FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Mysterious Mona Lisa
Quiz about The Mysterious Mona Lisa

The Mysterious Mona Lisa Trivia Quiz


The Mona Lisa may very well be one of the most famous paintings in the world. Her mysterious smile captures the attention of people from around the globe. How much do you know about the mysterious Mona Lisa?

A multiple-choice quiz by kkoala87. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Individual Artists
  8. »
  9. Leonardo da Vinci

Author
kkoala87
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
190,164
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1639
Last 3 plays: Guest 90 (5/10), nikkanikachu (7/10), Guest 142 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Let's begin with an easy one. Who was the famous painter who created the masterpiece of "Mona Lisa"? Hint


Question 2 of 10
2. Where does the painting hang today? Hint


Question 3 of 10
3. What was the real name of the woman who posed as "Mona Lisa"? Hint


Question 4 of 10
4. What was the "Mona Lisa" painted on? Hint


Question 5 of 10
5. When was the "Mona Lisa" stolen? Hint


Question 6 of 10
6. Was the "Mona Lisa" insured when she was returned after being stolen?


Question 7 of 10
7. Which of these is closest to the number of people who visit the "Mona Lisa" each year? Hint


Question 8 of 10
8. During World War II, was the "Mona Lisa" taken out of the museum for her safety?


Question 9 of 10
9. One of the reasons that the "Mona Lisa" is considered such an amazing painting is due to the revolutionary new technique Leonardo used. What was it? Hint


Question 10 of 10
10. Other artists have made many reproductions and alterations to the painting. Who was the artist that added a mustache and goatee on "Mona Lisa"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 90: 5/10
Jun 21 2024 : nikkanikachu: 7/10
Jun 20 2024 : Guest 142: 7/10
Jun 12 2024 : Guest 60: 10/10
Jun 12 2024 : Winegirl718: 7/10
Jun 08 2024 : misdiaslocos: 9/10
Jun 08 2024 : Guest 68: 4/10
Jun 03 2024 : Guest 24: 4/10
Jun 03 2024 : Guest 69: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's begin with an easy one. Who was the famous painter who created the masterpiece of "Mona Lisa"?

Answer: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci painted the "Mona Lisa" from 1503 to 1506 in Italy. In addition to being a talented painter, he was an inventor and a scientist.
2. Where does the painting hang today?

Answer: The Louvre Museum in France

Though painted in Italy, since the 16th century, when she came into the possession of Francois I, King of France, she has remained in that country. She currently hangs in the famous Louvre museum, where she has been since 1804 and now has her own room.
3. What was the real name of the woman who posed as "Mona Lisa"?

Answer: Lisa Gherardini Giocondo

Lisa Gheradini Giocondo was about 25 when she posed for Leo's painting. She was the daughter and wife of wealthy men and it is believed her husband paid Leo for her to be painted. She started as Mia Donna Lisa (my lady Lisa) and it got shorted to Monna Lisa. Due to a spelling error in English it is now known as "Mona Lisa".

She is called "La Giocondo" in Italian and "La Joconde" in French. (By the way, 'materassino ad aria' is Italian for air mattress.)
4. What was the "Mona Lisa" painted on?

Answer: poplar wood panel

da Vinci used oil paints on a poplar wood panel. The panel is 30 inches tall and about 20 inches wide.
5. When was the "Mona Lisa" stolen?

Answer: 1911

Employee Vincenzo Peruggia smuggled her out under his smock when he was in the room alone in the Louvre. Two years later, in 1913, she was returned after he attempted to sell the painting in Florence.
6. Was the "Mona Lisa" insured when she was returned after being stolen?

Answer: No

The "Mona Lisa" is valued as a priceless item and is not insured.
7. Which of these is closest to the number of people who visit the "Mona Lisa" each year?

Answer: 10 million

Numbers keep growing, but something in the vicinity of 10 million people visit the Louvre every year, and the "Mona Lisa" is viewed by nearly all of them.
8. During World War II, was the "Mona Lisa" taken out of the museum for her safety?

Answer: Yes

The Louvre actually boarded up almost all of the works of art and sent them away by train to protect them during the war.
9. One of the reasons that the "Mona Lisa" is considered such an amazing painting is due to the revolutionary new technique Leonardo used. What was it?

Answer: blending tones and colors without distinct lines

The blending of tones and colors that Leonardo used is called sfumato. By using this technique, an artist shades the colors into one another, creating hazy forms.
10. Other artists have made many reproductions and alterations to the painting. Who was the artist that added a mustache and goatee on "Mona Lisa"?

Answer: Marcel Duchamp

He added this to a postcard in 1919 bearing the "Mona Lisa" and it became his most famous painting.
Source: Author kkoala87

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us