Quiz about A Band Called Rush Part 2 Fly By Night 1975
Quiz about A Band Called Rush Part 2 Fly By Night 1975

A Band Called Rush Part 2: "Fly By Night" (1975) Quiz


Rush followed up their self-titled debut with "Fly By Night", an album which set the tone for later progressive rock works.

A multiple-choice quiz by AESfan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Rush

Author
AESfan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,047
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
209
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. John Rutsey was drummer for "Fly By Night".

True
False

2. Which of these songs from "Fly By Night" was not written or co-written by Neil Peart? Hint

In The End
Beneath, Between, & Behind
Anthem
Fly By Night

3. Referring to the song "By-Tor And The Snow Dog", singer and bassist Geddy Lee is known as who? Hint

Snow Dog
By-Tor
The Necromancer
The Narrator

4. Who was "Fly By Night" produced by? Hint

Peter Collins
Rush
Rush and Terry Brown
Geddy Lee

5. What is the longest song on "Fly By Night"? Hint

Making Memories
By-Tor And The Snow Dog
Rivendell
Best I Can

6. The song "By-Tor And The Snow Dog" has multiple sections. What is the correct order of the sections? Hint

Across The Styx/Of The Battle/The Tobes Of Hades/Epilogue
Part 1/Part 2/Part 3/Epilogue
Prelude/By-Tor/Snow Dog/Grand Finale
The Tobes Of Hades/Across The Styx/Of The Battle/Epilogue

7. The section of "By-Tor And The Snow Dog" entitled "Of The Battle" consists of four subsections. What is the correct order of these subsections? Hint

The Tobes Of Hades (Reprise)/Hymn Of Triumph/Aftermath/Epilogue
Challenge And Defiance / 7/4 War Furor / Aftermath / Hymn Of Triumph
7/4 War Furor/Challenge And Defiance/Hymn Of Triumph/Aftermath
Challenge And Defiance/ 7/4 War Furor/Hymn Of Triumph/Aftermath

8. What song's lyrics were influenced by the writings of J.R.R. Tolkein? Hint

Anthem
Fly By Night
Rivendell
In The End

9. What song do these lyrics come from?

"Though your place in life is where you want to be
Don't let them tell you that you owe it all to me"
Hint

Rivendell
In The End
Anthem
Making Memories

10. The cover of "Fly By Night" features what? Hint

The words "Rush"
A plane
An owl
A town


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John Rutsey was drummer for "Fly By Night".

Answer: False

John Rutsey left after the creation of their debut album. Rush hired Neil Peart and Peart, along with drumming duties, also wrote many of the lyrics for the album.
2. Which of these songs from "Fly By Night" was not written or co-written by Neil Peart?

Answer: In The End

The only songs on the album not written by Peart were "Best I Can" and "In The End". However, only 3 songs were written by the entire group ("Anthem", "By-Tor And The Snow Dog", "Making Memories")
3. Referring to the song "By-Tor And The Snow Dog", singer and bassist Geddy Lee is known as who?

Answer: By-Tor

In the lyric sheet, Geddy Lee is titled "By-Tor" while Alex Lifeson is called "Snow Dog." But what does that make the untitled Neil Peart?
4. Who was "Fly By Night" produced by?

Answer: Rush and Terry Brown

This album marked the first of Rush's long collaboration with producer Terry Brown. The last album to be produced by Terry Brown was 1982's "Signals".
5. What is the longest song on "Fly By Night"?

Answer: By-Tor And The Snow Dog

At 8 minutes and 37 seconds long, "By-Tor And The Snow Dog" was the longest track Rush had done up to that point. It would soon be surpassed by 20 minute epics such as "The Fountain Of Lamneth" and "2112".
6. The song "By-Tor And The Snow Dog" has multiple sections. What is the correct order of the sections?

Answer: The Tobes Of Hades/Across The Styx/Of The Battle/Epilogue

The 8 minute song tells the story of By-Tor and the Snow Dog. By-Tor is the prince of Hell. By-Tor meets the Snow Dog at the River Styx to fight him (Snow Dog is actually depicted as a dog). The two enemies have a fierce battle in which the Snow Dog eventually wins. The Snow Dog's followers rejoice as By-Tor retreats back to Hell.
By-Tor makes an appearance in another Rush song ("The Necromancer") as the protagonist, even though he is the antagonist in this song.
7. The section of "By-Tor And The Snow Dog" entitled "Of The Battle" consists of four subsections. What is the correct order of these subsections?

Answer: Challenge And Defiance / 7/4 War Furor / Aftermath / Hymn Of Triumph

The song "By-Tor And The Snow Dog" consists of four different sections. The third section, "Of The Battle", consists of four different sections. "Of The Battle" is the only instrumental section of the song, and depicts the battle between By-Tor and the Snow Dog.
8. What song's lyrics were influenced by the writings of J.R.R. Tolkein?

Answer: Rivendell

"Rivendell" is one of two songs to be influenced by Tolkein's writing. The other, "The Necromancer", appears on their next album "Caress Of Steel." Rivendell is Elrond's home in Middle Earth (the setting of Tolkein's books).
9. What song do these lyrics come from? "Though your place in life is where you want to be Don't let them tell you that you owe it all to me"

Answer: Anthem

"Anthem" is the first Rush song to have lyrics influenced by author Ayn Rand.
10. The cover of "Fly By Night" features what?

Answer: An owl

One of Rush's most artistic album covers, the cover was made by Eraldo Carugati.
Source: Author AESfan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Guest 69: 7/10
Dec 18 2022 : Guest 24: 9/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us