FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Linguistics 101
Quiz about Linguistics 101

Linguistics 101 Trivia Quiz


This is just some more information that you can pick up in a basic Linguistics course.

A multiple-choice quiz by ladymacb29. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Author
ladymacb29
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,537
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5992
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), Guest 107 (5/10), Guest 129 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is NOT part of grammar of spoken languages? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is NOT needed for something to be called a language? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is not a dialect of English? Hint


Question 4 of 10
4. A language can be made up of various dialect(s).


Question 5 of 10
5. What is the dominant accent in the United States? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following is not part of a grammar (in a linguistic sense) of a language? Hint


Question 7 of 10
7. This deals with the distinctive sounds that are combined to make words. Hint


Question 8 of 10
8. The dictionary of a language can be called: Hint


Question 9 of 10
9. Morphology is what? Hint


Question 10 of 10
10. Most English teachers concentrate on teaching you: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : PurpleComet: 7/10
May 10 2024 : Guest 107: 5/10
Apr 24 2024 : Guest 129: 7/10
Apr 23 2024 : Guest 14: 7/10
Apr 20 2024 : leequ: 10/10
Apr 18 2024 : Guest 105: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 105: 3/10
Apr 06 2024 : Guest 37: 7/10
Mar 25 2024 : Guest 45: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is NOT part of grammar of spoken languages?

Answer: Intonation

Intonation is pitch and the 'rhythm' and 'tune' of speech. It is often important for the meaning. For example, in English (and many other languages) a statement can be turned into a question by using a 'rising' intonation.
2. Which of the following is NOT needed for something to be called a language?

Answer: Over 10,000 people use it

There are some languages which only have a couple people speaking them, yet they are still considered a language.
3. Which of the following is not a dialect of English?

Answer: Slang

4. A language can be made up of various dialect(s).

Answer: True

A dialect is a sub-variety of a language. If there are 2 varieties of a language that are mutually intelligible, that usually means they are dialects of the same language.
5. What is the dominant accent in the United States?

Answer: General American

That's the accent that all TV newscasters try to speak with.
6. Which of the following is not part of a grammar (in a linguistic sense) of a language?

Answer: The number of people who use it

7. This deals with the distinctive sounds that are combined to make words.

Answer: phonology

8. The dictionary of a language can be called:

Answer: lexicon

9. Morphology is what?

Answer: The way a language builds words by putting small, meaningful units together.

A morpheme is a small, meaningful unit. Take the word 'blackboard' - the two morphemes are 'black' and board'.
10. Most English teachers concentrate on teaching you:

Answer: prescriptive grammar

Descriptive grammar is the way actual living people use the language, while prescriptive is what you are supposed to do.
Source: Author ladymacb29

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us