FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fabulous Beasts That Dont Exist Maybe
Quiz about Fabulous Beasts That Dont Exist Maybe

Fabulous Beasts That Don't Exist (Maybe) Quiz


This is my first quiz, so it may be a bit shaky. I hope you have as much fun playing it as I did creating it!

A multiple-choice quiz by blacksylph. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology Mixture
  8. »
  9. Beasts of Myth

Author
blacksylph
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,041
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1586
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is not a type of giant bird? Hint


Question 2 of 10
2. Which faerie being from Germanic culture shares its name with a newly discovered moon? Hint


Question 3 of 10
3. The Questing Beast is associated with which figure?
Hint


Question 4 of 10
4. The Ki-lin is the Chinese equivalent of which beast? Hint


Question 5 of 10
5. In a traditional English rhyme, the lion and the unicorn were fighting. . . Why were they fighting? Hint


Question 6 of 10
6. This Japanese water imp, also known as Gataro, shares its name with a letter of the Greek alphabet.
Hint


Question 7 of 10
7. I am a two legged dragon with the tail of a snake and a pair of wings. In heraldry I represent pestilence or conquest. What am I? Hint


Question 8 of 10
8. Where are you most likely to meet a 'Pisky'? Hint


Question 9 of 10
9. What is a Boobrie? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is not a type of mythical dog? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 22 2024 : Robert907: 5/10
Mar 01 2024 : Guest 2: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is not a type of giant bird?

Answer: Amphitere

Although usually described as plumed, the Amphitere is a type of dragon, not a bird. The Raicho is found in Japanese mythology and is similar to the Native American Thunderbird. The Roc is found in Arabian myth and was reputedly encountered by Sinbad. The Simurgh comes from Persian myth and the name is often confused with a Roc or a Phoenix.
2. Which faerie being from Germanic culture shares its name with a newly discovered moon?

Answer: Nix

A Nix, or Nixie, is a water spirit in Germanic folklore that is often depicted in human form. In 2005 a previously unknown moon was discovered to orbit Pluto. It was named 'Nix' after the Greek goddess of darkness and night. The Goddess' name was actually 'Nyx', but the spelling was changed over fears that 'Nyx' would be confused with an asteroid known as 3908 Nyx.
3. The Questing Beast is associated with which figure?

Answer: King Arthur

This beast is found in several versions of the Arthur myths. It was pursued by King Pellinore, Sir Palamedes and Sir Percival as part of differing quests.
4. The Ki-lin is the Chinese equivalent of which beast?

Answer: Unicorn

In Chinese mythology, the Ki-lin is depicted as a one-horned deer with the tail of an ox, the hooves of a horse and the scales of a fish. Dragons and a Phoenix can also be found in Chinese mythology.
5. In a traditional English rhyme, the lion and the unicorn were fighting. . . Why were they fighting?

Answer: The lion symbolised England while the unicorn symbolised Scotland, the two nations were always at odds

Today, the lion and the unicorn can be seen supporting the coat of arms of Great Britan. This represents the unification of the kingdoms of England and Scotland.
6. This Japanese water imp, also known as Gataro, shares its name with a letter of the Greek alphabet.

Answer: Kappa

Kappa (k) is the tenth letter of the Greek alphabet. It is also a type of water creature of Japanese folklore.
7. I am a two legged dragon with the tail of a snake and a pair of wings. In heraldry I represent pestilence or conquest. What am I?

Answer: Wyvern

The wyvern, the amphitere, the wyrm and occasionally the basilisk are all considered types of dragon (although the basilisk is most often described as a lizard). A wyrm is a dragon with no legs or wings. An amphitere has wings, but no other limbs. A basilisk is a lizard similar in nature to a cockatrice and it can kill with a single glance.
8. Where are you most likely to meet a 'Pisky'?

Answer: In Cornwall

A Pisky is the Cornish equivalent of the better known Pixie. Pixies were once believed to be the spirits of babies who died before they were baptised.
9. What is a Boobrie?

Answer: A water bird in Scottish folklore

This mythical bird can be found in Scottish legend.
10. Which of the following is not a type of mythical dog?

Answer: Broxa

The Broxa is a type of bird found in Jewish folklore. The Barghest from Yorkshire and the Gwyllgi from Wales are both types of 'Black Dog'. Black Dogs have been 'sighted' across Britain and are known by a variety of names such as Striker(Lancashire), Black Shuck(Cambridgeshire), Moddey Dhoo or Mauthe Dog(Isle of Man) and Wisht Hound(Devon).

A Kludde is from Belgian folklore. It is a water spirit that preys on travellers and can take the form of a black dog that walks on its hind legs, a black cat or a black bird.
Source: Author blacksylph

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us