Quiz about Which Plant am I
Quiz about Which Plant am I

Which Plant am I? Trivia Quiz


Plant. That word a noun is; Plant. That word a verb is. Plant. A thing that authors use In their novels to confuse Yet in this pleasant, simple quiz All I ask - What Plant is This?

A multiple-choice quiz by Sallyo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Flowers, Plants & Gardens
  8. »
  9. Garden Name Game

Author
Sallyo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
136,006
Updated
Jan 05 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5060
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (2/10), Guest 99 (6/10), Guest 75 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A solemn plant that loves to cling
To fences, walls and everything
Its leaves are sometimes variegated
Finely cut and quite serrated
Has more syllables than one
Fewer though than three
It's named its own species of bees.
Give its name now, if you please.
Hint

lily
ivy
daisy
clover

2. My name can mean a cutting off
I'm used for allergies
My leaves are broad and soft and green
I don't attract the bees!
Hint

dock
spurge
holly
aster

3. A rose by any other name
I am a rose of winter
Yet folk are playing Shakespeare's game
For never a rose am I
My blooms are firm and greenish
With blush of pink or pallid white
In my crown of fingered leaves
I am a welcome sight.
Hint

Tulip
Hemlock
Amaryllis
Hellebore

4. Eye of the day they called me
I wake when sun's a'rising
My petals close in slumber
When moon's on the horizon.
My name is very simple
I am the children's friend
I star the lawn all summer
And bloom and bloom again.

Answer: (One Word 5 letters.)
5. I'm buttercup's fine brother
Welcome where he is not
My corms are sown for winter blooms
In many a sunny spot
Hint

lily
ranunculus
iris
poppy

6. My texture's soft as velvet
I thrive in shady places
My hue is bright as emeralds
I soften barren spaces
In the lawn my welcome
Was worn out long ago
But put me on a rotten log
That's where I love to grow.
Hint

lichen
fern
moss
clover

7. I grow on sturdy stems, knee high
I have a pleasant smell
Steep my leaves for cooling drinks
I'm sure to please you well.
Hint

lemon scented verbena
balm of gilead
boronia
lemon balm

8. You may know me from a story
Told in many lands
I grow and thrive in creeks and streams
In military stands
Straight as soldiers, smart as guards
Until persistent breeze
Blows my tidy busbee off
And scatters all my seeds
Perhaps I shall remember
As my children whirl away
Another child I sheltered
In the olden days.
Hint

lotus
willow
salvia
bullrush

9. I am the plant that killed a god
In old mythology
Other plants had sworn no harm
But no one had asked me!
I guard the doorway now and then
Observing many a kiss
The druids liked me very well
My fame not yet dismissed.
Hint

snowberry
holly
mistletoe
roses

10. I'm named for a goddess' beauty
Yet I have greedy ways
I lie in wait for landing prey
And- snap! They're here to stay.
Hint

Aphrodite lily
pitcher plant
venus flytrap
sundew


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A solemn plant that loves to cling To fences, walls and everything Its leaves are sometimes variegated Finely cut and quite serrated Has more syllables than one Fewer though than three It's named its own species of bees. Give its name now, if you please.

Answer: ivy

Ivy, despite its appearance in a Christmas carol, is not a particularly cheerful plant. It is, however, tenacious. Very. The ivy bee lives in many European countries. It does not form colonies.
2. My name can mean a cutting off I'm used for allergies My leaves are broad and soft and green I don't attract the bees!

Answer: dock

Many related plants are known collectively as docks. To some people, they are broad-leafed weeds with long, thick taproots that make them very difficult to dislodge from the soil. To herbalists, docks have useful properties. The verb "to dock" means to cut off... either a dog or horse tail, or someone's pay.
3. A rose by any other name I am a rose of winter Yet folk are playing Shakespeare's game For never a rose am I My blooms are firm and greenish With blush of pink or pallid white In my crown of fingered leaves I am a welcome sight.

Answer: Hellebore

Hellebore, known variously as winter rose, Christmas rose or (in Australia) June rose, is a pretty plant with dark, glossy leaves and large flowers that are usually pink or white with a dusky greenish case. Unlike the "real" rose, hellebore doesn't have a scent. Maybe this is because the "flowers" are more like bracts.
4. Eye of the day they called me I wake when sun's a'rising My petals close in slumber When moon's on the horizon. My name is very simple I am the children's friend I star the lawn all summer And bloom and bloom again.

Answer: daisy

Daisy is the common name of many different flowers. It comes from "day's eye", which describes the sun-loving flowers. Daisy flowers have yellow centres with many narrow petals radiating from them. The petals of common daisies are white, sometimes tinged with pink, but other kinds of daisy can be almost any colour.

Common lawn daisies have been popular for generations of children who make them into daisychains. They are less popular with the owners of lawns.
5. I'm buttercup's fine brother Welcome where he is not My corms are sown for winter blooms In many a sunny spot

Answer: ranunculus

Than handsome ranunculus is quite closely related to common buttercup, but unlike buttercup it comes in a variety of colours. Buttercup creeps and spreads, but ranunculus is much better behaved.
6. My texture's soft as velvet I thrive in shady places My hue is bright as emeralds I soften barren spaces In the lawn my welcome Was worn out long ago But put me on a rotten log That's where I love to grow.

Answer: moss

Mosses are tiny plants that grow in groups and thrive in shady places. They will grow on bricks, between paving stones, on trees or rotten logs. There are many different species, but most of them are bright green and prefer damp conditions.
7. I grow on sturdy stems, knee high I have a pleasant smell Steep my leaves for cooling drinks I'm sure to please you well.

Answer: lemon balm

Lemon balm is a sturdy herb with tough woody stems. It has small white flowers, and oval, lemon-scented leaves that are used in cooking. For herbalists, lemon balm has calming properties. It makes a pleasant soothing drink when steeped in boiling water and added to fruit juice.
8. You may know me from a story Told in many lands I grow and thrive in creeks and streams In military stands Straight as soldiers, smart as guards Until persistent breeze Blows my tidy busbee off And scatters all my seeds Perhaps I shall remember As my children whirl away Another child I sheltered In the olden days.

Answer: bullrush

Bullrushes thrive in creeks and ponds, and sometimes choke waterways. Bullrushes have long, green, strap-like leaves, and velvety brown seedheads that blow apart in summer. In the bible, there is a story that the baby Moses was sheltered among the bullrushes.
9. I am the plant that killed a god In old mythology Other plants had sworn no harm But no one had asked me! I guard the doorway now and then Observing many a kiss The druids liked me very well My fame not yet dismissed.

Answer: mistletoe

Mistletoe is a parasitic plant used for Christmas decorations in some countries. It was held sacred by the druids, who cut it with a special sickle. In Norse Mythology the mistletoe killed the god Baldur, because of all living things only mistletoe had not sworn to keep Baldur safe.
10. I'm named for a goddess' beauty Yet I have greedy ways I lie in wait for landing prey And- snap! They're here to stay.

Answer: venus flytrap

Venus flytrap are carnivorous plants that have fleshy "traps" that close around insect prey. The venus doesn't need many flies, and if you own one you should resist the urge to overfeed it.
Source: Author Sallyo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor PrinceMagus411 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 76: 2/10
Feb 01 2023 : Guest 99: 6/10
Jan 28 2023 : Guest 75: 1/10
Jan 13 2023 : Guest 204: 9/10
Dec 27 2022 : Guest 107: 3/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us