FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cold Hands Warm Heart
Quiz about Cold Hands Warm Heart

Cold Hands, Warm Heart Trivia Quiz


Cold hands, warm heart - this is where we will start. So have some fun, and when you're done, please put your horse before your cart!

A multiple-choice quiz by beergirllaura. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Idioms and Proverbs

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,159
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4494
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 131 (10/10), ranjanbest (10/10), daveguth (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Remember to __ before you leap.
Or you may end up in too deep.
Now tell me so,
if you know,
what missing word do you seek?
Hint


Question 2 of 10
2. Never give a __ an even break.
That's quite a harsh comment to make.
But you should know,
which word below,
this unfinished proverb needs to take?

Hint


Question 3 of 10
3. Speak __ and carry a big stick.
Not always an easy trick.
But have you heard,
which missing word,
would be the best one to pick?

Hint


Question 4 of 10
4. There is no __ without fire.
About this we need not enquire.
So in the blank,
which word do we thank,
for making this proverb entire?
Hint


Question 5 of 10
5. You cannot get __ out of a stone.
Not even if you wail and moan.
But just what word,
needs to be heard,
to make this proverb full-grown?
Hint


Question 6 of 10
6. Let the __ fit the crime.
That sounds downright sublime.
But do you know,
what word should go,
in the proverb's blank this time?
Hint


Question 7 of 10
7. He who sups with the __ should have a long spoon,
Whether during the evening, or as early as noon.
What word will fit,
and in the blank sit,
to complete this proverb about a sordid commune?

Hint


Question 8 of 10
8. You cannot make __ without straw.
A statement without a flaw,
But can you say,
in this quiz today,
which word completes this old saw?
Hint


Question 9 of 10
9. While there is __ there is hope.
That's a rather old trope.
But have you guessed,
which word will best
fit this proverb that helps us to cope?

Hint


Question 10 of 10
10. Time and __ wait for no man,
So we do the best that we can.
But, do you know,
the word that should go,
in the blank to complete this plan?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 131: 10/10
Jun 09 2024 : ranjanbest: 10/10
Jun 04 2024 : daveguth: 9/10
Jun 01 2024 : Guest 136: 9/10
Jun 01 2024 : Guest 173: 8/10
May 28 2024 : rabbit1964: 10/10
May 27 2024 : adam36: 10/10
May 25 2024 : dslovin: 8/10
May 24 2024 : slay01: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Remember to __ before you leap. Or you may end up in too deep. Now tell me so, if you know, what missing word do you seek?

Answer: look

"Look before you leap" is a proverb that advises caution when making decisions or taking action - thinking beforehand about any possible outcome. The phrase can be traced back to 1350 (Douse MS), and was included in John Heywood's 1546 collection of proverbs.

A quote from 1605's play "Eastward Ho" contains a version of the proverb. "Thou should have looked before thou hadst leapt."
2. Never give a __ an even break. That's quite a harsh comment to make. But you should know, which word below, this unfinished proverb needs to take?

Answer: sucker

"Never give a sucker an even break" means to take advantage, whenever one can, of another, or to put yourself first by taking advantage of someone's gullibility. It is a quote attributed to three different people - P.T. Barnum, W.C. Fields and Edward F. Albee II. According to "Bartlett's Familiar Quotations", the phrase was most likely created by Albee in the 1920s.

The phrase is also the title of a 1941 movie starring W.C. Fields.
3. Speak __ and carry a big stick. Not always an easy trick. But have you heard, which missing word, would be the best one to pick?

Answer: softly

The proverb "speak softly and carry a big stick' means to use caution, tact and non-aggression, but have the ability to use force if required. Attributed to American President Theodore Roosevelt, the saying was first documented in a letter the president sent to Henry L. Sprague in 1900. It was also included in a speech given by the president at the Minnesota State Fair in 1901.
4. There is no __ without fire. About this we need not enquire. So in the blank, which word do we thank, for making this proverb entire?

Answer: smoke

"There is no smoke without fire" is a proverb which advises that rumors are usually not baseless, that where there is smoke, there is fire and where there is rumor there is fact. The phrase is also sometimes worded a bit differently - where there's smoke, there's fire. The first record of the proverb can be found in J. Barbour's "Bruce" (1375).
5. You cannot get __ out of a stone. Not even if you wail and moan. But just what word, needs to be heard, to make this proverb full-grown?

Answer: blood

"You cannot get blood out of a stone" means that whatever you are trying for is a futile effort. While the main meaning refers to obtaining money from a miser, or from someone who is penniless, it also can refer to any endeavor which will prove unsuccessful.

The origin of this saying has a biblical history as a combination of two idioms - "until they drew blood" in 1 Kings, and "water from a stone" in Numbers. The combined proverb can be found in 1666's "Common Place of Italian Proverbs" by G. Torriano.

There are also a number of variations of this proverb (...blood out of a turnip, ...water out of a rock) with the same basic meaning.
6. Let the __ fit the crime. That sounds downright sublime. But do you know, what word should go, in the proverb's blank this time?

Answer: punishment

"Let the punishment fit the crime" is a proverb that advises an equality between wrongdoing and the penalty for such action. It has a long history as the basis for almost every set of laws which address wrongdoing and retribution. Punishment should be fair and fitting, but there can be vast differences between peoples, cultures, religions and governments when it comes to deciding what constitutes 'fair'.
7. He who sups with the __ should have a long spoon, Whether during the evening, or as early as noon. What word will fit, and in the blank sit, to complete this proverb about a sordid commune?

Answer: devil

"He who sups with the Devil should have a long spoon" means to keep up your guard when dealing with anyone of bad reputation. The proverb has its origin in the late 14th century, and was used by both Geoffrey Chaucer and William Shakespeare.
8. You cannot make __ without straw. A statement without a flaw, But can you say, in this quiz today, which word completes this old saw?

Answer: bricks

"You cannot make bricks without straw" refers to the necessity of having what is needed to properly construct or create a project. It has its origin in the Bible, in the Old Testament. "Ye shall no more give the people straw to make brick, as heretofore; let them go and gather straw for themselves" (Exodus 5:7 KJV).
9. While there is __ there is hope. That's a rather old trope. But have you guessed, which word will best fit this proverb that helps us to cope?

Answer: life

The proverb "while there is life there is hope" can be traced back to a number of Latin phrases from approximately 190 - 159 B.C. It's meaning is fairly straightforward - do not give up on anything prematurely.
10. Time and __ wait for no man, So we do the best that we can. But, do you know, the word that should go, in the blank to complete this plan?

Answer: tide

"Time and tide wait for no man" urges action instead of procrastination. Delay will not benefit you, but only let time and opportunity slip away. The proverb can first be found in 1386, in Geoffrey Chaucer's prologue to "The Clerk's Tale", part of "The Canterbury Tales". There is a similar quote by Robert Burns in 1791 - "Nae man can tether time or tide".
Source: Author beergirllaura

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #24:

You can be hot or cold or yes or no or in or out... Katy Perry might have said it best, but certainly our quiz authors can do similar with this September 2012 Commission from the Author Lounge, all of the titles of which contained the words 'Hot' or 'Cold'.

  1. Hotter Than Hades Average
  2. The Blood Runs Cold Average
  3. Cold Hands, Warm Heart Very Easy
  4. The Cold Shoulder Very Easy
  5. Cold Weather Fun Average
  6. Hot Off the Press! Average
  7. The Hot Rock Average
  8. The Cold, the Wet and the Ugly Average
  9. Hot Crossed Bunnies Average
  10. Sorry Celebrities, Elijah Wood Is the Hottest! Average
  11. Hot, Hotter, Hottest Average
  12. Some Like it Hot! Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us