entered the lexicon as "movie size."
Source: Author nmerr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 47: 3/10
Mar 28 2023 : Guest 172: 2/10
Mar 28 2023 : Guest 172: 8/10
Mar 26 2023 : Guest 172: 3/10
Mar 25 2023 : Guest 35: 4/10
Mar 21 2023 : Guest 24: 5/10
Mar 11 2023 : Guest 172: 0/10
Mar 09 2023 : Guest 174: 9/10
Mar 09 2023 : Guest 163: 5/10

Score Distribution

quiz
3/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us