FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Matves Linguistics Challenge
Quiz about Matves Linguistics Challenge

Matve's Linguistics Challenge Trivia Quiz


Welcome to my Linguistics Challenge. Anyone who is doing a Linguistics degree should not complain about the difficulty of the questions; anyone else is welcome to be totally baffled.

A multiple-choice quiz by Matve. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Author
Matve
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,415
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2556
Last 3 plays: FluffytheFox (4/10), Guest 70 (5/10), Guest 17 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Morphology: Which hypothesis, which first appeared in Chomsky (1970), was a reaction to the programme of generative semantics? Hint


Question 2 of 10
2. Syntax: What name is given in Principles and Parameters theory to verbs such as 'believe', which apparently govern across maximal projections, unlike most verbs? Hint


Question 3 of 10
3. Phonology: Who wrote the seminal 'Grundzuege der Phonologie' (Basics of Phonology)? Hint


Question 4 of 10
4. Semantics: Which principle states that the meaning of an expression is determined by the meaning of its constituents and the way in which they are combined? Hint


Question 5 of 10
5. Which nineteenth-century German linguist devised (or at least formalised) the 'wave theory' of language change?

Answer: (Both names or surname)
Question 6 of 10
6. Syntax: In the Minimalist Programme, the 'external interfaces' have the initials PF and LF. PF stands for 'Phonetic Form' - what does LF stand for? Hint


Question 7 of 10
7. Phonetics: In the International Phonetic Alphabet, the symbol ! represents which sound? Hint


Question 8 of 10
8. Phonology: The important 1968 work by Chomsky and Halle, which introduced a new type of distinctive feature matrix, had what title? Hint


Question 9 of 10
9. Pragmatics: The conversational maxim 'Make your contribution as informative as is required' was devised by whom? Hint


Question 10 of 10
10. To what family do the languages Georgian, Mingrelian and Svan belong? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : FluffytheFox: 4/10
Apr 05 2024 : Guest 70: 5/10
Mar 27 2024 : Guest 17: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Morphology: Which hypothesis, which first appeared in Chomsky (1970), was a reaction to the programme of generative semantics?

Answer: Lexicalist hypothesis

According to this hypothesis, words are to be treated as minimal units from the point of view of the syntax. I'm afraid the other answers are fictional. According to generative semantics, submorphemic semantic constituents are organised by syntactic operations.
2. Syntax: What name is given in Principles and Parameters theory to verbs such as 'believe', which apparently govern across maximal projections, unlike most verbs?

Answer: ECM verbs

ECM stands for 'Exceptional Case Marking'. Strong verbs are verbs such as 'bring' in English, which have irregular preterites and past participles. Particle verbs are English verbs composed of a simple verb plus a preposition. Matrix verbs are verbs found in main clauses.
3. Phonology: Who wrote the seminal 'Grundzuege der Phonologie' (Basics of Phonology)?

Answer: N.S. Trubetskoy

Trubetzkoy belonged to the influential Prague School of phonology. Bloomfield was an American structuralist around the same time. Chomsky is a generativist. Saussure was a famous Swiss structuralist.
4. Semantics: Which principle states that the meaning of an expression is determined by the meaning of its constituents and the way in which they are combined?

Answer: Compositionality

This is an important basic principle in semantics, but since I hate the subject, I won't tell you anything interesting about it.
5. Which nineteenth-century German linguist devised (or at least formalised) the 'wave theory' of language change?

Answer: Johannes Schmidt

This model is often contrasted with the Stammbaum or 'family tree' model. In a way they are complementary, and not opposite, ways of looking at language change.
6. Syntax: In the Minimalist Programme, the 'external interfaces' have the initials PF and LF. PF stands for 'Phonetic Form' - what does LF stand for?

Answer: Logical Form

These interface levels represent a radical overhaul of the Principles and Parameters model. Deep Structure and Surface Structure were seen as unnecessary and theory-internal levels, which were not supported empirically. LF and PF represent the external conditions on linguistic form.
7. Phonetics: In the International Phonetic Alphabet, the symbol ! represents which sound?

Answer: Postalveolar click

The postalveolar click is found in such improbably-named languages as !Xu.
8. Phonology: The important 1968 work by Chomsky and Halle, which introduced a new type of distinctive feature matrix, had what title?

Answer: The Sound Pattern of English

'Grundzuege der Phonologie' (1939) was by N.S. Trubetzkoy (as you should know if you've been paying attention!). 'Generative Phonology' (1979) is the title of a book by Michael Kenstowicz and Charles Kisseberth. 'Preliminaries to Speech Analysis' (1952) did introduce a new distinctive feature matrix, but it was by Roman Jakobson, Gunnar Fant and Morris Halle.
9. Pragmatics: The conversational maxim 'Make your contribution as informative as is required' was devised by whom?

Answer: Herbert Paul Grice

Again, I'm not big on this subject, but Grice's maxims come up again and again. They are supposed to describe the typical behaviour of speakers in actual conversational situations. The others are also eminent pragmaticists and semanticists.
10. To what family do the languages Georgian, Mingrelian and Svan belong?

Answer: Kartvellian

Georgian is by far the Kartvellian language with the most speakers. It has its own ornate alphabet, and is also famous among linguistics for being an 'ergative' language - that is, one where the same morphological endings are found on subjects of intransitive verbs as on objects of transitive verbs (at least, in the perfective aspect).

The incorrect options are language families spoken in the same region, and at one time included along with the Kartvellian family as the Caucasian family, a family no longer recognised by linguists.
Source: Author Matve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us