Quiz about Poetry Terms
Quiz about Poetry Terms

Poetry Terms Trivia Quiz


What sets poetry apart from prose? In this quiz you will test your knowledge about the distinctive set of terms that gives poetry its literary uniqueness.

A multiple-choice quiz by 57wordsmith. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Poetry
  8. »
  9. Poetry Terminology

Author
57wordsmith
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
211,286
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2114
Last 3 plays: Guest 198 (4/10), Guest 75 (4/10), Guest 152 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What term best applies to this line: "The wind screamed about my window that February night"? Hint

personification
metaphor
simile
consonance

2. What term would you choose when coming across this line: "The soft sound of the sea soothed my troubled soul"? Hint

assonance
alliteration
euphemism
onomatopoeia

3. When two words sound the same, especially at the end of each line, as in "He shall no longer be/a visitor to the sea", what do we call this device? Hint

alliteration
rhyme
consonance
personification

4. "This summer day is like sweet music" is an example of what device? Hint

metaphor
simile
personification
onomatopoeia

5. "Her love for him was a campaign of ignorance" would be considered as what kind of poetic device? Hint

simile
rhythm
personification
metaphor

6. This term simply refers to how the poem is divided, and could be loosely referred to as the structure of the poem. Do you know what the term is? Hint

lines
meter
stanzas
form

7. The following are examples of this device: "boom" "buzz" "crunch". Do you know what term I am referring to? Hint

assonance
alliteration
consonance
onomatopoeia

8. If you read the line: "He whispered into the dark, dank heart of the night", you would think of what term to use to describe it? Hint

consonance
assonance
rhythm
meter

9. If I wrote the line "The ship was in distress upon the livid sea", I would be using which poetic device? Hint

rhyme
assonance
alliteration
consonance

10. This term refers to the repeated rhythmic pattern found in the poem; the one William Shakespeare used when writing his sonnets is known as "iambic". Do you know this term? Hint

meter
verse
form
line


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What term best applies to this line: "The wind screamed about my window that February night"?

Answer: personification

Personification gives human qualities to inanimate objects, animals, and ideas. Wind can scream, a dog can smile, and truth can cheer.
2. What term would you choose when coming across this line: "The soft sound of the sea soothed my troubled soul"?

Answer: alliteration

The repetition of sounds at the beginning of words is known as alliteration, and it's what gives many a tongue twister its twist--just ask Peter Piper...
3. When two words sound the same, especially at the end of each line, as in "He shall no longer be/a visitor to the sea", what do we call this device?

Answer: rhyme

Rhyme is the likeness of sounds at the end of the lines, and it is what people tend to think of when poetry is mentioned. The pattern of rhyme is called rhyme scheme.
4. "This summer day is like sweet music" is an example of what device?

Answer: simile

Similes compare one thing to another using the words "like" or "as".
5. "Her love for him was a campaign of ignorance" would be considered as what kind of poetic device?

Answer: metaphor

Metaphors are a direct comparison, while similes use "like" or "as" in the comparison. Which works better, "Her love for him was like a campaign of ignorance" or "Her love for him was a campaign of ignorance"? Often it is just personal preference...
6. This term simply refers to how the poem is divided, and could be loosely referred to as the structure of the poem. Do you know what the term is?

Answer: lines

Lines are the way the words appear within the poem, making up the separate divisions within the form. Stanzas would be the grouping of the lines, and they are more or less the paragraphs of the poem.
7. The following are examples of this device: "boom" "buzz" "crunch". Do you know what term I am referring to?

Answer: onomatopoeia

All those words that sound like what they refer to are known as onomatopoeia, which is an amazing word in itself, if you think about it. It comes from a Greek word, "onomatopoiia", which means word making.
8. If you read the line: "He whispered into the dark, dank heart of the night", you would think of what term to use to describe it?

Answer: consonance

Did you hear all those "d" "t" and "k" sounds at the end of the words? Consonance refers to the repeating ending consonant sounds of each word used.
9. If I wrote the line "The ship was in distress upon the livid sea", I would be using which poetic device?

Answer: assonance

The short "i" sound in "ship" "in" "distress" and "livid" are using assonance, or relying on the similar vowel sound found in non-rhyming words.
10. This term refers to the repeated rhythmic pattern found in the poem; the one William Shakespeare used when writing his sonnets is known as "iambic". Do you know this term?

Answer: meter

Meter in poetry is similar to the beats per measure in music in that it keeps a certain cadence or rhythm to the poem. Think of Longfellow's narrative poetry, like "Hiawatha". The meter, the rhythm, makes it easy to remember, which is probably why so many people can still recite this poem, even though it was learned in the fifth grade!
Source: Author 57wordsmith

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 198: 4/10
Today : Guest 75: 4/10
Today : Guest 152: 5/10
Today : Guest 64: 8/10
Today : Guest 213: 5/10
Dec 01 2022 : Guest 24: 8/10
Dec 01 2022 : Guest 70: 4/10
Dec 01 2022 : Guest 86: 7/10
Dec 01 2022 : Guest 64: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. A Poetic Alphabet Average
2. The Poetic Stylings of Poems Themselves Average
3. Rhyme in Poetry Average
4. To What End? Average
5. Poetic Devices Average
6. Forms of Poetry Average
7. English Sonnet Basics Average
8. Haiku Average
9. Poetry Terminologies and Types Average
10. Poetic Forms Tough
11. Poetry for Dummies Average
12. Poetic Forms Tough

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us