FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South Walian WordsValleys Dialect 1
Quiz about South Walian WordsValleys Dialect 1

South Walian Words-Valleys' Dialect [1] Quiz


The valleys of South Wales are rich with many wonderful words that are rarely used elsewhere in the country. This quiz is all about these bizarre words that make up the South Walian dialect.

A multiple-choice quiz by poshprice. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. British Slang and Dialects

Author
poshprice
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,300
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
579
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What does "cwtch" mean? Hint


Question 2 of 10
2. What is a "Bwgi-bo/Bwci-bo"? Hint


Question 3 of 10
3. What is a "Bracchi"? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following sentences includes an example of South Walian dialect? Hint


Question 5 of 10
5. In the South Wales valleys, what would you do with "bathers"? Hint


Question 6 of 10
6. If you were to be described as a "chopsy" person, what type of person would that make you? Hint


Question 7 of 10
7. In South Walian dialect, what is a "dap"? Hint


Question 8 of 10
8. What type of contraption is a "gambo"? Hint


Question 9 of 10
9. What would you stand accused of, if it was said that you had been "mitchin'"? Hint


Question 10 of 10
10. In South Wales, what is referred to as "butty"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does "cwtch" mean?

Answer: To cuddle.

The word "cwtch" is actually a Welsh word that has, over time, infiltrated the day-to-day speech of non-Welsh speakers in the South Wales valleys. Like many other Welsh words, such as 'cariad' (meaning 'love') and 'bach' (meaning 'little one'), it is used widely by Welsh speakers and non-Welsh speakers alike.
2. What is a "Bwgi-bo/Bwci-bo"?

Answer: A boogeyman.

The "Bwgi-bo" refers to what is commonly known by many as the 'boogeyman'; a mythic monster that terrifies children. Indeed the mere mention of the 'bwgi-bo' will have any South Walian child running for hills, or at the very least their bed, where they can bury themselves in the safety of their duvet.
3. What is a "Bracchi"?

Answer: An Italian café.

During the latter half of the 19th century, South Wales witnessed an influx of different cultures and people, from Spaniards to the Irish. However it was the Italians that had the most visual impact, due to their cafés, which sprang up all across the South Wales valleys. These were affectionately nicknamed "bracchis", and there are still many in existence today.
4. Which of the following sentences includes an example of South Walian dialect?

Answer: I had a bard throat all last week.

In South Wales the word "bard" is often used instead of "ill". It is pronounced heavily and can sound like an exaggerated version of the word "bad".
5. In the South Wales valleys, what would you do with "bathers"?

Answer: Wear them to go swimming in.

"Bathers" are in fact swimming costumes. Unlike some other words used in South Wales there is at least some method to this word's madness. To "bathe" is a verb meaning to "immerse in liquid" and so it is possible (to some degree) to figure out what this word actually means.
6. If you were to be described as a "chopsy" person, what type of person would that make you?

Answer: A talkative one.

Once again, this is a word that has some sense to it. "Chops" can refer to the jaw, and therefore the mouth. Thus a 'chopsy' person is someone who talks too much.
7. In South Walian dialect, what is a "dap"?

Answer: A gym shoe.

A "dap" refers to a light gym shoe, which usually has a rubber sole and a canvas top.
8. What type of contraption is a "gambo"?

Answer: A homemade go-cart.

A "gambo" is the South Walian name for a go-cart, which was usually homemade and consisted of a plank of wood, four pram wheels and a box.
9. What would you stand accused of, if it was said that you had been "mitchin'"?

Answer: Playing truant.

The word "mitchin'" is a very popular word with teenagers across South Wales and is commonly used to describe the act of playing truant. "Bunking" is also used to describe the same act.
10. In South Wales, what is referred to as "butty"?

Answer: A friend.

The word "butty" is used across Great Britain, and in this sense it can mean a "sandwich". However in South Walian dialect it also means "friend".
Source: Author poshprice

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us