FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fantasia 2000
Quiz about Fantasia 2000

Fantasia 2000 Trivia Quiz


"Fantasia 2000" was created sixty years after the original with all new music. "The Sorcerer's Apprentice" appears again in this movie.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies D-G
  8. »
  9. Fantasia

Author
pennie1478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,417
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
185
Last 3 plays: Guest 107 (1/10), Guest 81 (3/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. "Fantasia 2000" opened with a contrast of good and evil shown using bats and what other creature? Hint


Question 2 of 10
2. Steve Martin opened the second piece by introducing Itzhak Perlman. What instrument did Itzhak play that Steve Martin said he could also play? Hint


Question 3 of 10
3. Itzhak Perlman introduced the second piece called "Pines of Rome". Instead of making a movie about trees, Disney went in a different direction with the movie segment. Who or what was in the majority of the movie? Hint


Question 4 of 10
4. "Rhapsody in Blue" played over a movie segment with people going through their day to day lives in what city? Hint


Question 5 of 10
5. Bette Midler took a few minutes to describe some movie segments that didn't make it into "Fantasia 2000". The movie segment that did make into "Fantasia 2000" was a short story written by Hans Christian Anderson and titled, "The _________ Tin Soldier". What is the missing word in the movie's title? Hint


Question 6 of 10
6. James Earl Jones opened a segment of "Fantasia 2000" with the question, 'What would happen if you gave a yo-yo to a ________?' What bird completes the statement? Hint


Question 7 of 10
7. Penn and Teller introduced "The Sorcerer's Apprentice" to "Fantasia 2000". What was the sorcerer's apprentice doing when he was first seen in the movie segment? Hint


Question 8 of 10
8. In "The Sorcerer's Apprentice", the sorcerer's apprentice used a magical spell to make a broom do his work for him. What happened that caused the sorcerer's workshop to flood? Hint


Question 9 of 10
9. Michael Eisner suggested "Pomp and Circumstance" be included in "Fantasia 2000". What Biblical story was going on while the music played? Hint


Question 10 of 10
10. Angela Lansbury introduced the final movie segment of "Fantasia 2000". In "The Firebird", the firebird was woken by a sprite from what season? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : Guest 107: 1/10
Mar 30 2024 : Guest 81: 3/10
Mar 28 2024 : Guest 174: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Fantasia 2000" opened with a contrast of good and evil shown using bats and what other creature?

Answer: Butterflies

Sixty-eight pastel drawings were used to make the segment. Ludwig van Beethoven's piece "Symphony No. 5" played over the visual of butterflies and bats fighting against each other.
2. Steve Martin opened the second piece by introducing Itzhak Perlman. What instrument did Itzhak play that Steve Martin said he could also play?

Answer: Violin

Steve Martin boasted that he could play the violin like Itzhak Perlman, right before he broke the violin bow. Itzhak introduced the second "Fantasia 2000" piece because he played violin just as the artist did.
3. Itzhak Perlman introduced the second piece called "Pines of Rome". Instead of making a movie about trees, Disney went in a different direction with the movie segment. Who or what was in the majority of the movie?

Answer: Whales

"Pines of Rome" was the second in a trilogy of tone poems by Ottorino Respighi. Disney took the music and drew a movie about a pod of whales. When a young whale was separated from its mother, it tried desperately to return to the pod. When the mother retrieved her baby, she and the rest of the pod ascended into the sky.
4. "Rhapsody in Blue" played over a movie segment with people going through their day to day lives in what city?

Answer: New York City

This was the first time a George Gershwin piece starred in a "Fantasia" movie. Quincy Jones opened the movie segment that was drawn in the style of caricaturist, Al Hirschfield. The movie segment followed a day in the life of four people whose lives intersected without any of them knowing it.
5. Bette Midler took a few minutes to describe some movie segments that didn't make it into "Fantasia 2000". The movie segment that did make into "Fantasia 2000" was a short story written by Hans Christian Anderson and titled, "The _________ Tin Soldier". What is the missing word in the movie's title?

Answer: Steadfast

Hans Christian Andersen's short story, "The Steadfast Tin Soldier" was told to the music of Dmitri Shostakovich. His work "Piano Concerto No. 2, Allegro, Opus 102" played over a retelling of Andersen's story. The movie segment differed from the actual ending to the story in that the tin soldier saved the ballerina and they became a couple.
6. James Earl Jones opened a segment of "Fantasia 2000" with the question, 'What would happen if you gave a yo-yo to a ________?' What bird completes the statement?

Answer: Flamingo

"The Carnival of the Animals, Finale" by Camille Saint-SaŽns played over an adorably funny scene about a flamingo playing with a yo-yo. The flamingo irritated his fellow flamingoes so badly that they snatched the yo-yo away from him. Believing they have rid themselves of the problem, they were at peace for only a few minutes before the flamingo showed up with even more yo-yos.
7. Penn and Teller introduced "The Sorcerer's Apprentice" to "Fantasia 2000". What was the sorcerer's apprentice doing when he was first seen in the movie segment?

Answer: Carrying water buckets

Mickey Mouse played the sorcerer's apprentice in the movie segment that was first seen in "Fantasia" sixty years prior to the sequel. Mickey was carrying two buckets full of water at a time. When Yen Sid left for a while, Mickey used his hat and spell book to make the broom come to life and carry the water buckets.

"The Sorcerer's Apprentice" was written by composer Paul Dukas. It was based on Goethe's fourteen stanza poem, "Der Zauberlehrling".
8. In "The Sorcerer's Apprentice", the sorcerer's apprentice used a magical spell to make a broom do his work for him. What happened that caused the sorcerer's workshop to flood?

Answer: The sorcerer's apprentice fell asleep.

The sorcerer's apprentice fell asleep and when he woke up the sorcerer's home was flooded because of the broom carrying multiple buckets of water into the workshop. The only way the sorcerer's apprentice knew to stop the broom was to split it with an axe.

The splintered pieces of the broom became their own brooms and continued carrying water into the sorcerer's workshop. Just as the sorcerer's apprentice was drowning, the sorcerer came back and ended the spell, getting rid of the water and saving the sorcerer's apprentice.
9. Michael Eisner suggested "Pomp and Circumstance" be included in "Fantasia 2000". What Biblical story was going on while the music played?

Answer: Noah's ark

After watching his son graduate college, Michael Eisner suggested "Pomp and Circumstance" by Edward Elgar for a movie segment in "Fantasia 2000". For the movie segment, Noah found Donald to help him gather the animals into the ark before the rain. Reluctantly, Donald left his love and went to help Noah. Throughout the forty days, Donald didn't know that Daisy was on the ark.

When the forty days was over and the door of the ark was opened, Daisy and Donald reunited.
10. Angela Lansbury introduced the final movie segment of "Fantasia 2000". In "The Firebird", the firebird was woken by a sprite from what season?

Answer: Spring

During her wakening of the land, the spring sprite accidentally awakened the firebird. The firebird was a phoenix style bird who could destroy anything in its path. The firebird burned through the forest destroying the fresh grass and trees that the spring sprite had grown with a touch of her fingertips. After there was nothing left to destroy, the firebird went back to sleep. An elk that woke the spring sprite at the movie's beginning brought the spring sprite back to life and the spring sprite renewed what the firebird had destroyed.

"The Firebird--1919 Version" was composed by Igor Stravinsky. The "Fantasia 2000" movie segment was inspired by the destruction from Mount St. Helens in 1980.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Show Me 100!:

Every quiz in this list has less than 100 plays. Will you be the 100th player? Go ahead, show me 100!

  1. Melody Time Average
  2. Dinosaur Average
  3. "The Ranch": Part Seven Average
  4. "The Ranch": Part Eight Average
  5. Home on the Range Average
  6. Baby Yoda and the Gang! Average
  7. Bolt Average
  8. Lilo & Stitch Average
  9. Atlantis: The Lost Empire Average
  10. The Emperor's New Groove Average
  11. Fantasia 2000 Average
  12. "Diary of a Wimpy Kid: The Meltdown" Average

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us