FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Another Tough Sherlockian BrainBender
Quiz about Another Tough Sherlockian BrainBender

Another Tough Sherlockian Brain-Bender Quiz


Another really tough quiz for the true Sherlockian, who thinks they know everything about the Master. One question, thrown in for fun, is about the creator of Sherlock Holmes, rather than Holmes himself.

A multiple-choice quiz by SHLuvJW. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
SHLuvJW
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
232,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
685
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Mrs Hudson knew as much about breakfast as a woman from which country? Hint


Question 2 of 10
2. In "The Hound of the Baskervilles," what was the name of Mrs. Barrymore's brother, who was an escaped convict killed by the hound? Hint


Question 3 of 10
3. Before Holmes met Watson and moved to Baker Street, where did he live? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these stories is not narrated by either Watson or Holmes? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these stories is the only canon case that took place in the Southampton region of England? Hint


Question 6 of 10
6. "Sherlock Holmes" was not originally going to be Conan Doyle's name of choice for his detective. What was his original first name going to be? Hint


Question 7 of 10
7. Which of Holmes' cases involved a dangerous tangle for his client with the Ku Klux Klan? Hint


Question 8 of 10
8. This book played an important part in solving the case of "The Valley of Fear." Hint


Question 9 of 10
9. In this case, Watson claims to have at last seen something of Holmes' great heart, rather than his great brain, after he fears his friend has been shot. What case is it? Hint


Question 10 of 10
10. Here's one for the true obsessed Holmes fan: What is Arthur Conan Doyle's middle name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mrs Hudson knew as much about breakfast as a woman from which country?

Answer: Scotland

It is mentioned in "The Naval Treaty", that Mrs Hudson's cuisine "is a little limited, but she has as good an idea of breakfast as a Scotchwoman", the implication being that she makes a good hearty breakfast.
2. In "The Hound of the Baskervilles," what was the name of Mrs. Barrymore's brother, who was an escaped convict killed by the hound?

Answer: Selden

Selden was the "Notting Hill murderer." He was killed when he was mistaken for Henry Baskerville, having been wearing his clothing.
3. Before Holmes met Watson and moved to Baker Street, where did he live?

Answer: Montague Street

Montague Steet was just around the corner from the British Musuem. Holmes had rooms there, perfecting his profession of a student of crime.
4. Which of these stories is not narrated by either Watson or Holmes?

Answer: The Mazarin Stone

"The Mazarin Stone" is written in third-person point of view. Its authenticity as a tale written by Conan Doyle is often discussed by Sherlockian scholars.
5. Which of these stories is the only canon case that took place in the Southampton region of England?

Answer: The Crooked Man

"The Cardboard Box" took place in Surrey; "The Valley of Fear" in Sussex and "The Devil's Foot" occured in Cornwall.
6. "Sherlock Holmes" was not originally going to be Conan Doyle's name of choice for his detective. What was his original first name going to be?

Answer: Sherringford

Before he was Sherlock Holmes, he was Sherringford Holmes. Too long, in my opinion. Sigerson, of course, was the alias used by Holmes during the hiatus. The other two were made up.
7. Which of Holmes' cases involved a dangerous tangle for his client with the Ku Klux Klan?

Answer: The Five Orange Pips

John Oppenshaw was being hunted down for his past association with the KKK. Unfortunately, Holmes was unable to save his client from death, but those responsible for it also died at sea.
8. This book played an important part in solving the case of "The Valley of Fear."

Answer: Whitaker's Almanac

Holmes used Whitaker's Almanac to break the cipher code created by Fred Porlock.
9. In this case, Watson claims to have at last seen something of Holmes' great heart, rather than his great brain, after he fears his friend has been shot. What case is it?

Answer: The Three Garridebs

The most touching moment in the canon, in my opinion. Holmes fears the worst when Watson is shot in the leg. It turns out to be a mere scratch, but he cries out: "You're not hurt, Watson? Say that you are not hurt!"
10. Here's one for the true obsessed Holmes fan: What is Arthur Conan Doyle's middle name?

Answer: Ignatius

Conan is part of his surname, not a middle name. Doyle became a bit embarrased about the religious nature of his middle name when he became obsessed with spiritualism later in life.
Source: Author SHLuvJW

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us