FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sweet Home Alabama
Quiz about Sweet Home Alabama

Sweet Home Alabama Multiple Choice Quiz | Movies


In 2002 Reese Witherspoon, Patrick Dempsey and Josh Lucas starred in this romantic comedy. Let's see how much you remember.

A multiple-choice quiz by tdakoo. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. Sweet Home Alabama

Author
tdakoo
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7020
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 184 (9/10), Guest 98 (8/10), Guest 24 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Melanie Smooter tries to distance herself from her home in Alabama by changing her last name to Carmichael. Where did she come up with this name? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of Melanie's fashion mentor? Hint


Question 3 of 10
3. According to Bobby Ray, which magazine called Melanie's clothes "less than mediocre"? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of Jake's mother (Melanie's mother-in-law) who owns a bar? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these acts is Melanie not accused of doing? Hint


Question 6 of 10
6. What is the last name of Melanie's fiancÚ? Hint


Question 7 of 10
7. What dessert does Melanie's father tell her mother to get out of the ice chest? Hint


Question 8 of 10
8. After her return to Alabama Melanie warned Jake and his friends that she didn't want to play a game in which she was captured between two men. Of the following, which was not a version of this game? Hint


Question 9 of 10
9. What is Melanie's mother's name? Hint


Question 10 of 10
10. What serves as the cake topper for Melanie and Jake's wedding cake? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Dec 05 2023 : Guest 184: 9/10
Nov 25 2023 : Guest 98: 8/10
Nov 24 2023 : Guest 24: 8/10
Nov 17 2023 : Guest 107: 8/10
Nov 15 2023 : Guest 38: 9/10
Nov 14 2023 : Guest 23: 8/10
Nov 03 2023 : Guest 66: 8/10
Nov 02 2023 : jazh2: 4/10
Oct 16 2023 : MariaVerde: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Melanie Smooter tries to distance herself from her home in Alabama by changing her last name to Carmichael. Where did she come up with this name?

Answer: An estate nearby

In this film Melanie Carmichael/Smooter (Reese Witherspoon) is a fashion designer in New York. She goes by the last name "Carmichael" which is the name of a plantation estate near her home in Alabama where her father participates in reenactments of the Civil War.
In real life the Carmichael Plantation was home to Martha Berry who founded Berry College (where the home is located) in Mt. Berry, Georgia.
2. What is the name of Melanie's fashion mentor?

Answer: Frederick Montana

Frederick (played by Nathan Lee Graham) is her fashion mentor turned fashion rival. In the end of the movie he has a flirtation with Melanie's longtime friend Bobby Ray (Ethan Embrey).
Many of the film's opening scenes take place in New York City. "Sweet Home Alabama" was the first movie to be allowed to shoot in New York after the September 11 attacks in 2001.
3. According to Bobby Ray, which magazine called Melanie's clothes "less than mediocre"?

Answer: Women's Wear Daily

Bobby Ray says that "Women's Wear Daily" panned Melanie's clothes, and this prompts Melanie to retaliate by outing Bobby Ray.
None of the other magazines were mentioned in the film although a photo of Melanie and Frederick appears on the cover of "W" magazine.
4. What is the name of Jake's mother (Melanie's mother-in-law) who owns a bar?

Answer: Stella

Jake's mother Stella (Jean Smart) owns a bar where Melanie, Jake (Josh Lucas) and Bobby Ray hang out, and which later serves as the reception hall for Melanie and Jake's wedding.
Jean Smart would later star on the TV series "24" with Mary Lynn Rajskub who played Melanie's friend Dorothea.
5. Which of these acts is Melanie not accused of doing?

Answer: Stealing from the Piggly Wiggly

When Melanie goes to the house that she and Jake once shared, he tries to get her arrested for breaking into his house, then says that she once stole a tractor. Later Jake tells Andrew (Patrick Dempsey) that Melanie accidentally blew up the bank when she strapped dynamite to a cat. He also mentions that she stole steaks form the Winn Dixie (NOT the Piggly Wiggly).
It's no wonder they called her Felony Melanie.
6. What is the last name of Melanie's fiancÚ?

Answer: Hennings

Melanie's fiancÚ is Andrew Hennings, the son of New York City Mayor Kate Hennings (Candice Bergen).
Andrew was played by Patrick Dempsey a number of years before he returned to mainstream stardom on "Grey's Anatomy".
7. What dessert does Melanie's father tell her mother to get out of the ice chest?

Answer: Bologna Cake

Bologna cake is an actual cake made from bologna, cream cheese and horseradish. Doesn't that just sound appetizing?
8. After her return to Alabama Melanie warned Jake and his friends that she didn't want to play a game in which she was captured between two men. Of the following, which was not a version of this game?

Answer: Melanie fish stick

Melanie said no more Melanie sandwich, Melanie taco or Melanie corndog. Gee, that corndog one sounds like it could be painful.
9. What is Melanie's mother's name?

Answer: Pearl

Melanie's mother, played by Mary Kay Place, was named Pearl Smooter. Her husband, played by Fred Ward, was named Earl.
Mary Kay Place would later guest star on the TV series "Grey's Anatomy" with her "Sweet Home Alabama" costar Patrick Dempsey.
10. What serves as the cake topper for Melanie and Jake's wedding cake?

Answer: Rock 'em sock 'em robots

All of these were popular toys in 1980s, but the Rock 'em Sock 'em Robots are most appropriate for this couple who have had a volatile marriage.
Then the cat Melanie supposedly blew up starts licking the frosting. I love that part!
Source: Author tdakoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us