Quiz about Garden Flowers
Quiz about Garden Flowers

Garden Flowers Trivia Quiz


This is a simple quiz about cottage garden flowers. Most of them are well known, but some of the questions will require a bit of thought and good knowledge of the English language.

A multiple-choice quiz by Sallyo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Flowers, Plants & Gardens
  8. »
  9. Garden Name Game

Author
Sallyo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
127,111
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
4121
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: colavs33 (8/15), Guest 24 (10/15), Guest 69 (0/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For which of the following flowers is "polyanthus" a common name? Hint

primrose
violet
pansy
rose

2. One of the following flowers has the old country nickname of "heartsease". Which is it? Hint

tulip
lily
pansy
rose

3. There is a pretty little flower that shares its name with a musical instrument. Which is it? Hint

drumflower
viola
harp flower
flutewood

4. If you wanted a bouquet of red, white, and blue, which of the following bunches could you not choose? Hint

Poppies, daisies and cornflowers
All roses
Violets, salvia and lobelia
All polyanthus

5. Which of the following flowers changes colour from blue to pink according to the amount of acid in the soil? Hint

roses
marigolds
daisies
hydrangea

6. Honesty is a lovely flower. Its blooms are followed by round silvery pods that give it its alternative name of "money flower". Most honesty flowers are purple, but some can also be -? Hint

white or purple and white striped
pink
only white
red

7. Some flower names can be used for girl children, but there are a few that could be adapted for a boy. Which of the following does not come into this category? Hint

Sweet William
Ragged Robin
Jolly James
Herb Robert

8. There is a flower with a charming name that makes me think of Christmas. However, it doesn't bloom in winter. What is it? Hint

Star of Bethlehem
Christmas Bush
Santa's Bells
Carolianthus

9. Which of the following flowers once caused a huge panic and made many people bankrupt? Hint

carnation
love-lies-bleeding
marygold
tulip

10. Here is a delightful flower that has a real name reminding me of eagles, and two common names that sound like items of clothing. Is it - Hint

Aquilla, jockey cap, tutu flower
Eagling, lady's slipper, laces-and-frills
Eagletta, blue bonnet, scarfia
Aquilegia, hooped petticoat, granny's bonnet

11. Buttercups are beautiful yellow flowers that are usually classed as weeds. However, they have an upmarket relative that is a welcome guest in the cottage garden. What is it? Hint

gypsophila
aquilegia
ranunculus
dianthus

12. This flower is available in several colours, and has one of the sweetest scents around. It is usually grown in pots rather than out in the garden. Its name is Greek, and it is the namesake of a gay character out of Greek myth. Hint

violet
narcissus
hyacinth
oleander

13. This is a flower with a name that is the same as its most prevalent colour. Hint

violet
turquoise
azure
orange

14. Wallflowers are delightful, flowering in winter and adding a sweet scent to their velvety blooms. Why, however, are they named as such? Hint

The name means "foreign flower"
They are most often found growing at the base of sunny walls
The name alludes to the solitude and beauty of the plant, reminiscent of girls who cannot find a partner on a dance.
They are named after the German botanist Hermann Wallfleuger

15. The rose, beloved of many gardeners, is related to a well-known pie ingredient. What is it? Hint

blackberries
rhubarb
pumpkins
cloves


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For which of the following flowers is "polyanthus" a common name?

Answer: primrose

Polyanthus is another name for the primrose or primula. The name "polyanthus" comes from two words meaning "many flowers". My grandmother loved pollies (as she called them) and grew them in several garden plots. The ones she grew in the 1960s had no perfume, but later versions have.
2. One of the following flowers has the old country nickname of "heartsease". Which is it?

Answer: pansy

The pansy used to be known as heartsease, and that is its meaning in the language of flowers.
3. There is a pretty little flower that shares its name with a musical instrument. Which is it?

Answer: viola

The viola, a small relative of the pansy, shares its name with the viola, a relative of the violin. I made up drumflower and harp flower, and flutewood is also made up. The flutewood tree appears in the book "Shadowdancers".
4. If you wanted a bouquet of red, white, and blue, which of the following bunches could you not choose?

Answer: All roses

Poppies come in red as well as other colours, while daisies are often white and cornflowers mostly blue. Violets are sometimes white, salvia is usually red, and lobelia blue. Polyanthus come in most colours, including red, white, and blue. Roses come in red and white, but no one has managed to breed a true blue yet. The nearest I've seen is a kind of washed-out mauve.
5. Which of the following flowers changes colour from blue to pink according to the amount of acid in the soil?

Answer: hydrangea

The hydrangea has this interesting attribute. A pink-flowered specimen can be persuaded to bear blue flowers by changing the PH of the soil. The reverse can also happen.
6. Honesty is a lovely flower. Its blooms are followed by round silvery pods that give it its alternative name of "money flower". Most honesty flowers are purple, but some can also be -?

Answer: white or purple and white striped

Believe it or not, purple honesty and its white relative can cross- pollinate to make a delightful striped version. I know this, because my grandmother grew these too!
7. Some flower names can be used for girl children, but there are a few that could be adapted for a boy. Which of the following does not come into this category?

Answer: Jolly James

Ragged Robin is a pretty pink flower, and Herb Robert, a tiny geranium, has small purplish-pink flowers. Sweet William is a delightfully scented relative of the dianthus, but Jolly James I made up!
8. There is a flower with a charming name that makes me think of Christmas. However, it doesn't bloom in winter. What is it?

Answer: Star of Bethlehem

Star of Bethlehem is a pretty pale blue star-shaped flower that grows from a bulb. Christmas Bush has delightful flowers, but they do appear in December. I made up the other two. Another flower that appears in the northern hemisphere's Christmas period is the Christmas Rose, or hellebore. In my country it is often known as the June Rose or Winter Rose.
9. Which of the following flowers once caused a huge panic and made many people bankrupt?

Answer: tulip

The tulip caused a huge stock-exchange-like disaster in the Netherlands. Known as tulipomania, the panic boom bust brought a great many dealers and breeders unstuck. You can read about tulipomania in the book called "A Basket of Onions".
10. Here is a delightful flower that has a real name reminding me of eagles, and two common names that sound like items of clothing. Is it -

Answer: Aquilegia, hooped petticoat, granny's bonnet

Aquilegia, also known as grannies' bonnets and hooped petticoats, are very pretty and often come in contrasting colours. They are delicate and always attractive. Lady's slipper is a real flower, but I made the others up!
11. Buttercups are beautiful yellow flowers that are usually classed as weeds. However, they have an upmarket relative that is a welcome guest in the cottage garden. What is it?

Answer: ranunculus

The ranunculus is a spring-flowering plant that grows from corms. It comes in the same clear yellow as its humble relative, and in other colours as well.
12. This flower is available in several colours, and has one of the sweetest scents around. It is usually grown in pots rather than out in the garden. Its name is Greek, and it is the namesake of a gay character out of Greek myth.

Answer: hyacinth

All these really are flowers, and two of them are named after Greek myth characters. However, Narcissus wasn't exactly gay. He was only in love with his own reflection. Hyacinthus was a youth beloved by Apollo, and when he died during a Grecian sports day, Apollo turned him into a flower.
13. This is a flower with a name that is the same as its most prevalent colour.

Answer: violet

Violets are usually violet, although you can also get them in white, pink, and pale yellow. Roses are sometimes rose pink, but just as often red, white, yellow or orange. Turquoise is gemstone and not a flower, and an orange is a fruit.
14. Wallflowers are delightful, flowering in winter and adding a sweet scent to their velvety blooms. Why, however, are they named as such?

Answer: They are most often found growing at the base of sunny walls

The simplest explanation is correct - wallflowers simply grow well at the base of sunny, warm walls. The "foreign" etymology is true not for the wallflower but the walnut - in this case, the "wal" is derived from old English "wealh" (foreign). The name "wallflower" for a solitary beauty on a dance is rather derived from the flower, not vice versa.

As for the botanist, finally - I invented him.
15. The rose, beloved of many gardeners, is related to a well-known pie ingredient. What is it?

Answer: blackberries

The rose is related to the blackberry vine. Not only do they share a similar leaf, but the flowers of blackberries are very much like simple roses. And then there are the thorns...
Source: Author Sallyo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : colavs33: 8/15
Jan 23 2023 : Guest 24: 10/15
Jan 20 2023 : Guest 69: 0/15
Jan 17 2023 : Guest 86: 3/15
Jan 13 2023 : Guest 204: 8/15
Jan 12 2023 : Guest 24: 7/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us