Quiz about 2112  The Song
Quiz about 2112  The Song

"2112" - The Song Trivia Quiz


This is about the song "2112" alone, not the rest of the album or anything else Rush-related. The epic more than deserves special attention! Questions 1-10 are mainly about the events in the song, 11-15 about the song itself, and 16-20 are lyrics.

A multiple-choice quiz by Kwedeth. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Rush

Author
Kwedeth
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
267,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
2438
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 73 (17/20), Guest 174 (19/20), Guest 31 (19/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What type of instrument does the main character (who is also the narrator) find? Hint

His own voice
Brass
String
Percussion

2. What Temples do the Priests attend? Hint

The Temples of Sperinx
The Temples of Syrinx
The Temples of Sphinx
The Temples of Sininx

3. What is the significance of number "2112" being the title? Hint

21:12 (9:12 pm) was when it was recorded
The song is 21:12 long
The year it takes place
It was Neil's hotel room number when he wrote it

4. Who does the main character first go to with the instrument he found? Hint

The Priests
His parents
The oracle
His friend Jon

5. What sound plays in the background as the main character finds the instrument? Hint

A steady hum
Low drums
Waterfall
Bird calls

6. What does the oracle in the narrator's dream show him? Hint

A new, better instrument
The fate of the Elder Race of Man
The true goodness of the Priests
How to use his instrument

7. What is the symbol of the Solar Federation (the collection of planets under the control of the Temples)? Hint

Gold fist
Red star
Silhouette of the Temples
Big Brother

8. How does the narrator feel about the Priests and the Temples at first, before the events of the song? Hint

Their benevolent wisdom looks after all life
They stifle the public's potential freedom
They're your average lying politicians
He doesn't know they exist

9. According to the oracle in the dream, what does the Elder Race of Man intend to do? Hint

Tear down the Temples
Mimic the Solar Federation
Live a separate life of freedom
Place instruments in caves behind waterfalls

10. What is the name of the city in which the main character lives? Hint

Megadon
Zion
Templeton
New York

11. There are written paragraphs included with the lyrics to the song that are never actually sung or heard in the song.

True
False

12. What is the narrator's name? Hint

Neil
It's never mentioned
Alex
Jon

13. The song is divided into seven parts, each with its own title. What is the title of the first part? Hint

Overture
The Temples of Syrinx
The Beginning
Discovery

14. What is the title of the third part? Hint

Presentation
Overture
Discovery
The Temples of Syrinx

15. Who wrote the lyrics to the song? Hint

Hugh Syme
Geddy Lee
Neil Peart
Alex Lifeson

16. What is the first line of the song? Hint

"We've taken care of everything, the words you read, the songs you sing..."
"And the meek shall inherit the Earth..."
"What can this strange device be? When I touch it, it gives forth a sound..."
"I know it's most unusual, to come before you so..."

17. Finish the lyrics: "Look around this world we've made, _________ our stock in trade, come and join the Brotherhood of Man..." Hint

the red star is
total control
equality
your life is

18. What word is missing? "Another _____, that helped destroy, the Elder Race of Man..."

Answer: (one word, plaything)
19. Which of these lines is correct? Hint

"I see the hand of man arise, with hungry mind and open eyes"
"I see the hand of man arise, with untamed mind and hope, they prize"
"I see the hand of man, or eyes, with running mind through open skies"
"I see the sand of man in our eyes, with hungry hand grasping open skies"

20. What are the last words in the song, and the only words in the seventh part, "Grand Finale"? Each of the two lines are repeated three times in a row, and though they are clearly sung they are not listed in the official lyrics. Hint

"Attention all planets of the Solar Federation... We have assumed control"
"Home to tear the Temples down... home to change"
"My spirits are low, in the depths of despair... my lifeblood spills over"
"All the gifts of life... are held within our walls"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What type of instrument does the main character (who is also the narrator) find?

Answer: String

The instrument is actually a guitar, though this information is not strictly stated in the song's lyrics; they only say "It's got wires that vibrate, and give music". The main character believes that this can bring a level of freedom to his world.
2. What Temples do the Priests attend?

Answer: The Temples of Syrinx

No reason is given within the song for the name "Syrinx", but the reason for the existence of these temples is to control every aspect of the planets in their Solar Federation. It's a classic totalitarian system, though instead of a secular government (which is never mentioned in-depth), it is symbolically a religious body that controls its people.
3. What is the significance of number "2112" being the title?

Answer: The year it takes place

The song takes place in the year 2112, chosen because it is in the future, and is also a palindrome (meaning it's written the same backwards and forwards). Between now and then it is assumed that a few events had to transpire; especially humans moving and living on other planets, and a totalitarian world government being set up.
4. Who does the main character first go to with the instrument he found?

Answer: The Priests

Actually, the Priests of the Temples of Syrinx are the only people to whom the main character goes with the instrument. He expects praise for his discovery, but the Priests already know of this freedom, and they reject and destroy it.
5. What sound plays in the background as the main character finds the instrument?

Answer: Waterfall

We hear the waterfall sound because the instrument was found in a cave with a waterfall. The person who finds it picks it up having no clue what it is, but experiments with it to find that it plays music. He quickly realizes its great potential value.
6. What does the oracle in the narrator's dream show him?

Answer: The fate of the Elder Race of Man

According to the main character's dream, the Elder Race of Man is a race which broke off from the dominion of the Temples (either before or after their conception). The Elder Race is free from the totalitarian society and so learns and grows while the Solar Federation becomes stagnant and life loses all meaning.
7. What is the symbol of the Solar Federation (the collection of planets under the control of the Temples)?

Answer: Red star

The Red Star appears on the front of the 2112 album, and in the "Starman" symbol that has come to represent the band Rush. In the introduction of the Priests, the people are commanded to "hold the Red Star proudly high in hand". But the people under their control have no idea how great life can be with freedom introduced, until our hero finds that freedom for himself.
8. How does the narrator feel about the Priests and the Temples at first, before the events of the song?

Answer: Their benevolent wisdom looks after all life

Like any other resident of the Solar Federation, he does not know anything is wrong until he gets his first taste of freedom by finding his guitar. Ironically, finding freedom only gives him false hope followed by an unbearable existence, while anyone else lives a bleak but satisfactory existence because they can't compare it to any other.
9. According to the oracle in the dream, what does the Elder Race of Man intend to do?

Answer: Tear down the Temples

Possibly the most hopeful moment in the song, as the main character sees the fate of the Elder Race of Man. The oracle shows that they intend to grow their power through freedom, curiosity and creativity, until they can tear down the Temples and return to their rightful home. This would of course also free all the humans in control of the Federation.
10. What is the name of the city in which the main character lives?

Answer: Megadon

The view from the main character's location is of Megadon, his city. The city and sky are both grey, and visually merge into an "unbroken plane". The imagery of this city throws into perspective the bleak and meaningless existence of the people, as seen later when compared to the possible freedom they could have if not for the Temples.
11. There are written paragraphs included with the lyrics to the song that are never actually sung or heard in the song.

Answer: True

Included in the lyrics that come with the record (or CD) are several paragraphs written from the narrator's point of view, in prose. They help better explain a lot of the events in the song as well as the narrator's opinion of them.
12. What is the narrator's name?

Answer: It's never mentioned

The name is never mentioned in the song, the extra paragraphs in the lyrics, nor any outside resources. In fact, the CD version of the album includes the first extra paragraph from the lyrics of the song, quoted in a different part of the booklet. The quote is labeled "anonymous".
13. The song is divided into seven parts, each with its own title. What is the title of the first part?

Answer: Overture

The song "2112" is sometimes incorrectly referred to as "2112 Overture" because of the title of its first part. The title "2112 Overture" (whether referring to the entire song or just the first part) is a play on the title of Tchaikovsky's "1812 Overture".
14. What is the title of the third part?

Answer: Discovery

"Discovery" is the title of the part which comes after "The Temples of Syrinx". It starts with a waterfall sound, as the main character finds, experiments with, and learns to play, his guitar. At the end of "Discovery" he decides to show it to the Priests, which he does in the next part, "Presentation".
15. Who wrote the lyrics to the song?

Answer: Neil Peart

Neil Peart joined the band as both percussionist and lyricist relatively early in Rush's career. In addition to mastering multiple percussion instruments, he's written nearly all Rush songs after the first album. He often takes inspiration from literature, and such is the case for "2112", which was loosely based on Ayn Rand's novel "Anthem".

If you're wondering who Hugh Syme is, he is a very talented artist who designed the cover of many Rush albums.
16. What is the first line of the song?

Answer: "And the meek shall inherit the Earth..."

This line is not only the first of the song, but also the only line sung in the first song division, "Overture", which is otherwise entirely instrumental. The line comes from an often-quoted passage in the Christian Bible, whose original phrasing is "Blessed are the meek, for they shall inherit the earth."
17. Finish the lyrics: "Look around this world we've made, _________ our stock in trade, come and join the Brotherhood of Man..."

Answer: equality

This is from "The Temples of Syrinx", one of the only parts of the song that is not in the point of the view of the narrator. Instead it is from the Priests' point of view, praising their Temples and their way of life. They claim that people are given equality by controlling every aspect of their peoples' lives.
18. What word is missing? "Another _____, that helped destroy, the Elder Race of Man..."

Answer: toy

Calling the main character's precious musical instrument a toy is the Priests' way of dismissing his opinion, ideas and worth. The Priests seem to hold the opinion that a lack of total control condemned the Elder Race, but according to the dream and the oracle, it's quite the opposite, and that freedom is what helped them thrive.
19. Which of these lines is correct?

Answer: "I see the hand of man arise, with hungry mind and open eyes"

This is sung during part five, "Oracle: The Dream". After Father Brown crushes the guitar, the main character goes home and dreams of an oracle who shows him the Elder Race of Man. The hungry mind and open eyes represent the different lifestyle of the Elder Race, who use creativity and freedom to learn and grow.
20. What are the last words in the song, and the only words in the seventh part, "Grand Finale"? Each of the two lines are repeated three times in a row, and though they are clearly sung they are not listed in the official lyrics.

Answer: "Attention all planets of the Solar Federation... We have assumed control"

Unlike most of the song, these lines are obviously not from the main character's point of view. The ending, though always open to interpretation, is not a happy one for the main character. His life finishes with absolutely no meaning, no others' lives gain any meaning, nor does the Priests' level of control subside.

The narrator's only hope at the end is: "That with my death I may pass into the world of my dream, and know peace at last."
Source: Author Kwedeth

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 14 2023 : Guest 73: 17/20
Jan 12 2023 : Guest 174: 19/20
Jan 11 2023 : Guest 31: 19/20
Jan 09 2023 : Guest 75: 14/20
Jan 06 2023 : martin_cube: 19/20
Jan 03 2023 : Guest 90: 19/20
Jan 03 2023 : Guest 24: 17/20
Jan 01 2023 : Guest 100: 17/20
Dec 30 2022 : GoodwinPD: 20/20

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us