FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Amazing G Race
Quiz about Amazing G Race

Amazing G Race Trivia Quiz


The word "race" has many meanings, and in the spirit of the just opened Trivia Race 3, let's explore them! All answers G-racefully begin with a G!

A multiple-choice quiz by WesleyCrusher. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Alphabetics
  8. »
  9. G

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,909
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1726
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Johnmcmanners (10/10), JodyRodgers (8/10), Guest 77 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the Pathfinder Roleplaying Game core rulebook, several races (species) are offered for players to base their character on. Out of the following "G" races, which is the only player character race offered in the core rules? Hint


Question 2 of 10
2. "Race" can also stand as a synonym of "breed", especially with regard to animals. Which of the following is a cat? Hint


Question 3 of 10
3. Of course when you hear "race", you think of contests of speed. What is the host country of the Silverstone Formula 1 race? Hint


Question 4 of 10
4. The musical "Starlight Express" is also themed around a race, in this case a race of trains. Which of the following is the name of the diesel engine in that musical? Hint


Question 5 of 10
5. A race can also be a root, namely the edible root of which plant? Hint


Question 6 of 10
6. A 2007 card game by Rio Grande Games pits its two to four players against each other in a resource management race for victory points. This much lauded game's title begins with "Race for the...". What is the missing word? Hint


Question 7 of 10
7. The 100 meter dash at the Olympics has been won by several sprinters whose names begin with G, both male and female. Which of the following four last names is NOT that of a 100m Olympic Champion? Hint


Question 8 of 10
8. The term "race" is also used in mechanical engineering, for a part of a bearing. Which of these features would you most likely find on a race? Hint


Question 9 of 10
9. In biology, "race" is a taxonomical classification indicating distinct genetic varieties of one species that have clear differences in features, but can still freely interbreed. Which of the following is also a taxonomical classification level? Hint


Question 10 of 10
10. When applied to humans, the biological term of "race" has a very negative connotation. Which country's racial purity laws of 1935 were the precursor to a cruel and ruthless genocide? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jul 08 2024 : JodyRodgers: 8/10
Jun 21 2024 : Guest 77: 5/10
Jun 16 2024 : Guest 172: 3/10
Jun 15 2024 : Southendboy: 10/10
Jun 13 2024 : Guest 67: 6/10
Jun 06 2024 : Guest 71: 7/10
May 19 2024 : misdiaslocos: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Pathfinder Roleplaying Game core rulebook, several races (species) are offered for players to base their character on. Out of the following "G" races, which is the only player character race offered in the core rules?

Answer: Gnome

Gnomes are the smallest of the seven core races in the Pathfinder game. They are hardy and charismatic but weaker than the average adventurer. The stereotypical gnome is a trickster and, due to their ability scores, gnomes are quite often drawn to the sorcerer and bard classes.
2. "Race" can also stand as a synonym of "breed", especially with regard to animals. Which of the following is a cat?

Answer: German Rex

Like all Rex cats, German Rex have the typical short, curled hair. The breed is a relatively recent development originating in East Berlin in the late 1950s. The Fédération Internationale Féline recognized the breed in 1982; it is not recognized by the American Cat Fanciers Association (AFCA). Gelderlands are horses, German Shepherds and Great Danes are both dogs.
3. Of course when you hear "race", you think of contests of speed. What is the host country of the Silverstone Formula 1 race?

Answer: Great Britain

Silverstone has been the most frequently used venue for the British Grand Prix ever since 1948. Aintree hosted the race five times between 1955 and 1962, Brands Hatch saw twelve runs between 1964 and 1986. Jim Clark and Alain Prost have won it five times each; their record could still be beaten (as of early 2017) by Lewis Hamilton who won it four times thus far.
4. The musical "Starlight Express" is also themed around a race, in this case a race of trains. Which of the following is the name of the diesel engine in that musical?

Answer: Greaseball

The main three rivals for the title of the fastest train in A.L. Webber's "Starlight Express" are Electra the electric train, Greaseball the diesel, and Rusty the steam train. Greaseball is portrayed as a muscular type and a bit of a bully; his theme song is "Pumping Iron".
5. A race can also be a root, namely the edible root of which plant?

Answer: Ginger

Race ginger is mostly used as a culinary term to indicate ginger sold as a complete, usually fresh, rhizome, instead of the powdered, diced, pickled or candied forms. When using fresh ginger in your dishes, you will need significantly more of the spice than when using the powdered form.
6. A 2007 card game by Rio Grande Games pits its two to four players against each other in a resource management race for victory points. This much lauded game's title begins with "Race for the...". What is the missing word?

Answer: Galaxy

The gameplay of "Race for the Galaxy" is unique in that out of the five possible phases, only a subset will be played each turn. Players secretly choose and simultaneously reveal which of the phases they want to focus on and only the phases chosen by at least one player will be played. Players receive an additional bonus in the phase they actually voted for.
7. The 100 meter dash at the Olympics has been won by several sprinters whose names begin with G, both male and female. Which of the following four last names is NOT that of a 100m Olympic Champion?

Answer: Gienger

Florence Griffith-Joyner won the gold medal for the women's 100 meter dash in Seoul 1988, Maurice Green won the men's in Sydney 2000 and Justin Gatlin won the Athens 2004 games. Eberhard Gienger was a German gymnast who won the horizontal bar bronze medal at the 1976 Olympic games; the Gienger salto is named for him.
8. The term "race" is also used in mechanical engineering, for a part of a bearing. Which of these features would you most likely find on a race?

Answer: Groove

A ball bearing or other roller bearing consists of two races - the outer and inner race - and the rolling elements in between. Almost all races feature a groove to keep the rollers centered and aligned.
9. In biology, "race" is a taxonomical classification indicating distinct genetic varieties of one species that have clear differences in features, but can still freely interbreed. Which of the following is also a taxonomical classification level?

Answer: Genus

The Genus is the second lowest of the main taxonomic ranks and the first of the two names used in binomial nomenclature. It is also the lowest rank that has a single, unambiguous word for each possible instance; species and lower ranks require that the genus be named as well and the second word does not necessarily have to be unique.

As an example, the names of many domesticated animals use "domestica" or "domesticus" for the species.
10. When applied to humans, the biological term of "race" has a very negative connotation. Which country's racial purity laws of 1935 were the precursor to a cruel and ruthless genocide?

Answer: Germany

Infamously known as the Nuremberg laws, the 1935 legislation by the National Socialist government of Germany was the first major step towards the legal discrimination of the Jewish population. The first law declared the requirements for German citizenship and excluded Jews from obtaining or retaining citizen status and the second one, entitled "Law for the Protection of German Blood and German Honor" effectively prohibited marriage, cohabitation and even domestic employment between Jews and Germans.
Source: Author WesleyCrusher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 3: LACE-23:

These quizzes were created by the team LACE-23 for the Amazing Quiz Race 3.

  1. Amazing G Race Average
  2. Soup is a Dish Best Served Cold Average
  3. Tales of Geocaching Easier
  4. An Ocelot Can't Change its Spots Either Average
  5. Rhizomes and Rhizomes and Rhizomes... Easier
  6. An "A" in U.S. History Average
  7. What was that last digit again? Average
  8. Fun with Numbers Average
  9. Alphabet Soup Easier
  10. A French Connection Average
  11. Code Breaker Difficult
  12. That's Just Swell Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us