FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Oh no Not You Again
Quiz about Oh no Not You Again

Oh no! Not You Again? Trivia Quiz


Once an author has finished writing a book or series, that would seem to be the end of the road for their characters - or is it? How many of these sequels to famous authors' works, written by someone else, do you know?

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Literature: Something in Common
  8. »
  9. Series or Sequels

Author
Rowena8482
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
339,879
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
505
Question 1 of 10
1. Anne McCaffrey's much loved "Dragon Riders of Pern" series was continued by her son, both in collaboration with his mother, and solo. Who is her son? Hint


Question 2 of 10
2. In 2009, a sequel to a famous children's series was published. Written by David Benedictus, it was written very much in the style of the original stories, and introduced a new character, "Lottie the Otter". Which series is it? Hint


Question 3 of 10
3. Which authorised sequel to a famous horror novel was written by Ian Holt, in collaboration with a great grand-nephew of the author of the original story?
Hint


Question 4 of 10
4. Who wrote "Scarlett", the 1991 sequel to "Gone With the Wind"? Hint


Question 5 of 10
5. Douglas Adams' widow, Jane, gave permission for a sixth "Hitchhiker's Guide to the Galaxy" book, and it was written by Eoin Colfer. What was it called? Hint


Question 6 of 10
6. "Heidi" by Johanna Spyri was first published in 1880. In 1938 and 1939, Charles Tritten wrote the sequels "Heidi Grows Up" and "Heidi's Children". What was the relationship between Johanna and Charles? Hint


Question 7 of 10
7. What other title could "The Night of the Triffids" possibly have had! Who wrote this 2001 sequel to John Wyndham's sci-fi classic "The Day of the Triffids"? Hint


Question 8 of 10
8. In 2004, Geraldine McCaughrean won a contest to write the officially authorised sequel to J.M. Barrie's "Peter Pan". Published in 2006, what was the title of her sequel? Hint


Question 9 of 10
9. Which series of children's books am I describing?

Ruth Plumly Thompson wrote nineteen sequels. John R. Neill wrote three. Sherwood Smith's were officially recognised as 'canon' by the estate of the original author. At least fifteen other 'orthodox' sequels have been written since the original series ended with a story written in 1917 and published in 1972.
Hint


Question 10 of 10
10. Emma Tennant wrote a sequel to Jane Austen's "Pride and Prejudice". Named for Mr. Darcy's estate in the English countryside, what was its title? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Anne McCaffrey's much loved "Dragon Riders of Pern" series was continued by her son, both in collaboration with his mother, and solo. Who is her son?

Answer: Todd

Todd and Anne first collaborated on "Dragon's Kin", first published in 2003, and Todd's first solo effort was "Dragonsblood" (2005).

Whether you think Todd did a good job with the world his mother so wonderfully created is a matter of personal opinion :-)
2. In 2009, a sequel to a famous children's series was published. Written by David Benedictus, it was written very much in the style of the original stories, and introduced a new character, "Lottie the Otter". Which series is it?

Answer: Winnie the Pooh

David Benedictus originally worked on audio productions of the "Winne the Pooh" books, and negotiated with the trustees of A.A. Milne's estate for ten years before his sequel, "Return to the Hundred Acre Wood", was finally published in 2009. He has also written over twenty other books, both fiction and non-fiction.
3. Which authorised sequel to a famous horror novel was written by Ian Holt, in collaboration with a great grand-nephew of the author of the original story?

Answer: Dracula the Undead

Ian Holt collaborated with Dacre Stoker, the great grand-nephew of Bram, to write "Dracula the Undead" which was first published in 2009.
Ian Holt is a respected "Dracula" scholar and expert on the original 1897 book.

NOTE: As well as the book by Dacre Stoker and Ian Holt, there is another "Dracula" sequel named "Dracula the Undead" which was commissioned by the Penguin publishing group. It written by Freda Warrington and first published in 1997.
4. Who wrote "Scarlett", the 1991 sequel to "Gone With the Wind"?

Answer: Alexandra Ripley

Although it was slated by the critics, "Scarlett" sold several million copies worldwide, and topped bestseller lists in the US and Europe. It was also made into a television series, starring Timothy Dalton as Rhett Butler and Joanne Whalley-Kilmer as Scarlett O'Hara.
5. Douglas Adams' widow, Jane, gave permission for a sixth "Hitchhiker's Guide to the Galaxy" book, and it was written by Eoin Colfer. What was it called?

Answer: And Another Thing...

Douglas Adams died in 2001, after completing five books in the "Hitchhiker" series. "And Another Thing..." was published in October 2009, thirty years to the day after the first book.

Eoin Colfer is perhaps best known for his "Artemis Fowl" series, the eponymous first book of which was first published in 2001.
6. "Heidi" by Johanna Spyri was first published in 1880. In 1938 and 1939, Charles Tritten wrote the sequels "Heidi Grows Up" and "Heidi's Children". What was the relationship between Johanna and Charles?

Answer: He translated "Heidi" into English

Johanna Spyri died in 1901, and had never revealed any plans, notes or intentions to write a sequel to "Heidi".

Although she is world famous as the author of "Heidi" she actually wrote thirty books and anthologies of children's stories, though none of the others had the same popularity as "Heidi".
7. What other title could "The Night of the Triffids" possibly have had! Who wrote this 2001 sequel to John Wyndham's sci-fi classic "The Day of the Triffids"?

Answer: Simon Clark

Also released under the title "Revolt of the Triffids", Wyndham's book was first published in 1951. "The Night of the Triffids" takes up the story of Bill and Josella Masen twenty-five years after their daring escape to the Isle of Wight, as they continue to search for a way of ridding the world of the sinister triffid plants.
8. In 2004, Geraldine McCaughrean won a contest to write the officially authorised sequel to J.M. Barrie's "Peter Pan". Published in 2006, what was the title of her sequel?

Answer: Peter Pan in Scarlet

The Great Ormond Street children's hospital in London owns all the rights to "Peter Pan" after they inherited them from J.M. Barrie in 1937. As well as the full 2006 book, an abridged child's version of "Peter Pan in Scarlet" was published in 2008.
9. Which series of children's books am I describing? Ruth Plumly Thompson wrote nineteen sequels. John R. Neill wrote three. Sherwood Smith's were officially recognised as 'canon' by the estate of the original author. At least fifteen other 'orthodox' sequels have been written since the original series ended with a story written in 1917 and published in 1972.

Answer: "Oz" by L. Frank Baum

L. Frank Baum wrote fourteen books in the series, beginning with "The Wonderful Wizard of Oz", first published in 1900. He died in 1919, long before the 1939 MGM film made his story so successful.
10. Emma Tennant wrote a sequel to Jane Austen's "Pride and Prejudice". Named for Mr. Darcy's estate in the English countryside, what was its title?

Answer: Pemberley

Pemberley is said to have been based on Chatsworth House in the English county of Derbyshire. "Pride and Prejudice" was originally published in 1813, and has been almost continually in print ever since. It is one of the books which appears most often on "best loved book" lists around the world, and has sold over twenty million copies so far.

Emma Tennant's "Pemberley" was not well received by readers or critics, and many inconsistencies with the original story have been pointed out since it was first published in 1993.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #18:

Oh no, indeed! This Quiz Commission from June 2011 featured quizzes that contained the phrase 'Oh No!'. What hi-jinx did our authors get into this time?

  1. Oh No! My Wife Took the Kids! Very Easy
  2. Oh No, Mr. Bill! Average
  3. Oh no! Not You Again? Tough
  4. Oh No! The Window's Smashed! Average
  5. Oh No! I'll Never Remember That! Average
  6. Oh No! I Have To Sell My Kids! Average
  7. Oh No! There's Germs on the GermX Bottle! Average
  8. Oh No! It's Raining! Average
  9. Oh No! Not Another Harry Potter Quiz! Average
  10. Oh No! This Ruins Everything! Easier
  11. Oh No! I Dropped It! Easier
  12. Oh No! Time's Up! Average

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us