FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Modern Poets and Their Works
Quiz about Modern Poets and Their Works

Modern Poets and Their Works Trivia Quiz


This quiz is designed to test how much you know about modern world poets ... enjoy!

A multiple-choice quiz by nerthus. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Poetry
  8. »
  9. Name the Poet

Author
nerthus
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
687
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following poets used the legend of Diogenes in his poem 'The Haw Lantern'? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following Australian poets reverted to her native name, Oodgeroo Noonuccal? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following men was known not only for his poetic works such as 'Roma 1950, Diario' and 'Nuovi Argomenti', but also for his involvement with the film world as a director? Hint


Question 4 of 10
4. Ted Hughes, the former Poet Laureate of England, addressed the poems in his final collection of poems, 'The Birthday Letters' to which poet?

Answer: (Two words; his ex-wife who committed suicide in 1963, inits SP))
Question 5 of 10
5. Which of the following poets (renowned for his poems 'Sunstone' and 'The Labyrinth of Solitude') has not only served as an ambassador of his country to India, but also won the Nobel Prize in Literature? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following poets from the Caribbean has won the Nobel Prize in Literature? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the exiled Russian who was the author of the essays 'On Grief and Reason' as well as a poet who has written major works such as 'So Forth', 'To Urania'? Hint


Question 8 of 10
8. Co-founder of a literary group called 'Zagary', this poet once worked for the underground presses in Warsaw, and has published major works such as 'Hymn of The Pearl', 'The Rising of the Sun', and 'La Belle Epoque'? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following women poets of China participated in the overthrow of the Manchu Dynasty? Hint


Question 10 of 10
10. Which South American poet shared the International Publishers prize with Samuel Beckett in 1961 and, later, called his stories in 'The Book of Sand' a blind man's exercises? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following poets used the legend of Diogenes in his poem 'The Haw Lantern'?

Answer: Seamus Heaney

Diogenes went around with a lantern looking for a just and honest man; Heaney used this figure but gave him a haw lantern.
2. Which of the following Australian poets reverted to her native name, Oodgeroo Noonuccal?

Answer: Kath Walker

Kath Walker was a prominent Aboriginal poet and activist, who prefered to be called Oodgeroo of the Noonuccal tribe.
3. Which of the following men was known not only for his poetic works such as 'Roma 1950, Diario' and 'Nuovi Argomenti', but also for his involvement with the film world as a director?

Answer: Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini led a very colorful life as a poet, writer and as a director of critically acclaimed movies such as 'Salo', 'The Decameron' and 'The Gospel According to St. Matthew'.
4. Ted Hughes, the former Poet Laureate of England, addressed the poems in his final collection of poems, 'The Birthday Letters' to which poet?

Answer: Sylvia Plath

Although there have been countless discussions of Sylvia Plath's death, Ted Hughes himself was largely silent , and gave his personal account for the first time in 'The Birthday Letters'
5. Which of the following poets (renowned for his poems 'Sunstone' and 'The Labyrinth of Solitude') has not only served as an ambassador of his country to India, but also won the Nobel Prize in Literature?

Answer: Octavio Paz

In 1962, Paz was appointed the Mexican Ambassador to India where he met his future wife. In 1970, he won the Nobel Prize in Literature.
6. Which of the following poets from the Caribbean has won the Nobel Prize in Literature?

Answer: Derek Walcott

Derek Walcott, born and brought up on St Lucia, won the Nobel Prize in Literature in 1992.
7. Who was the exiled Russian who was the author of the essays 'On Grief and Reason' as well as a poet who has written major works such as 'So Forth', 'To Urania'?

Answer: Joseph Brodsky

Joseph Brodsky, a gifted lyric poet, and another Nobel Prize in Literature winner, became an involuntary exile from his country in 1972 and settled in the USA.
8. Co-founder of a literary group called 'Zagary', this poet once worked for the underground presses in Warsaw, and has published major works such as 'Hymn of The Pearl', 'The Rising of the Sun', and 'La Belle Epoque'?

Answer: Czeslaw Milosz

Milosz is a well known Polish poet who broke with the Polish government and eventually settled in France and then in USA. Winner of the 1980 Nobel Prize in Literature, he has translated most of his own poems into English.
9. Which of the following women poets of China participated in the overthrow of the Manchu Dynasty?

Answer: Jen Jui

Jen Jui was a revolutionary who became a member of the Communist Party. She died in 1949, the year the People's Republic was established.
10. Which South American poet shared the International Publishers prize with Samuel Beckett in 1961 and, later, called his stories in 'The Book of Sand' a blind man's exercises?

Answer: Jorge Luis Borges

Borges wrote the stories in 'The Book of Sand' when he was well into his seventies -- hence the 'blind man's exercises'
Source: Author nerthus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us