FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Thy Works Shall Praise Thy Name
Quiz about All Thy Works Shall Praise Thy Name

All Thy Works Shall Praise Thy Name Quiz


The first stanzas of the "Top 10 Most Popular Hymns of All Time" in "Share Faith Magazine" are easily recognized. Can you, however, correctly match the beginning of the last stanza to the title of the hymn?

A matching quiz by ponycargirl. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Christian Music
  8. »
  9. Christian Music Lyrics

Author
ponycargirl
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,457
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1281
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 144 (10/10), Guest 31 (6/10), Guest 172 (2/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. "Yea, when this flesh and heart shall fail"  
  Be Thou My Vision
2. "All thy works shall praise thy name in earth and sky and sea"  
  In Christ Alone
3. "High King of Heaven, my victory won"  
  Amazing Grace
4. "O to grace how great a debtor"  
  Holy Holy Holy
5. "That word above all earthly powers"  
  A Mighty Fortress Is Our God
6. "When Christ shall come with shout of acclamation"  
  When I Survey the Wondrous Cross
7. "The soul that on Jesus still leans for repose"  
  How Firm A Foundation
8. "Pardon for sin and a peace that endureth"  
  Great Is Thy Faithfulness
9. "No guilt in life, no fear in death"  
  Come Thou Fount of Every Blessing
10. "Were the whole realm of nature mine"  
  How Great Thou Art





Select each answer

1. "Yea, when this flesh and heart shall fail"
2. "All thy works shall praise thy name in earth and sky and sea"
3. "High King of Heaven, my victory won"
4. "O to grace how great a debtor"
5. "That word above all earthly powers"
6. "When Christ shall come with shout of acclamation"
7. "The soul that on Jesus still leans for repose"
8. "Pardon for sin and a peace that endureth"
9. "No guilt in life, no fear in death"
10. "Were the whole realm of nature mine"

Most Recent Scores
Jan 23 2024 : Guest 144: 10/10
Jan 21 2024 : Guest 31: 6/10
Jan 07 2024 : Guest 172: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Yea, when this flesh and heart shall fail"

Answer: Amazing Grace

John Newton, who published "Amazing Grace" in 1779, did indeed have many trials in his life. Pressed into service with the Royal Navy, he later became involved in the slave trade. When his slave ship was caught in a terrible storm at sea, he prayed for God's mercy - and apparently received it! In 1764 he was ordained a pastor in the Church of England.
2. "All thy works shall praise thy name in earth and sky and sea"

Answer: Holy Holy Holy

This song was written to emphasize the importance of the Trinity - the "three persons of God" that was the focus of the First Council of Nicea in 325. Written by Reginald Heber, the song originated as a poem that was to be read on Trinity Sunday. It was found in his papers and published in 1861 after his death.
3. "High King of Heaven, my victory won"

Answer: Be Thou My Vision

Part of Irish monastic tradition for centuries, the song was a prayer for protection. It was translated by Mary Elizabeth Byrne in 1905, and written in verse by Eleanor Hull in 1912.
4. "O to grace how great a debtor"

Answer: Come Thou Fount of Every Blessing

Set to the U.S. folk tune "Nettleton" and "Normandy" in the UK, this song was written by Robert Robinson (1757) for his church's Pentecost celebration. It is believed to be Robinson's own personal story; he gave his life to God and became a pastor when he was twenty, and wrote the song at the age of twenty-two.
5. "That word above all earthly powers"

Answer: A Mighty Fortress Is Our God

With words and music written by the great reformer, Martin Luther, "A Mighty Fortress is Our God" is a rendition of Psalm 46. It is said that during times of despair, Luther would call for the singing of the hymn. A favorite in the Lutheran Church, the song was used by Sweden during the Thirty Years War, which began as a conflict between Protestants and Catholics, as an anthem.
6. "When Christ shall come with shout of acclamation"

Answer: How Great Thou Art

Popularized in the United States during the Billy Graham crusades, this hymn was first composed by Carl Gustav Boberg as a poem in 1885. The story is that Boberg received his inspiration after being caught in a storm on his way home from church. In 2000 it was listed on the BBC's "Songs of Praise", as the favorite hymn in the UK; in 2001 "Today's Christian" magazine ranked it the second favorite after "Amazing Grace".
7. "The soul that on Jesus still leans for repose"

Answer: How Firm A Foundation

Said to be the favorite hymn of Confederate General Robert E. Lee, the song was published in 1787 by John Rippon in "A Selection of Hymns from the Best Authors", and is simply attributed to an author known s "K". On Christmas Eve 1898, during the Spanish-American War, U.S. troops from the North and South sang the song together.
8. "Pardon for sin and a peace that endureth"

Answer: Great Is Thy Faithfulness

Taken from Lamentations 3:22-23, the poem was written by Thomas Chisholm in 1923, and the melody was composed by William M. Runyan the same year. A favorite of the Billy Graham international crusades, the song is about the trials and tribulations faced by ordinary people in their lives, with a reminder that all that is needed is given by God.
9. "No guilt in life, no fear in death"

Answer: In Christ Alone

This song was written by Keith Getty and Stuart Townend in 2001; Getty wrote that his goal in writing the song was to "tell the entire gospel story in one song". In 2013 the hymn was performed at the enthronement of Justin Welby, the Archbishop of Canterbury.
10. "Were the whole realm of nature mine"

Answer: When I Survey the Wondrous Cross

Published by writer Isaac Watts, known as the "Father of English Hymnody", this hymn was written to help Christians prepare for receiving the Lord's Supper. Although Watts wrote over 800 hymns, "When I Survey the Wondrous Cross" is considered to be his most popular.
Source: Author ponycargirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 3: LACE-23:

These quizzes were created by the team LACE-23 for the Amazing Quiz Race 3.

  1. Amazing G Race Average
  2. Soup is a Dish Best Served Cold Average
  3. Tales of Geocaching Easier
  4. An Ocelot Can't Change its Spots Either Average
  5. Rhizomes and Rhizomes and Rhizomes... Easier
  6. An "A" in U.S. History Average
  7. What was that last digit again? Average
  8. Fun with Numbers Average
  9. Alphabet Soup Easier
  10. A French Connection Average
  11. Code Breaker Difficult
  12. That's Just Swell Average

2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us